Befolyás, bili, bilincs…


A törvény előtt is akadnak egyenlőek és egyenlőbbek: van, aki rögtön eljárás alá kerül, mások megússzák (lásd elszámoltatás, Globex, Princz-ügy, BAUMAG, brókerbotrány, Quaestor stb.) A BAUMAG-ügyben több mint 18 ezer károsultat hagyott magára az állam(i igazságszolgáltatás). A vállalkozó ne csaljon adót (mert az állam nem tűri a konkurenciát!), a színész pedig a színpadon játsszon, s ne a mindennapi életben a mások pénzével! De ne szaladjunk előre, mint Rózsa Sándor…

A felsőbb körökhöz tartozó magánlobbizókat az adócsaló maga kereste meg, s a lobbizók ráharaptak a „nagy lehetőségre”. Simi, simi... Mutyisztánban így megy ez: mindenki keresi a kiskapukat, a nagykapuk már eszébe sem jutnak – idáig süllyed a mai magyar (?) közmorál.

Több mint 70 milliót fizetett V. T. Tibor adócsalással vádolt vállalkozó, abban a hiszemben, hogy közvetítőjén keresztül Lomnici Zoltánt és magas beosztású bírókat veszteget meg szabadulásáért. Valójában Oszter Sándorhoz és az ELTE jogi karának egyik volt tanszékvezetőjéhez vándorolt a pénz jelentős része, akik valóban tettek lépéseket az ügy elsimításáért. Az üzletember végül megelégelte, hogy vagyonokat gomboltak le róla. Mindez az ügyészség részéről hangzott el a keddi tárgyaláson.

Az ügyészség szerint a szakmai körökben jól ismert büntetőjogász, B. Béla, a színész Oszter Sándor, valamint egy filmproducer, K. Sándor Izrael tízmilliókat gomboltak le egy adócsalással vádolt V. T. Tiborról, azzal az ígérettel, hogy az ellene folyó büntetőeljárásban – vesztegetéssel – javítanak a helyzetén. Mindez a december 13-i vádismertetésen derült ki a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol – miután az üzletember maga borította ki a bilit – mindnyájan leülhettek V. T. Tibor mellé a vádlottak padjára.

Pontosabban Oszter csak leülhetett volna, betegségre hivatkozva ugyanis távol maradt, a bulvárlapok hírhiénáinak csalódására. A bíróság jelezte, ellenőrzik, igazolt-e a hiányzás.

A fogathajtóként is ismert V. T. Tibor adócsalásos pere 2010-ben kezdődött. A férfi az eljárásban kóros elmeállapotával védekezett, ám a bíróság által elrendelt zárt intézeti megfigyeléshez már nem fűlött a foga, így inkább a szökést választotta. Ismerőse, K. Sándor Izrael tudott V. T. T. jó anyagi körülményeiről és szorult helyzetéről, ezért felvette vele a kapcsolatot. Azzal hitegette a vádlottat, hogy kiterjedt kapcsolatai révén el tudja intézni az elfogatóparancs visszavonását, illetve a szabadlábra helyezést – mondta el Andréka Zoltán ügyész.

Mint elhangzott, ezt követően a vádlott V. T. Tibor néhány év alatt több mint hetvenmillió forintot fizetett ki. Azonban nem csak K. gazdagodott, K. ugyanis megkereste az általa befolyásosnak gondolt Oszter Sándort, hogy hivatalos személyekkel fennálló ismeretségei révén segítsen V.-nek. A vádirat szerint Oszter nem kevesebbet állított, mint hogy Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével fogja felvenni a kapcsolatot, továbbá hogy egy magas rangú bíróval készíttet a folyamatban lévő per bírája ellen egy olyan kizárási indítványt, aminek bizonyosan helyt adnak majd. Mindezt tízmillió forintért vállalta, később pedig költségekre hivatkozva még többször kért milliókat.

A bíró kizárását kezdeményező beadvány valóban elkészült, ám azt elutasították. Ezért a továbbiakban inkább ugyanezen bíró megvesztegetésének ígéretével kecsegtették a még szökésben lévő V. T. Tibort, akit rövidesen Szlovákiában fogtak el a helyi rendőrök – folytatódik a vád által rekonstruált történet. K. többek között azt állította V.-nek, hogy az illető bíró könyvet akar megjelentetni, és ehhez kért tőle tízmilliót.

Oszter azzal is hozzá kívánt járulni az ügyhöz, hogy megadta a közvetítő K.-nak B. Béla ügyvéd, egyetemi tanszékvezető elérhetőségét. B. azt ígérte, a neki átadandó tízmillióból a másodfokon eljáró bírót fogja majd lefizetni, aki cserébe az eljárást meg fogja szüntetni – szól a vád, mely szerint B. arra is kötelezettséget vállalt, hogy ha nem sikerül a pert befolyásolnia, visszafizeti a pénzt. Az ügyvéddel való találkozót K. úgy adta elő V. T. Tibornak, hogy Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökével tárgyalt. A vállalkozó ezt elhitte, és fizetett.

A vád állítja, a jogász B. olyan orvosszakértői véleményeket is intézett V.-nek újabb milliók kifizetése után, melyek a vádlott korlátozott beszámíthatóságáról szóltak, később pedig két részletben még további hét milliót kért. Végül azt is elérte, hogy a vele szoros kapcsolatban álló ügyvéd kollégáját – jelenlegi hetedrendű vádlottat – bízzák meg V.-ék a védelemmel.

V. T. Tibor maga sosem találkozott a K. Sándor Izrael által megkeresett Oszter Sándorral és B. Bélával. A pénzátadások rendszerint úgy zajlottak, hogy felesége egy barát jelenlétében átadta a készpénzt K.-nak egy parkolóban, K. pedig ezután önállóan fizette ki kapcsolatait.

A parttalan és eredménytelen pénztalicskázást 2013 októberében unta meg V., a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál felesége bejelentést, ő pedig feltáró vallomást tett.

Az ügyész szerint ekkortájt B. Bélának fülébe jutott, hogy V. feljelentéssel fenyegetőzik, ezért 2013 év végén ismeretlen összeget visszafizetett V.-nek. Amikor azonban B. Béla 2014 tavaszán megtudta, V. abban a hiszemben van, hogy Lomnici Zoltán áll az ügye mögött, további 20 milliót kért a kedvező elbírálás áraként. Az ekkor már eljáró Központi Nyomozó Főügyészség ezt használta ki arra, hogy konspirált pénzátadáson érjék tetten K. Sándor Izraelt, akit ezen alkalommal nyomban el is fogtak.

A hét terheltet most hivatali vesztegetéssel, befolyás vásárlásával, illetve befolyással üzérkedéssel vádolják. B. Béla korábbi tanszékvezető ma már a jogi egyetem honlapján csak megbízott előadóként szerepel. Oszter Sándort a közelmúltban közérdekű munkára és járművezetéstől eltiltásra ítélték, miután ittasan oszlopnak hajtott egy pláza parkolójában. Akkori előállításakor sajtóhírek szerint felsőbb kapcsolatait bizonygatta a rendőröknek és magát CIA-ügynöknek (!) mondta. Rózsa Sándor akkor akadt horogra, mikor már sem Pisze Matyi, se Veszelkáék kaptak annyit a zsákmányból, amennyire ácsingóztak, a sánta kutya pedig akkor sántul le, ha az ún. felsőbb körök magnetikája már működésképtelen...