Lex Lúdas Matyi a „döbrögiség” ellen: a társadalmi többségnek tetsző törvénymódosító kezdeményezés


Méghozzá alaptörvény-, magyarán alkotmánymódosító kezdeményezés – a korrupcióról. Örvendetes fejlemény. Főként, ha tettek követik! S nem ukrán módra, ahol köztéri szobrot állítottak a korrupciónak, ám cselekedetek, azaz elszámoltatások, felelősségre vonások nem porzottak utána. Márpedig a korrupciómentesség egy rendszer s annak uralkodó elitje, parlamentje, kormánya egyik értékmérője a közjó, a szociális és kulturális érzékenység mellett! Áldott emlékű Lúdas Matyi - husángját szorongatva - árgus szemekkel figyel föntről…

Hatalommal való visszaélés, csalás, mindenféle mutyi – söprés! És elkövetőire súlyosbító körülmények, visszaszolgáltatások, jóvátételek vonatkozzanak! Ez lenne az igazi takarítás! Mert a korrupció maga a fertő, a mocsár! Pár hete a brüsszeli kvóták ellen kezdeményezett alkotmánymódosítás hozta kínos helyzetbe a Fideszt, most megint bajba kerülhet, mert a közelmúltban jogilag is szélsőségmentesnek minősített párt, a Jobbik Magyarország Mozgalom a korrupció elleni harc fontosságát is beleírná az alaptörvénybe. Kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez a kormánypártok.

A Jobbik még februárban, a parlamenti üléskezdés előtt be kíván nyújtani egy javaslatot, mely az alaptörvény alapvetései közé emelné a korrupció elleni harcot. Vona Gábor minapi bejelentésében úgy fogalmazott, hogy az alapvetések között ez már a „V” pont lenne, majd hozzátette, hogy „V, mint Viktor”. A Jobbik elnöke kíváncsian várja, hogy a többi parlamenti párt, így a Fidesz, miként áll majd a javaslathoz.

Bal-kép: Miután kitüntette a kormány

a volt minisztert, az egész szovjet birodalommal  szembeszálló D-209-est, alias bankofon Medgyessyt, az megállapította, hogy nem nőtt a korrupció.

Az, hogy évekkel korábban kizárt vagy a pártból kilépett jobbikosok minden ciklusban előkerülnek, és megpróbálnak ártani, már az élet része – utalt fel-felbukkanó anto-jobbikosokra Vona Gábor. Mint mondta – nem tudja, hogy mi motiválja ezeket az embereket, de sok sikert kíván nekik, hogy megtalálják az útjukat. Szerinte egyébként csak a kormányoldal szeretné azt, hogy a Jobbikban egyre nagyobb legyen az elégedetlenség, de a Jobbik – szögezte le – egy stabil párt.

Az alaptörvény módosítása csak az egyik eleme annak a lex Lúdas Matyi névre keresztelt antikorrupciós törvénycsomagnak, amely a Jobbik kormányra kerülése esetén – állításuk szerint – tevékenységük egyik alappillérét jelentené. Vona Gábor ezek közé sorolta még, hogy kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetnék a képviselőket és a kormánytagokat, de a közbeszerzéseken jelentős közpénzeket elnyerőkre is ilyen átvilágítás várna. Felállítanának egy antikorrupciós ügyészséget, feloldanának titkosításokat, és dupla büntetést írnának elő azoknak, akik politikusként korrupciós bűncselekményt követnek el. (Némi módosítást közbeszúrunk: szigorú büntetőjogi felelősség (bumerángeffektus!) mellett jelezni lehetne a rendőrség antikorrupciós osztályán bármely korrupciógyanús esetet, és a közéletből, közfeladatokból való örökre történő kizáráson túl a büntetési tétel ötszörös legyen! – a szerk.)

Vona Gábor azt fejtette ki, hogy a korrupció nem csupán pénzt von el, de az elvándorlást is élénkíti. Magyarázata szerint ugyanis amikor „Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét”, nemcsak megrövidítik a költségvetést, de azt is üzenik, hogy itthon nem a tehetség számít, hanem a gátlástalanság és a kormányközeliség. „Döbrögi-mentalitásról” beszélt, ami szerinte a lopásnak és az arroganciának egy nem túl szimpatikus eleme.

A Jobbik elnöke szerint ugyanakkor pártja kormányra kerülése csak idő kérdése. „Lehet, hogy Orbán Viktor azt hiszi, hogy a kormányzása örökké tart, de van egy rossz hírem számára, ez nincs így” – mondta. Vona pártelnök keményen odaszólt a kormánypárti sajtónak is azzal, hogy akik például médiamunkásként kiszolgálják ezt a korrupt rendszert, vagy haszonélvezői annak, azoknak ugyanúgy felelniük kell majd. (Ez vonatkozzon a tényfeltáró nyomozókra és az ügyészségre is! – a szerk.) Egy újságírói kérdésre ezt úgy pontosította, hogy ő azokról beszélt, akik tudnak korrupciós ügyekről, de azt nem jelentik, vagy éppen elrejtik. Nyilván arra célzott, hogy ezzel bűncselekményt követnek el a szemtanúk vagy korrupciós tényről tudomással bírók, s minimum tettestársak, amire a törvényi felelősségre vonás érvényes.

Végszó-erősítésképpen: a Jobbik "bérunió" javaslata (mégha abszurd is e pillanatban) még fontosabb. Önvédelmünket erősíti, amikor a nagyok és erősek támadnak, meg kirabolnak bennünket.