Nyomozás indult a budavári lakáspanama ügyében


Hogyan jutottak messze áron alul önkormányzati lakások bérleti jogához az első kerületben, a Várban a Fideszhez, vagy a fideszes polgármesterhez közel állók. – mutatta be tavaly decemberben az index hírportál. De maga a polgármester is, akinek egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. El is intézte: exfelesége 100 ezerért egy 100 nm-es vári lakást, a "polgi" pedig egy 71 nm-es lakás bérelhet 2013 óta 81 a Táncsics utcában.

Többen följelentést tett az index cikke nyomán hűtlen kezelés miatt. A rendőrség január 19-i határozatában a feljelentéseket elutasította, mondván, nincs bűncselekmény. Az ügyészség azonban január 27-i határozatában hatályon kívül helyezi a rendőrség döntését, és elrendeli a nyomozást az ügyben.

„A rendelkezésre álló iratok alapján a feljelentésekben megjelölt hűtlen kezelés bűntettének egyszerű gyanúja nem zárható ki, az azokban leírtak csupán nyomozás keretében tisztázhatóak, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam, a nyomozó hatóság feljelentést elutasító határozatát hatályon kívül helyeztem és elrendeltem a nyomozást" - írja az ügyészség.

A Rogán-féle Belváros is megirigyelhette volna az I. kerületi módszert: Nagy Gábor Tamás polgármesternek egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. Hogy ki lakhat a valódi piaci ár töredékéért a Várban, az titok, a képviselőknek is csak öt évvel később derül ki, amikor meghosszabbítják a szerződéseket. Most kezdenek kibukni az Orbán-kormány indulása körül kiadott lakáspályázatok részletei.

Már az is paródia, ahogyan védi a Fidesz, hogy a haverok áron alul bérelhetik a vári lakásokat, de annál is van jobb. Az I. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő, dr. Gallowich Margit még novemberben tette fel a kérdéseit a lakásbérléséről a polgármesternek. Íme, a polgármester adta válaszok:

"Tisztelt képviselő asszony! Képviselői kérdéseire válaszolva, melyek a piaci alapú lakásbérlésemre vonatkoznak, az alábbiakról tájékoztatom.

1. Jogszerű-e?

Igen.

2. Igazságos-e?

Igen.

3. Méltányos-e?

Igen.

4. Etikus-e?

Igen."

Mi meg úgy véljük, hogy nem és nem (négyszer.) Pusztán azért, mert ez a nagymellényűség még ebben a pszeudo-demokráciában sem módi. Egyszerűen nem megy, nem mehet. Akármilyen újkori döbrögik játszanak itt tesz-vesz várost. Pardon, kerülertet. "Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog..." Ugye, ismerős a Beatrice eme rocknótája? Nem mai keletű, vagyis itt évtizedek óta nem változik semmi. Ugyanaz a régi történet (Same Old Story, ez is rockszám.) Vagy vegyünk szelídebb, ám hasonlóan örökzöld dalt: Ez az a ház, ahol semmi sem változik...