Tehetetlen kormány, gondmegoldó egyetem és posta


Programozó I. tantárgy, zárthelyi dolgozat; feladat: ünnepi utalványok kiszállítása. Megoldó: óbudai egyetem. Kormány? „Ülj le, fiam, egyes!” Amúgy: kormányék meglopják a nyugdíjasokat, mert 1 milliárd forintot fizetnek a Postának hogy külön vigyék ki a 10 000 forintot, miközben ingyen kivinnék, ha csak hozzácsapnák a nyugdíjakhoz, és akkor még több is jutna, mint 10 000, tehát a nyugdíjasok kevéske pénzét pazarolják fölösleges postaköltségre a mérhetetlenül okos, átlátó-meglátó döntnökök... Arról nem is volt szó eddig , hogy többletes a költségvetés! Hogy van ez?

Sebaj, hogy fölkérnek egy egyetemet vagy mást, ezt hívják szakértői, tanácsadói háttérnek. Ez nem a csókosoknak kibuggyantott sutyipénz, pályázat, zsíros állás a zsírosbödön mellé, hanem valódi háttértámogatás. Ez esetben viszont illenék hátrább lépni az agarakkal… A szerény tudós több nyom a latban száz stadionnál és helikopternél!

Amúgy tréfás ez az egyetemi feladat, ami az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának mérnök informatikus szakán a Programozás I. nevű tárgy második zh-jának egyik feladata látható. Minek is tartunk el nagymellényű, nyakkendőbe bújtatott bólogatójánoskákat, ha helyettük hadra fogható hallgatókkal is megoldhatók a problémák? Miért is nem kér a nép? Mondjuk Mikulásra, Jézuskára, Újévre egy virtigli szakértői kormányt – nemzeti közmegegyezéses alapon? (Neumann János forog a sírjában – nemcsak e feladat okán, hanem a PISa-eredmények hallatán is!)

Előzmények. A miniszterelnök bejelentette, hogy minden nyugdíjas kap egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt, majd miután a kormányból valaki (ami ugye azt jelenti, hogy érthetetlen okból nem árulják el, hogy ki) megkérdezte a Magyar Postát (vagy nem is kérdezte meg? Ki tudja?), hogy mennyiért vinnék az utalványokat, Lázár János bejelentette, hogy a 482 Ft/utalványos ajánlat túl drága lett volna, így a kormányhivatalnokok fogják kiszállítani. Ezt néhány nap után, látva a realitásokat és a szakszervezet ellenállását, visszavonták, mondván, mégis a Magyar Posta viszi ki. Meg is állapodtak. Az utalványokhoz hozzácsapnak egy személyes üdvözletet is a miniszterelnöktől. A Magyar Posta megállapodott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal a nyugdíjasok számára küldendő Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban – közölte a Magyar Posta Zrt.. A cég közleménye szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket, legkésőbb 2016. december 31-ig. A Magyar Posta a küldeményeket a megállapodás alapján 400 Ft-ért kézbesíti. A nyugdíjasok személyesen tudják átvenni a küldeményt, amely tartalmazza az utalványokat és egy rövid tájékoztatót. Amennyiben a címzett nincs otthon, értesítőt kap arról, hogy küldeménye érkezett. Az utalványok ezzel az értesítővel 10 munkanapig átvehetőek a címhez tartozó letéti postán.

Mindenesetre az Óbudai Egyetemen 120 percet kaptak a programozók a kiszállítás problematikájának megoldására. Remélem, a megoldást eljuttatják a nem csekély létszámú, csupa fontos, nélkülözhetetlen és „okostelefont”, izé… okostojást alkalmazó Miniszterelnökségre és a Miniszterelnöki Kabinetirodába. Hogy fognak örülni ennek a Jézuskának! Így még szabadságra is elmehetnek...