Céltalanul és hit nélkül nincs értelme...


De vajon mi lehet a probléma, hogy végül olyan kevesen értik, élik meg ennek az üzenetnek az erejét és fontosságát? Gyaníthatjuk, hogy a célokkal van a baj. Az alábbi eszmefutam ezekre próbál, ezúttal történelmi válaszokat keresni.

Az az autóversenyző, akinek csak annyi az eltökélt szándéka, hogy beérjen a célba, sosem tud megnyerni egyetlen versenyt sem, ha csak nem esik ki időközben az összes versenyző rajta kívül, mert ameddig marad egyetlen versenytárs is, akinek viszont az a célja, hogy megnyerje a futamot, addig győzni is fog. Nem szeretnénk fölöslegesen hohmecolni, metafizikai mélységekben tekergő barokkos körmondatokban írni egy témáról, ami pofonegyszerű, de történelmileg mindenképpen érdemes szemlélni a céltalanságot Béres Ferenc-i módra. Íme!

Európa és benne Magyarország problémás helyzetét a világpolitikában az okozta elsősorban, hogy a nagy világégés után az Európába beszivárgó eszmék és persze az eszmékkel besunnyogó erőpolitika, nem is titkolt birodalmi érdekektől vezérelve a megosztás irányába vonszolták a megtört és meggyengült kontinenst. A természetes egységre ítélt kontinens tudatos és mesterséges kettészakítása nyugati liberális és keleti szocialista blokkokra, majd az Európát potenciális frontvonallá változtató hidegháború és az általuk és a szemben álló felek által hatalomra ültetett bábkormányok megváltoztatták az itt élő emberek céljait és persze hitét. De ennek már lassan harminc éve vége. Mindezek ellenére a kettőség fenntartása egy kissé keletebbre tolt frontvonallal éppúgy birodalmi érdek maradt, mint azelőtt. A jelenlegi formációban ennek csak egyik eszköze a brüsszeli központú Európai Unió.

Nem mellesleg a legszánalmasabb történetek az imént leírt folyamatban a birodalmi érdekkört váltó kelet-európai zónához köthetők. Az ehhez hasonló történelmi váltások filmvászonra kívánkozó tragikomikus pálfordulásokat produkálnak. A legszebb, amikor a Szovjetunió moszkvai talpnyalóiból pár hónap leforgása alatt Amerika-párti brüsszeli talpnyalók lettek; amikor az egykori jó elvtársak szinte pillanatok alatt européer jogvédőkké avanzsáltak, vagy ami talán kevésbé követhető, hogy a gazdasági hatalom átmentésével az egykori kommunista vezetők gyermekei, unokái külföldi egyetemekről hazatérve, sztratoszférikus magasságokból osztják a különböző televíziós csatornák műsoraiban az észt és a fájdalmat, mint ilyen vagy olyan szakértők.

Célokat és hitet az ezeket elszenvedő nemzedékeknek senki sem adott, sőt a fenti folyamatok elvették azt a cseppnyi reményt is az emberek hitéből, hogy győzhet az igazság. Pedig győzhet az igazság! Csak ahhoz pontosan megfogalmazott célok kellenek és a célok elérése érdekében felszentelt hit. Az a kontinentális politikai közösség, amelynek nem a saját nemzeteinek felemelése a célja, hanem fókuszt veszítve az egész emberiség problémáját szeretné megoldani, úgy, hogy egyébként a saját háza táján is vannak még jócskán hiányosságok és tennivalók, bukásra ítéltetett. Az a közösség, amely egy történelmi jelentőségű népvándorlást és területszerző inváziót menekülésként aposztrofál és lényegében feltett kézzel megadja magát, bukásra ítéltetett. Az a közösség, amely nem a saját népeinek érdekében, hanem „idegen” birodalmi érdekeket kiszolgálva, mint malac a jégen, táncikál a világpolitika színpadán, bukásra ítéltetett. Az a közösség pedig, amely világos célokba vetett hit nélkül csak túl szeretne élni, hosszú távon sajnos halálra ítéltetett.

