Cigányútra fog menni a romakérdés Európa-szerte


Virágzik a nemzeti önteltség a sovinizmus, a szűklátókörűség az erőszak, az antihumanizmus, a Közép–Európa- és Kárpát-medencei összérdekek, benne a magyarság elleni önérdek. Tegnap a románok szapulták a magyarokat a választások kapcsán, most meg kemény üzenetet küldött a romáknak – Robert Fico. Holnap pedig…

A szlovák miniszterelnök a pártja (Irány – Szociáldemokrácia (Smer) kongresszusán azt mondta, a cigány telepeken rendnek kell lenni, s ez ügyben személyesen áll a rendőrség mögé, és kész konfliktust vállalni az ombudsmantól kezdve a nemzetközi szervezetekig mindenkivel, aki ezt kifogásolja. És: miért vannak telepek, hol a fölemelkedés útjának korszerű, jövőbe mutató terve?

„Nem toleráljuk tovább azokat az embereket, akik visszaélnek a szociális rendszerrel, akik zaklatják a törvénytisztelő polgárokat, zavarják a nyugodt életet a városokban és a falvakban. Elég volt a toleranciából” – idézte a pozsonyi Új Szó a kormányfőt, aki a politikai korrektséggel való leszámolást is elsődleges célnak nevezte. „Félünk valamit kimondani, mert nem polkorrekt, ám a másik oldal, a szélsőségesek és a radikálisok használják ezt a nyelvet, és hatalmas támogatást szereznek vele. A politikai korrektségnek nincs helye ezen a világon” – hangsúlyozta Fico.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, a kormánykoalíció részét képező Híd–Most alelnöke nyugtalanítónak nevezte Fico kijelentéseit. Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos szerint a miniszterelnök populista, a Smer pedig bejelentkezett Marian Kotleba szélsőséges pártjának szavazóiért.

Grigorij Meseznikov elemző arra emlékeztetett, hogy Fico sosem volt politikailag korrekt. „Az idegengyűlölet azon szintje, amelyet a választások előtt tapasztalhattunk, nem emlékeztetett polkorrektségre. A romakérdés ennek a csomagnak a része. Ismét idegengyűlölő retorikára készülhetünk” – jegyezte meg. Ugyanakkor Ján Baránek politológus  úgy véli, a romakérdés megoldását bizonyos szinten valóban gátolja a politikai korrektség. Kotleba pártjának sikere is annak köszönhető, hogy a roma telepek környékén élőknek gondot okoz az ott uralkodó helyzet. Fico szerinte kijelentéseivel nemzetközi trendet követ, amely Donald Trump győzelmével indult el. A populista erők a menekültválság miatt Európában is erősödnek, a politikusok is megérezték, hogy a lakosság is elfordulni látszik a politikai korrektségtől.

Megszólalt Robert Kalinák belügyminiszter is, aki a miniszterelnöki üzenetet követve közölte: a belügyminisztérium és a rendőrség a jövő évtől külön figyelmet szentel azoknak a községeknek és városoknak, ahol problémásnak tartott, szociálisan hátrányos helyzetű polgárok és romák által lakott telepek vannak. Nem inkább a döntéshozóknak kellene töprengeniük azon, hogyan teremtsenek munkát, kenyeret?! S nem a felszínt kéne kapirgálni, stupid kis rendeleteket, szabályokat hozni, gettókat teremteni, szociálfeszkót szítani!

Ficónak korábban is voltak cigányokkal kapcsolatos kirohanásai. Már 2001-ben azt mondta, nem engedheti, hogy a romák a családi juttatások miatt szüljenek gyerekeket, hiszen ha ez így folytatódik, egymillióra emelkedhet a cigányok száma.

Utóirat gyanánt érdemes elgondolkodni a Kárpát-medenceieknek, magyaroknak s nem magyaroknak, no meg az ún. nagyhatalmaknak, a volt és voltaképpen ma sem eltűnt nagyantantnak és kisantantnak, hogy a hamis felsőbbségtudat, a hatalmi és a soviniszta gőg, a zsákmányszerzés, az antihumanizmus hová vezetett: egy csomó kicsi, szegény és perifériára szorított, szegénységgel és nemzetiségi gondokkal teli államocskára, holott egykoron a Monarchiában mégiscsak egy birodalom színeiben is megjelenhettek. Csak ezt kellett volna közös erővel átalakítani korszerűbb pol-formációra. Ma is ez (lenne) a feladat. Ehelyett tovább dúl a sovinizmus, a hatalmi mámor és egyre több a fenti képeken látható „szabad, demokratikus össznépi nyomor”, nem beszélve a brüsszeli bürokrata kockafejűekről, akik a közép-európai, Kárpát-medencei megosztottságot vigyorogva használják ki!