Nem rímeket faragott, hanem a kultúrházban tombolt


Sok százezres kárértékű rombolással és rendőri intézkedéssel ért véget – vagy lépett új szintre - az a fél évtizedes küzdelem, amit Budakeszi önkormányzatával és művelődési házával vív H. Tamás önjelölt művész. 

Az önmagát saját meghatározása szerint író-költő-festő-barlangásznak nevező férfi 2011 óta ostromolta a várost, hogy másfél millió forinttal támogassák könyvei megjelentetését. Erre egyetlen esetben sem szavaztak meg pénzt, de „szánalomból” a helyi Erkel Ferenc nevét viselő művelődési ház ingyenesen teret adott egy kiállításának.

A bajok itt kezdődtek – sorjázta az okokat Ohr Alajos alpolgármester. A kiállítás – a nyár közepén – igen kevés érdeklődőt vonzott, ezért az alkotó már három nap után ingerülten leszedette képeit és beperelte a kultúrházat. Húszmillió forintot követelt azért, mert elmaradt a képei eladásából várt haszna. A bíróság természetesen első és másodfokon is – jogerősen – elutasította az igényt és mintegy kétmillió forintos perköltséggel sújtotta a „művészt”.

Ezt követően, az elmúlt héten a megfizetendő költségek miatt feldúlt rímfaragó botrányt okozott a városházán, ahol durván inzultálta az alkalmazottakat, s ahonnan a biztonsági őrök végül kivezették. Egyebek mellett azzal fenyegetőzött, hogy barlangász barátaival leromboltatja az épületet. (Emiatt nem tettek feljelentést.) Kevéssel később a művelődési házban jelent meg, ahol a munkatársakkal szemben viselkedett tűrhetetlenül. Mint helyi hírforrások beszámoltak róla, itt tombolni kezdett és a hivatalos helyiségekben összetörte, felborogatta a berendezést – számítógépeket, bútorzatot tett tönkre.

Mire a rendőrség kiérkezett, elmenekült. Az okozott kár felmérése folyamatban van. Az irodákat a helyszínelés után, a biztosító kárszakértőjének megérkezéséig zárva tartották. A rendőrség azt közölte, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányság garázdaság bűncselekménye miatt indított nyomozást. 

Az eseményeket követően több városi alkalmazott is félelmének adott hangot amiatt, hogy a tomboló „művész” továbbra is szabadlábon garázdálkodhat. Elmondták: attól tartanak, hogy az indulatain uralkodni nem tudó férfi ezek után fizikailag is fenyegetheti, megtámadhatja, megsebesítheti „művészetének” vélt ellenfeleit. 

H. Tamás elfogására december 29-én délután került sor, amikor is megjelent a polgármesteri hivatalban, ahol a rendőrök állampolgári bejelentés alapján elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították. A bűnügyi osztály nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A budapesti illetőségű, 48 éves férfit elmeorvosi vizsgálatnak is alávethetik, azonban, az ügyészségnek a csekély súlyú bűncselekmény gyanúja miatt csak korlátozott eszközei lehetnek a tettes elmeorvosi megfigyelésének esetleges elrendelésére.