Filmdíjzuhatag: rég ragyogott ilyen magasan a magyar film csillaga!


A Légy (Rófusz Ferenc, 1981), Mephisto (Szabó István, 1984) és a Saul fia (Nemes Jeles László) tavalyi sikere után idén ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film, Deák Kristóf alig tízmillióból készült Mindenki című alkotása. Közben Enyedi Ildikó is Arany Medvét kapott Berlinalén. A Mindenki-vel egyúttal a magyar irodalom is díjat kapott...

... ugyanis a film végén elhangzó dalt egy Nemes Nagy Ágnes-vers. Nemzeti hagyományunk s nagy szó az, hogy nálunk a költők nemcsak eszméket képesek teremteni, izzítani, hanem életformákat, filmeket is. Ezért tehát nincs annyi stadion, olimpia, ami annyi nemzeti érzést meg olyan gyökeret adhatna egy gyereknek, mint a magyar nyelv és irodalom tényleg magas szintű, izgalmas, élményszerű oktatása. Ezért viszont óriási a felelőssége az oktatás- és a kultúrpolitikának, a színháznak, a filmnek, a tévének s a videónak is! Kultúrpolitika mit nézel?!)

Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból

hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,

bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,

pamacsos, hullj le, te zápor,

aranyos,

hullj le, te zápor,

égi virágpor,

égen nyíló bodzavirágból.

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai, az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm szereplői az iskolában 2017. február 27-én, az Oscar-gála éjszakáján.

Alsó kép: A film alkotói átveszik a díjat

 

 

A legjobb egész estés animáció pedig a Zootopia lett, Byron Howard, Rich Moore és Clark Spencer vehette át a díjat. Ebben a kategóriában jelölték A vörös teknős című animációt is, amelynek jó része Kecskeméten készült.