Örömhír az autósoknak: győzelem a benzinfronton


Egy friss középtávú előrejelzés szerint a következő években nem várnak kellemetlen meglepetések az autósokra, miután komoly korlátai vannak az olaj további drágulásának. Persze a drága autózás, a környezetkárosítás, a szmogos levegő stb. továbbra is megrövidíti életünket, miközben vígan pöfékelünk az utakon…

Több tényező is útját állja a fekete arany további drágulásának - vélik befektetési banki elemzők. Az szakértők 2022-ig adtak előrejelzést, amely szerint az olajár az 50-70 dollár/hordós sávban marad. Ezt megelőző prognózisukban 55-75 dolláros árat jósoltak.

Drágul az olaj - Mit lép az OPEC? Az olajpiac magára talált az elmúlt hónapokban, miután az OPEC tagállamai és a kartellen kívüli legnagyobb termelők - elsősorban Oroszország - megállapodtak a kitermelés befagyasztásáról, és túlnyomórészt tartották magukat vállalásukhoz - emlékeztet a CNBC. Ennek árstabilizáló hatását erősítette a fogyasztás némi emelkedése is.

Az elmúlt hetekben egy-két százalékponton belüli sávban mozogtak a fekete arany jegyzései. A Brent hordójáért a héten valamivel több mint 56 dollárt kellett adni, az észak-amerikai WTI az 54 dolláros szint körül ingadozott. Az év eleje óta egyik szabvány árfolyama sem változott érdemben, február utolsó napjai némi csökkenést hoztak, miután kiderült, hogy az amerikai olaj az OPEC viszonylag sikeres korlátozása ellenére is kielégítő.

Ennek azonban a BofA elemzői szerint vége szakadhat. Először is azzal, hogy az OPEC napi 1,8 millió hordóval csökkentette kitermelését megnövekedettek a tartalékkapacitásai, amelyeket gyorsan aktivizálni lehet. Fontosabb ennél, hogy az USA olajpala-termelői részben a magasabb árnak, részben hatékonyabbá váló technológiájuknak köszönhetően 50-55 dolláros ár felett visszatérnek a piacra.

Eközben a kereslet várhatóan csak lassan, évente 1,1 millió hordóval bővül a következő öt évben. Ezzel szemben az USA olajpala-bányászata napi 70 ezer hordóval kúszhat feljebb. A feltörekvő országok fogyasztása ugyan nőni fog, de a fejletteké nem igazán. Az erősebb dollár szintén lefelé nyomja az árakat.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy ha a BofA várakozási nem teljesülnek, akkor a nagyobb olajdrágulás is megkeserítheti az energiafogyasztók életét. Egy geopolitikai konfliktus például zavart okozhat a kínálatban vagy legalább ideges reakciókra késztetheti az olajkereskedőket. S persze a drága autózás, a környezetkárosítás, a szmogos levegő stb. továbbra is megrövidíti életünket, miközben vígan pöfékelünk az országutakon…