Korrupcióellenes együttműködés, kormányzat: kritizálnak? Akkor kilépünk!


A homokozóban nyelvét öltögető óvodás sértődöttsége mióta etalon a felnőtt politizálásban? Külpolitikában Bethlen Gábor lehetne követendő példa, de még a mindig maga javára hajlékony Románia is, amely 300 esztendeje vezeti orránál fogva a világot. Mi meg az orrunkig se látunk…

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a miniszterelnök utasította a legfőbb külügyért, hogy azonnal indítsa el a kilépési folyamatot a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű, átlátható kormányzást célzó nemzetközi programból.

A Külügyminisztérium sértődött hangú közleményben indokolta a kilépést, Szijjártóék szerint az együttműködés a leckéztetés terepévé vált, és nincs lehetőség párbeszédre a keretein belül. A konfliktus mögött az OGP idei, Magyarországról szóló jelentése állhat, amelyben élesen bírálták a hazai folyamatokat.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés célja a szervezet honlapján található leírás szerint „megerősíteni az elkötelezettséget a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése iránt, valamint hatékony államközi keretet nyújtani a nemzetközi jó gyakorlatok és tudás kicseréléséhez”.

Magyarország a programnak 2012 óta volt a tagja, a hetven tagország éves konferenciája (amire hivatalos volt Pintér Sándor is) éppen november 9-én, a korrupció elleni küzdelem napján kezdődött Párizsban, valószínűleg ehhez időzítette a kilépést is a kormány. A kormányhatározat elolvasása után érdeklődtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál (ez a kettő hogy illik össze?!) a kilépés pontos okairól, megkeresésünkre az alábbi válaszlevelet küldték: „A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít. A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen -az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért- szervezetben fenntartsuk tagságunkat. Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát.”

A hivatalos kilépést megelőzte egy a szerveződésnek küldött levél a magyar kormánytól, amely a Nyílt Kormányzati Együttműködés honlapjára is felkerült. Ebben a kormány szintén arról panaszkodik, hogy a mégy civil szervezet felhívása nyomán hazánkról még a nyáron készült, a kormányzás átláthatóságát bíráló jelentés egyoldalú, csak a civilek kritikus véleményét veszi figyelembe, a kormány védekezését nem. Miért kéne védekezni?!

A jelentés fő megállapításai között van, hogy Magyarországon aggasztó mértékben leépült a fékek és ellensúlyok rendszere, csökkent az átláthatóság, és veszélyben van a sajtószabadság.

„A magyar kormány a csatlakozása óta aktívan részt vesz az OGP-ben, az együttműködés elvárásainak megfelelő akcióterveket valósít meg, ezért elutasítja az OGP-jelentés állításait” - áll a levélben, amelynek logikus folytatásaként következett a keddi, kilépésről szóló kormányhatározat.

Az OGP-be való 2012-es belépésünkkor egyébként hangzatos ígéreteket tettek Orbánék, a Kormány.hu-n a csatlakozásról szóló hírben többek között ez szerepel: „Célunk egy átlátható és nyílt, a nemzeti vagyont és a közpénzeket felelősen kezelő, elszámoltatható kormányzat és közigazgatás megteremtése. Mivel a jó és nyílt kormányzás alapvető feltétele a társadalom aktív részvétele a döntések előkészítésében és megvalósításában, így az akcióterv kidolgozása során és a későbbiekben is törekszünk a társadalom és a civil szervezetek minél szélesebb körű bevonására.”

Utóbbi kijelentés különösen pikánsnak hat annak fényében, hogy a kilépés egyik fő okaként az „úgynevezett civilek” túlzó állításait, és azok kritikátlan elfogadását jelölte meg a kormány. A kilépés kapcsán a TASZ azt írta facebookján, a nyáron Magyarország ellen indult OGP-eljárás vége a magyar tagság felfüggesztése is lehetett volna, a kormány akár ennek elkerülése miatt is választhatta az önkéntes kivonulást. Kérdés: az OGP tervez-é szankciókat elfogadni Magyarországgal szemben a soron következő találkozón?

A Nyílt Kormányzati Együttműködés eddig két országgal kapcsolatban állapította meg, hogy nem tesz eleget az elvárásoknak, ezért státuszukat inaktívnak minősítették: Azerbajdzsán és Törökország voltak azok - írja a 444. Erre azok után lett lehetőség, hogy a szervezet nagyjából két éve módosította az alapszabályát, így már felfüggeszthető azoknak a tagállamoknak a státusza, akik nem tesznek eleget az elvárásoknak.

Magyarországhoz a távozással most Oroszországgal kerül egy platformra, mostanáig ugyanis az oroszok voltak az egyetlenek, akik önkéntesen kivonultak az együttműködésből.