Budapesti Olimpia. Kell ez nekünk? Csőd kell nekünk?


Röviden: nem. Na jó, ez önmagában még kevés egy cikkhez, hosszabban kifejtjük az esetleges budapesti olimpia hatásait hazánkra és társadalmunkra nézve. Ezáltal talán több fejben világosság gyúl a valóságunkról, amely nem túl fényes. Csak a hajókürt szól, a motor miatt módfelett lassú a hajó, és nem akkor s arra fordul, amerre kellene. Legyünk ténytisztelők, józanok végre!

Időben érjen a célvonalra, avagy szakítsa át a valóságfutam célszalagját néhány tény: egy olimpia megrendezése sokba kerül. Nagyon sokba. A terv nagyjából 800 milliárd forintról szól, ám ez igen optimista becslés: 1960 óta minden olimpia ára jóval drágább volt, mint ahogy tervezték. Átlagosan 170%-al került többe. Egy tanulmány szerint, az éves magyar GDP 9%-át tenné ki az olimpia költsége. Athén hasonló cipőben járt 2004-ben, ott is a GDP 9%-ba került az olimpia, láthatjuk, hogy hova jutottak a görögök. Gazdagabb országoknál, mint például az Egyesült Királyság az olimpia „csak” a GDP 0.5%-ba került, de erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy megérte-e Londonnak az ötkarikás játékok megrendezése. És akkor még nem számoltunk azzal a ténnyel, hogy hazánkban a legritkább esetben sikerült bármit megépíteni az eredetileg tervezett árból. A nyári vizes világbajnokság - amit ugye mi rendezünk - eredeti költsége 8 milliárd forint lett volna, most úgy néz ki, hogy talán éppen sikerül az árakat 90 milliárd alatt tartania a kormánynak. Nagyjából 11-szer kerül többe, mint ahogy eredetileg számoltak. Amennyiben a budapesti olimpia 800 milliárdba kerülne, úgy hasonlóan járnánk, mint a görögök: rövid időn belül államcsőd. Amennyiben a budapesti olimpia költségei is elszállnának, ahogy a vizes VB-nél láthatjuk, úgy őszintén szólva elképzelni sem tudom, hogy mi történne.

Mi szól az olimpia rendezés mellett? Fejlődik az infrastruktúra, nő a turizmus, munkahelyeket teremt. Hangzik el a legtöbb ember szájából, ez a három dolog. Ezek tények. Valóban, fejlődne az infrastruktúra, valóban drasztikusan megnövekedne a turizmus, és ideig-óráig munkahelyeket is teremtene. Viszont infrastruktúrafejlesztéshez nem feltétlenül kell olimpiát rendezni. A lassan életveszélyessé váló 3-as metrót olimpia nélkül is fel kellene már újítani. A pocsék állapotban lévő budapesti utakról nem is beszélve. A turizmus ilyen szintű növekedésére Budapest egészen egyszerűen nincs felkészülve, és még ha sikerülne megépíteni a tervezett hoteleket: az olimpia után üresen állnának. Ugyanez igaz a stadionokra, sportcsarnokokra és egyéb olimpiai helyszínekre. Érdemes megnézni az athéni, a pekingi vagy akár bármelyik korábbi olimpia helyszíneit, hogy milyen állapotban vannak ma!

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője egy  – alapvetően a Kovács Ágnes által vezetett sportolói bizottságot mutatták bemutató sajtótájékoztatón – kiemelte, "kemény munkával sikereket lehet elérni”, és megmutatják azt is, hogy “többet is ki lehet hozni magunkból, mint amit előzetesen gondolunk.” Hangzatos mondatok, csak éppenséggel tartalmatlanok. A szokásos kormámnyzati bő mellény! A kemény munkának - épp ennek hiánya miatt - elmaradt rendszerváltoztatásnak szépített össz-felsőrétegi árulás és mutyi miatt nem lett kezdete (teljes elszámoltatás, felelősségre vonás, közéleti és gazdasági takarítás, tiszta politikai struktúra, valósi demokrácia s végső soron össznemzeti párbeszéd és együttműködés!) Az összes pipogya pártfajankó és sunyi gengszterváltó összmutyijátékának eredményeként folytatta a kádári rendszert - más díszletekkel, álszereplőkkel.

Fürjes hangsúlyozta, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Agenda 2020 reformprogramban foglaltak értelmében magát a pályázati folyamatot is megváltoztatta, s bevezette a folyamatos párbeszéd intézményét.

Sem Budapest, sem Magyarország nincs felkészülve egy olimpiai rendezéshez. Azt még elbírjuk, hogy egy gázszerelő lassan az ország leggazdagabb embere lesz. Még azt is, hogy a legkisebb rezedaszagú kis faluban is csili-vili stadion épül. Valahogy azzal is megbirkózunk, hogy egyre kevesebben tartanak el egyre több embert az országban. De azzal, hogy az éves GDP - legalább! - 9%-át elherdáljuk olimpiára, azt már nem fogja elbírni hazánk. Abba belegebedünk. Vagy inkább rokanunk...

Szemelvények olvasói levelekből

Ha a sportolók igénylik az olimpiát, akkor támogassák ők a pénzükkel! a hétköznapi dolgozó emberek ezt nem igénylik! És mi lesz a hévvel hol fog közlekedni az, akinek nincs kocsija! Szép tervek, csak gondolkodni is kéne hogyan tovább!

Olimpiát senki nem akar. Még azok sem, akik most erőltetik. A lényeg a tervezésre, szervezésre, reklámra, bemutatásra elkölthető milliárdok lenyúlása, haverek, csókosok közötti szétosztása.

Normális városok, már visszaléptek. Egy vizes vb. költségeit ötödére becsülték a kezdetekor. Nem baj, ha az ország tönkremegy, gov-nak jut belőle bőven. Őket nem is érdekli az ország sorsa.

Ezt a nyomoronc 3-as metróhálózatot sem képesek felújítani, mert gondot okoz nekik tetves 60 darab busz előteremtése, vagy átütemezése. (milliárdot terveztek a Dagály felépítésére és már 90 milliárdnál tartanak! Csak a lopás miatt akarnak Olimpiát!

Párizs részéről 95%-os a felkészültség! Los Angeles vlszeg még előbbre tart. Sok minden másban lehetne esélyünk, ha valódi nemzeti kormányunk lenne valódi nemzeti programmal. Így esély: 0.

Álmodik a hüje és a nyomor!

Az ország a bányászbéka s..ge alatt van, testileg és lelkileg beteg embereknek normális ellátás sem jut (várólisták, külföldön rég ismert, nálunk viszont nem kapható gyógyszerek orvosbárók, korrupció, még egy – képzett, tapasztalt, rátermett, elkötelezett - egészségügyi miniszterünk sincs, ahogy turisztikai, kulturális, agár, sport és külgazdasági, diplomáciai sem! Olimpia csak a karrierista, mentális retardált sportbáróknak és politikusoknak kell! A tömeg meg negyven évig fizeti!