Mitől lesznek melegebbek a honi lakások?


Új találmány kerülhet a piacra. Furcsa anyag lehet otthonaink segítségére a fűtésszezonban.

Külső homlokzat- és födémszigeteléshez is használható az a két baromfitoll-hulladékból előállított, magyar szabadalmat jelentő szigetelőanyag, amelyet egy 2014 augusztusában indult kutatás-fejlesztési program keretében hoztak létre.

A konzorciumot vezető siklósi Bern Építő Zrt. három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított kutatási projektet e veszélyes hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. Az ötletgazdák  tájékoztatója szerint évente mintegy tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon. E melléktermék 90%-át - költséges és környezetkárosító módon - elégetik. A prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek, az előállított termékek több mint 90%-át egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc - köztük a polifarbe nevű - adalék biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét.

A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási. Az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása a Bern Építő Zrt. feladata volt, a projektet pedig a Norvég Alap több mint 235 millió forinttal támogatta.

A prototípus-kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, melyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A hazai hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy 1,5-2 millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.