Ezért hihetjük, hogy megérkezik az a változás a politikába is, amit a hétköznapi emberek, az állampolgárok szintjén, mindennapi döntéseikben már nagyon is érezni: miszerint hiszünk a tradicionális európai értékekben, és azt szeretnénk, ha végre a politika is ezt képviselné. Nemcsak a szavak szintjén, hanem programszerűen.

Célok és álmok

Arra vársz, hogy az álmaid beteljesedjenek és megváltoztassák az életedet? Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak: az álmok maguktól nem valósulnak meg. Tenned is kell érte! A kitűzött céljaid és az út, amin közben végighaladsz - ez az, ami örökre megváltoztathatja az életed.

Ne keverd össze az álmokat a célokkal!

Igaz ugyan, hogy az álmok csak a képzeletedben élnek, és nem hoznak kézzelfogható eredményt, de cselekvésre ösztönöznek. A célok pedig megváltoztatnak téged, megváltoztathatják az életed, ezáltal valóra válik az álmod is.

Íme a 10 különbség:

1. A cél olyasmi, amiért CSELEKEDNED kell. Az álom viszont olyan dolog, amiről csupán  GONDOLKODSZ. Álmodozni úgyis lehet, hogy a kisujjad sem emeled meg. A célok viszont nem működnek munka nélkül.

2. A célokhoz határidők tartoznak, az álmok akár életed végéig is csak álmok maradhatnak.

3. Az álmok ingyenesek, a céloknak viszont ára van. Az álmodozás nem kerül semmibe: olyan cél viszont nincs, amit ingyen kapnál meg. Időbefektetés, pénz, erőfeszítés, izzadság – te mivel akarsz fizetni a céljaidért?

4. A célok eredményeket hoznak, az álmok nem. Meg akarod változtatni az életed? A munkád? Emelni akarod az életszínvonalad? Ehhez célok kellenek. Egyik barátom milliókat keresett, mert megírta és kiadta azt a könyvet, amelyről korábban csak ábrándozott. Megtette, mert célt tűzött ki. Ha mindez csak álom maradt volna, még ma is ott tartana, mint azelőtt.

5. Az álmok a képzeletedben élnek, a célok viszont a valóságban gyökereznek. Lehet arról ábrándozni, hogy te leszel Superman – de ez valószínűleg nem fog megtörténni. A célok inkább arról szólnak, amit valóban el tudsz érni. A célok legyenek nagyratörőek, de azért ne természetfölöttiek.

A céokhoz célvonal is tartozik, míg az álmok akár örökké is tarthatnak. Az álmoknak soha nem kell véget érniük. A céljaidért folyó munkának viszont igen – a konkrét határidő napján.

7. Az álmok inspirálhatnak téged, de a célok változtathatják meg az életedet. Az álmok motivációt is jelenthetnek, inspirálhatnak, de csak a célok tudják végérvényesen megváltoztatni az életed.

8. A célok összpontosításra sarkallnak, az álmok viszont nem. Az álmodozás egyfajta sodródás az ábrándok között. A céloknak viszont konkrét dolgoknak kell lenniük, amit állandóan fejben kell tartanod.

9. A célok eléréséhez kemény munkára van szükség, az álmodozáshoz viszont csak képzelőerőre. Ábrándozni könnyű, szinte mindenkinek van egy álma. Ám sokkal kevesebb embernek vannak céljai. Legyél te is közöttük!

10. Az álmok kitágítják a képzelőerőd, a célok viszont téged. Az álmodozás még nagyobb álmokhoz vezet, ami kitágítja a fantáziát. Ezzel szemben a célok téged, az életedet tágítják ki. A képességeid és törekvéseid által örökre megváltoztatják az életedet.