Felülkerekedett a józan ész: a posta viheti az ünnepi utalványokat


Visszakozott a kormány, mégsem a kormányhivatalnokok viszik ki a tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, hanem a postások, mert óriási volt a felháborodás a kézbesítés módja miatt. De miért nem egyszeri nyugdíjkiegészítés, ami adómentes? És miért nem kötik összeghatárhoz a tízezres juttatást?

A fordulatot a Miniszterelnökség vezetője és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) december 5-i egyeztetése hozta meg. Azon ugyanis az érdekvédőknek sikerült elfogadtatniuk a tárcával, hogy nem jó megoldás az ünnepek előtti napokban az amúgy is leterhelt kormányhivatalnokokra bízni az Orbán Viktor által megígért, közpénzből fizetendő tízezer forintos Erzsébet-utalványok kivitelét. Mert mint kiderült: óriási a felháborodás az Erzsébet-utalványok kézbesítése miatt. „A főosztályvezető nálunk kijelentette, mindenkinek mennie kell, és az állását féltve senki nem mer ellenkezni” – írta egyikük a Magyar Nemzetnek.

Orbán Viktor névre szóló levele is jár majd a nyugdíjasok ünnepi Erzsébet-utalványához. Ahhoz, hogy nem a kormányhivatalok viszik ki ezeket a címzettekhez, állítólag Kövér Lászlónak is köze van. Részletek itt.

A posta már tett újabb ajánlatot ahhoz képest, mint amiről a múlt héten szó volt, legalábbis erre célzott az egyik kormánypárti politikus. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy a posta túl drágán, darabonként 482 forintért kézbesített volna, így inkább a kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a tízezres utalványokat, és mindenkit biztonsági őr fog kísérni. Ez azonban vélhetőleg még többe került volna, mint a postai kézbesítés, hiába beszéltek ennek ellenkezőjéről az utóbbi napokban a kormánypárti politikusok. Mint az Index írta, a karácsony előtti három, egyenként nyolcórás munkanappal és 2000 forintos biztonsági őrös órabérrel számolva 530 forintból jön ki a kíséret utalványonként, és ebben még nincs benne, hogy a kormányhivatalnokok és a biztonsági őrök hogyan jutnak el a címzettekhez.

Egyelőre nem tudni, mekkora összegről szól a posta új ajánlata, amellyel a 482 forintos előző ajánlata alá megy. Mennyiért vállalja a Magyar Posta 2,7 millió nyugdíjasnak a tízezer forintos utalványok kiszállítását? Egyelőre nem derült ki. Az Erzsébet-utalvány egyébként csak értéklevélként továbbítható, egy tízezres utalvány esetében ez általában több mint 800 forintot jelent, de nagyobb mennyiségnél nyilván kedvezményt adnak.

Az utalványok ügyében fordulópontot hozó egyeztetés után az MKKSZ elnöke, Boros Péterné úgy fogalmazott: a kormányzat az érvek hatására és a jogszabályi korlátokat felismerve állt el a tervtől, bár szavai szerint a kormányoldalon érzékelték a szakmai és a médiavisszhangot, így „nem volt szükség Lázár János győzködésére”. Jelezte, hogy támogatják a nyugdíjas-társadalomnak nyújtott jövedelemkiegészítést, de hatékonyabb és olcsóbb, a közigazgatást nem extrém módon megterhelő és nem jogellenes megoldást javasoltak a kézbesítésre. (Ez a gyakorlatban a postai utat jelenti.) Emlékeztetett arra is, hogy a járási hivatalok dolgozóinak 70 százaléka nő, akikre az év végi ünnepkörben otthon is rengeteg teher hárul. Számításaik szerint egyébként minden járási és megyei kormányhivatali dolgozóra akár 200 nyugdíjas felkeresése juthatott volna, ami azért is gond, mert jelenleg súlyos munkaerőhiány van a kormányhivatalokban, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is. – Ha pedig a szabadságokat nem adják ki, azzal a munkáltató egyszerűen törvényt sért.

A szakszervezeti vezetőkkel tartott találkozó után a Miniszterelnökség arról adott ki közleményt, hogy „mentesítik a járási és a kormányhivatalok munkatársait az Erzsébet-utalványok kézbesítésének feladata alól, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Postától kér gyorsabb és olcsóbb megoldási javaslatot, hogy minden nyugdíjas még karácsony előtt megkaphassa a kormány által juttatott, tízezer forintos utalványt”. Az MKKSZ vezetőivel folytatott konzultáción „a Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatta, mérlegelte és elfogadta a szakszervezetnek az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatos észrevételeit és javaslatait.

Sajtótájékoztatóján a Fidesz-frakció szóvivője sem árult el konkrétumokat arról, hogy a posta az új ajánlatban mennyiért viheti majd ki a tízezer forintos utalványokat. A lényeg szerinte az, hogy a nyugdíjasok megkapják a juttatást lehetőleg még karácsony előtt, de legkésőbb az év végéig.

Az ellenzéki pártok már a múlt héten felhívták a figyelmet arra, hogy ha a kormányhivatali dolgozókra bízzák, akkor sokkal költségesebb módon fog az emberekhez eljutni az utalvány, mint a postai kézbesítés esetén. A Jobbik közleményben minősítette felháborítónak, hogy a Fidesz – munkakörüktől eltérően – a népszavazáskor ingyen telefonos kampánycsapatként dolgoztatta, most pedig „ingyenpostásként” akarja használni a kormányhivatalok tisztviselőit. Az LMP szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tízezer forintos utalványokat személyesen a kormányhivatalnokok fogják kézbesíteni munkaidőben. A jobbikos Sneider Tamás pedig hétfői sajtótájékoztatóján felvetette: a nyugdíjasok ne Erzsébet-utalványként, hanem egyszeri nyugdíj-kiegészítésként kapják meg az év végén a tízezer forintot. Ez azért olcsóbb, mert a nyugdíjjárulék nem adóköteles – mondta, hozzátéve, hogy a juttatást összeghatárhoz kellene kötni, mert aki például kétmillió forintos nyugdíjat kap, annak nincs rá szüksége.