Hó, jég, takarítás… vagy Ausztria mégis messze van? Ki olvassa Tolsztojt?


A nem túl távoli Ausztriában tiszta, járható s áttekinthető, átlátható minden közlekedési útvonal, fizikai, erkölcsi, szellemi, oktatási, egészségügyi, szociális és politikai út… Miért is nem csodálkozunk? Nálunk ui. egyáltalán nem több a csapadék, mint a dombos, hegyes szomszédban, viszont 3 szem eső vagy hó hazavág mindent s mindenkit. Kivéve a gyevi bírót, azaz az összes nagykutyát. Talán még a középkutyákat sem, hiszen ők sem érzik magukénak a Farkasok dalát… Tiszta szerencsénk, hogy a Teremtőnek s a Természetnek megesett a szíve rajtunk. Talán az árnyékukat nem látó maciéké is.

Tömegközlekedésre szoruló utastársaink jogos bosszúságára még február 2-án is sok megállót borított jég, latyak. Mi áll (szó szerint!) a hó- és jégmentesítés elmaradásának, illetve a megállók késedelmes takarításának hátterében? Mii az oka annak, hogy számos helyen még a január közepén lehullott, majd megfagyott hó is balesetveszélyessé tette a gyalogos közlekedést.

A BKV azt válaszolta: a január 12-én lehullott csapadék eltakarítását még aznap megrendelte a vállalat összes megállójára vonatkozóan. A takarítás folyamatosan zajlott, a garanciális hibajavítási munkák is két-három napon belül befejeződtek. A munkálatokat ellenőrizték. – állította a cég sajtóosztálya, hozzátéve, hogy a jelenleg kifogásolható megállókba folyamatosan visszarendelik szerződéses partnerüket, a B+N Zrt.-t, megrendelésüket pedig akkor tekintik teljesítettnek, amikor a cég a munkát maradéktalanul elvégezte. (

Ennek ellentmond, hogy egyes megállókban, mint például Zuglóban az Amerikai út/Mexikói út M-nél vagy a budai oldalon több helyen is hetekig hóval teliek, jegesek voltak a peronok.

A B+N  arról adott tájékoztatást, hogy automatikusan nem látnak a munkához (?), csak akkor végez síkosságmentesítést a cég, ha a BKV megrendeli. Amíg nem rendeli meg a takarítást a közlekedési vállalat, a cég nem végezheti el a munkát. Előfordult, hogy a BKV az utolsó pillanatban rendelte meg a takarítást. Ez azért is érdekes, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat jó előre jelezte, hogy havazás és ónos eső várható.

A takarítást végző cég által közölteket erősíti a közlekedési vállalat február 1-jei közleménye is, amely szerint a BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók aznap 14 órától takarították a vállalat több mint 5000 megállóhelyét és csomópontját, miközben az ónos eső már reggel esni kezdett.

A közlekedési vállalat korábban azt is közölte: az aluljárók és az oda levezető lépcsők tisztítása nem a BKV feladata. Miért nem takarítja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t ezeket a lépcsőket. A cég szóvivője úgy fogalmazott: csak azokat az aluljárókat takarítja a cég, amelyek a föld alatti gyalogátkelést segítik, így például a Blaha Lujza térit vagy az Örs vezér terén lévőt. Azt is közölte: a létszámhiány és az influenzajárvány miatt nem tudják eltakarítani a jeget.

Az olyan gyalogos-aluljárókat, amelyek azért épültek, hogy az utasok megközelíthessék a megállókat (ilyen például a XIII. kerületi Népfürdő utcában található villamosmegálló, amelynek hetek óta jeges lépcsőiről elképesztő képeket közöltek különböző médiumok), nem a cég feladata tisztán tartani. A BKV szerint a Népfürdő utcai lépcsőt például a Budapest Közút (BK) Zrt.-nek kell takarítania. Ám erről a Budapest Közútnál nem hallottak. Almássy Kornél, a cég vezérigazgatója közölte: azoknál a fővárosi tulajdonú létesítményeknél, ahol a BK az üzemeltető, az FKF-nek kell takarítani. Ott, ahol a BKV a tulajdonos és az üzemeltető, a közlekedési cégnek kell elvégezni a síkosságmentesítést. Úgy hírlik, hogy a fővárosi takarítási-szolgáltatási piacot egy Fideszhez közeli érdekcsoport szeretné megszerezni a B+N-től.

Nemcsak a megállók takarítatlansága a probléma. Szerkesztőségünket több olvasó fölkereste, értesítette, hogy a jeges járdán elestek... vagy tudnak ilyen „elesettekről”. Olybá tűnik: valamennyien „elesettek” vagyunk, ha a fővárosi önkormányzatot vagy a kormányzatot nézzük kötelességeik felől. Ezt alátámasztja az is, hogy a sérültek ám hiába keresték az illetékeseket, nem értek el senkit, aki úgymond illetékes lenne. Másutt meg azt közölték, hogy mindennap felszórják a teret, ám ennek nyomát sem tapasztaltuk. Pontosabban jó, követendő példa, hogy a Kékgolyó utcában tökéletes a télvízi tisztaság. Bizonyára az onkológiai központ miatt… Egy interneten keringő kép szerint a XVII. kerületi Erdősor utca sarkán járókeretes idős asszony takarította hólapáttal a latyakot. Pedig bizonyára nem keres annyit, mint a vezérigazgatók... Így is lehet, tisztelt képviselő és vezető illetékes urak! A minapi politikai showműsor (Putyin-látogatás), ill. a megígért Tolsztoj névre keresztelendő honi köztér kapcsán olvassák (ha olvasnak egyáltalán ilyet a bankszámlákon kívül!) Panov apó történetét!