Tápszerre, ruhára váró gyermek tízezrek, alig-szőtt szociális háló stadionok árnyékában


Ha a kisgyerek nem kap tápszert, bébiételt, melegruhát, aligha válik belőle focista és stadionlátogató; igaz, a világ sem (csak) a sportot rúgja előre, hanem az élelmiszert, a vizet, az energiát, így a az alternatív fűtőrendszerek jövőjét, amellyel a kormány szintén szembemegy egy méregdrága, eladósító, kiszolgáltatottá tevő, 80 évre taccsra tevő paksi atomerőmű II-vel. De hát mit nekünk a világtrend, a fejlődés, a munkahelyteremtés, a környezetvédelem?!

Elvégre csupán 2020-ig okoskodhatunk, mutyizhatunk az uniós pénzekkel, utána elzárják EU-pénzforrást. Ahogy bármikor elzárhatják Paksot is. Az egyelőre még pénzt küldő, jövőre már kétsebességesre váltó (tehát hazánkat is oldalpályára soroló) Európai Unió már 2014 végén jóváhagyta a 30 milliárd forintos, jórészt brüsszeli forrásból finanszírozott programot, amelynek elsődleges célja az óvodába még nem járó, mélyszegénységben élő csecsemők és kisgyermekek élelmezése lenne, a napokban kiderült, hogy a kicsik a program keretében a mai napig egyetlen falat kenyeret sem kaptak. Pedig a pénz megvan, és kormányzati ígéreteknek sem voltunk híján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, kereszténydemokrata (!) programgazda a program uniós jóváhagyásakor azt mondta az mno-nak, már 2015 januárjában kiírják a pályázatokat, és még az év tavaszán megkapják a gyerekek az első élelmiszercsomagokat.

Köztudott: az élelmezési program is valóban hiánypótló és létfontosságú lenne. Az óvodákban és az iskolákban ugyanis már napi háromszori étkezéshez jutnak ingyen a rászoruló gyerekek, az intézménybe még nem járók azonban kiesnek az állam látóköréből, esetükben – finoman szólva is – igen ritkára van szőve a szociális védőháló. A gyerekek otthonaiba szánt csomagok ráadásul nemcsak tartós élelmiszert, tápszert és bébiételt tartalmaztak volna, hanem például alapvető tisztálkodási szereket, pelenkát, meleg ruhát is. Akár még tűzifát is kaphatnának az uniós pénzből a nyomorgó családok, hogy egyetlen gyermek élete se kerüljön veszélybe azért, mert fűtetlen lakásban kell átvészelnie a fogcsikorgató telet.

Ám ahogy teltek-múltak a hónapok, úgy vált a program iránti érdeklődésünk egyre kínosabbá a kormány számára. Több mint tíz hónapos késéssel, csupán 2015. november végén jelent meg az élelmezési projekt négy alprogramjának pályázati felhívása. Az akkori kiírásban a kisgyerekek, valamint a mélyszegénységben élő várandósok élelmezésére fordítandó összegre 2015. december 31-ig, a hajléktalanok, valamint a rendkívül alacsony jövedelmű idősek ellátását segítő második szakaszra pedig 2016. március 31-ig lehetett pályázni. Lapunk azonban idén kiderítette, hogy az eleve késve kiírt pályázati felhívást gyakorlatilag folyamatosan módosították, a határidőt pedig többször kitolták, így a kezdete több mint két éve késik.

A hatalmas csúszásért elképesztő kormányzati bakik is felelősek. Az első pályázati kiírásban például olyan pénzbeli támogatásra való jogosultságot szabtak meg a várandósoknak a programban való részvétel feltételeként, amit a kormány maga szüntetett meg néhány hónappal korábban. A program hibás szövegét ezután persze kizárólag az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéssorozat nyomán lehetett módosítani, ami hónapokat vett igénybe, addig persze állt az egész program. Kiderítettük azt is, hogy a projekt négy alprogramjából csupán egyetlenegy indult el tavaly decemberben, a hajléktalanok meleg étkeztetése, de az is csak a fél országban. A kelet-magyarországi kilenc megyére kiírt közbeszerzési eljárás ugyanis a többéves késés után is eredménytelenül zárult, így ott a program keretében – az utóbbi évtizedek egyik leghidegebb tele ide vagy oda – egyetlen fedél nélkül tengődő ember sem kapott egy tányér meleg ételt sem, és nyárig már biztosan nem is fog.

A gyerekek helyzete még elszomorítóbb: ők 2015 tavasza óta hiába várják a pakkokat, eddig egyetlen segélycsomag sem érkezett meg az otthonukba. Pedig ha valaki nem tehet arról, hogy vacogva és korgó gyomorral kell kelnie és feküdnie, akkor azok éppen a kisgyermekek. Legutóbbi – közérdekűadat-igényléssel kikényszerített válaszában – a Balog Zoltán vezette szakminisztérium (EMMI) annyi árult el a program állásáról, hogy először csupán három, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kaphatnak majd segítséget a várandósok és a kisgyermekek, összesen tízezren. Állításuk szerint ehhez az élelmiszerek beszerzésére irányuló közbeszerzés már folyamatban van, most azt ígérik, a segélycsomagok osztása 2017 tavaszán kezdődik el. Persze csak akkor, ha ez a tender nem lesz eredménytelen. A regionális alprogram azonban az egész projektnek csak apró szelete. Arról, hogy a program mikor szélesül országossá, és mikor kaphat végre élelmiszersegélyt 170 ezer nyomorgó ember, köztük 120 ezer gyermek, egyetlen szót sem tartott fontosnak megosztani velünk a minisztérium.

Miközben a kormány olyan „életbe vágóan” fontos ügyeket, mint például a vasárnapi boltzár visszavonása, képes sürgős eljárás során akár néhány nap alatt átverni a parlamenten, szegénységben élő gyermekek élelmiszercsomagjának kétéves késedelmét nem találta olyan fontosnak, hogy közbelépjen. Még az eleve holt olimpia-ügy vagy a később használhatatlan-fenntarthatatlan stadionépítés, Várba költözés, a majd’ 200 államtitkárocska, helyetteske új irodabútorzata, kocsija, a vadászházas, kastélyos építkezés is fontosabb volt, mint Úgy látszik, a programot felügyelő miniszter inkább azzal foglalkozik, hogy újabb és újabb eszközöket felhasználva hogyan tegye még intenzívebbé a Magyar Nemzet és a Hír TV elleni bojkottot, pedig legalább kísérletet lehetne tenni a késedelem okának megmagyarázására, netán a program meggyorsítására.