Fotókiállításon a Remetekertvárosi Iskola egykori tanára


Emellett egy különleges mesevilág és legendás reklámplakátok is megtekinthetők januárban a Kultúrkúriában

2017. január 7. szombat - 2017. január 29. vasárnap

Kettős portré - Vég András fotókiállítása

A kiállítást megnyitja Palotai János esztéta 2017. január 8-án 15 órakor.

"A Kettősporté - Apám és én olyan portré sorozat, amely szűkebb értelemben a harmadik hiányáról, tágabb kontextusában édesapám és az én kapcsolatomról, annak sajátos viszonyrendszeréről szól. A sorozat olyan privát történet, amely motívumaiban általánosabb szociológiai és generációs kérdéseket is feszeget."

A kiállítást még a művész és édesapja, Vég István készítették elő. A család hiányzó tagjára, az édesanyára, Vég Andreára a Remetekert-városi Általános Iskola kiváló pedagógusára, elismert tan-könyvszerzőre kívántak emlékezni, ám az apa váratlan, október 23-i halála, hirtelen újraértelmezi a sorozatot. A művész szüleire emlékezik. Vég András esztéta és képzőművész a rendszerváltás időszakában, 1988-ban, Budapesten született. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen, és a Bielefeldi Főiskolán tanult esztétikát, filmtörténetet, és fotográfiát. Jelenleg Berlinben él, és olyan jeles magyar alkotókat kutat, mint a filmművész Bódy Gábor.

2016. december 1. csütörtök - 2017. január 10. kedd

Földön lebegők, égen járók - Rofusz Kinga grafikusművész kiállítása

Rofusz Kinga az egyik legismertebb és eredetiségében is egyedülálló hazai illusztrátor. Légies, szürreális, csodákkal teli lenyűgöző mesevilága elvarázsolja a gyermeket és a felnőttet egyaránt.

Rofusz Kinga 1970-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskola animációs szakán és mesterképző kurzusán végzett. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának. Az Év Illusztrátora díját 2010-ben Rofusz Kinga illusztrátor nyerte el az Irijám és Jonibe című, a Csodaceruza Kiadó gondozásában megjelent könyvéért. Számos csoportos és egyéni kiállítása volt itthon és külföldön is.

Kiállításunkon a lebegő alakokat, csodalények lírai melankóliáját megörökítő grafikusművész által A Varázsfuvola, a Senki madara és az Irijám és Jonobe című kötetekhez készített alkotásait láthatják.

Legismertebb kötetek, melyek illusztrációit Rofusz Kinga alkotta:

Bátky András: A világ összes kincse Finy Petra: Szívmadár Jeli Viktória: A Varázsfuvola Máté Angi: Az emlékfoltozók Máté Angi: Kapitány és Narancshal Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony Rofusz Kinga: Samu és az ajándék, Samu és egy esős nap Schein Gábor: Irijám és Jonibe Schein Gábor: Márciusban jaguárok? Szabó T. Anna: Senki madara

A tárlat díjtalanul látogatható a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt 2017. január 10-ig. 2016. december 19 - január 2. között zárva.

2017. január 11. szerda - 2017. február 12. vasárnap

Plakátok a múlt századból - Tóth József Füles legendás plakátjai

Időutazás Tóth József Füles, a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának 1970-es és 1980-as években készített emlékezetes plakátjai által

Tóth József Füles fotográfus reklámfotóival, plakátjaival iskolát teremtett az 1970-es évektől kezdődően. Az átgondolt koncepció, szellemes ötletek, humor, a groteszkre való hajlam és a látványos megjelenítés különlegesen új hangvételt, áttörést jelentett. 1972 és 1990 között számtalan reklám és emblematikus plakát került ki Füles mester műhelyéből, melyek hétköznapjaink részévé váltak. Kiállításunkon ezekből az emlékezetes, egy korszak lenyomatát tükröző plakátokból láthatnak válogatást.

"Tóth Füles hallhatólag nagyon vicces, de látszólag nagyon komoly egy ember. Sokat beszél és gyorsan, mindenkit lenyom szédítő dumájával. De néha egyedül marad. Akkor fényképez. És ott nincs beszélgetés, adoma, történet. Invenció van, ötlet, profi szakmai tudás és güzülős alázat. Mindez évtizedek óta. Tanú erre mindmegannyi fotója, mely még most is itt elevenkedik a fejemben, vizuális emlékezetemben. A túrós, a cascos, a traubiszódás, az élmény az ágybanos reklámjait nem felejtem el, pedig már nincs olyan túró, csak műanyag zacskóba gyömöszölt nedves túrószerű anyag kapható, már évtizedek óta spórolok a casco mellőzésével, fogalmam sincs, van-e még traubi és hát az élmény az ágyban is… Szóval a dolgok múlandóak, Füles némely reklámjai meg nem." Kincses Károly, a Magyar Fotótörténeti Múzeum alapítója

A tárlat díjtalanul látogatható hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-19 óráig.