Fideszes gentlemanus a’ la államtitkári módra


Aligha kell bizonygatni: Eddie Murphy Gentlemanus c. konzseniális filmje alapmű a politikai mutyiról, amely természetesen világjelenség, vagyis semmiképp sem maradhatunk ki belőle. Olyannyira besimultunk „bátor és kreatív” hozzáállással, hogy mára sikerült a korrupciós élvonalban loholnunk. A magyar mutyi rendszerré vált, minden magyar, nemzeti, tisztességes, felelős és közjó dolgunk kemény ellenállása – maga az Ohm-törvény. Katt ide!

K. Zoltán államtitkár sok szálon kötődik Veszprém megyéhez, olyannyira, hogy évtizedek óta az irányításában is részt vesz. Már 1990-ben a megyei önkormányzat alelnöke lett, később a helyi 3. számú választókerületből jutott be a parlamentbe, aztán 2014-ig Veszprém megyei kormánymegbízott volt, utódja a kabinetvezetője lett. És húsz évig Pápa polgármestere is volt. (Tehát a kormányszóvivő K. Zoltán csak a névrokona.)

A most területi közigazgatásért felelős államtitkárként dolgozó politikusnak a Veszprém megyei Balatonalmádiban van egy háza, a víztől légvonalban 400 méterre. Pontosabban a gyerekei nevén van az ingatlan, amin Kovácsnak és feleségének holtig tartó haszonélvezeti joga van. A vagyonbevallásában egyébként a ház nem szerepel. Ejnye, no, ez sem újdonság eme berkekben!

Az idilli pihenést csak a telek fölött húzódó 22 kilovoltos légvezeték zavarja meg, de - feltehetően az államtitkár örömére - nem sokáig. Az E.ON ugyanis úgy döntött, hogy a településen húzódó vezetéket beássa a föld alá, vagyis szaknyelven kiváltja azt. De nem mindenhol, csak egy bő kétszáz méteres szakaszon. Épp ott, ahol az államtitkár háza van. Az index megpróbált utánajárni, hogy a döntésnek van-é bármi köze ahhoz, hogy a politikusnak elég erős kapcsolatai lehetnek a megyében, vagy pusztán szakmai indokok miatt kell mindezt meglépni. Főleg, hogy információk szerint a vezeték föld alá vitelét régóta sürgetik a lakók, és most kicsit ki is akadtak azok, akik fölött megmarad majd.

Balatonalmádi önkormányzatától a föltett kérdésekre (ki döntött, miért így döntött, és van-e szerepe a döntésben annak, hogy ott áll egy államtitkár háza) azt a választ adta, hogy a vezeték tulajdonosa az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt., és ők adtak megbízást a tervezésre a Rope-Vill Kft.-nek. Annyit még hozzátettek, hogy a tervezett megoldás a hatályos településrendezési terv előírásaival összhangban áll, óvja a meglévő zöldterületeket, növeli az üzembiztonságot, közútkezelői érdekeket nem sért.

Ezután ugyanezen kérdésekre (K. Zoltánnak van-e tudomása az egész tervről, lobbizott-e esetleg az ügyben) az E.ON nem adott választ a levelében, ugyanakkor leírta, hogy azért van szükség a munkálatokra, mert a vezeték melletti egyes ingatlanok felújításakor az épületek veszélyesen közel kerültek a vezetékhez.

Azt is írták, hogy „annak érdekében, hogy a szabványnak nem megfelelő hálózat átépítése megtörténhessen, külső tervező bevonása szükséges; a jelenleg magáningatlanok területén haladó 210 m 22kV légvezeték kiváltása szükséges 280 m földkábelre.” Ha a terveket elfogadják, a földkábel közterületen menne majd, a kivitelezés pedig 2018-ban lenne, tették még hozzá.

Az önkormányzat és az E.ON is a külső tervezőre hivatkozott. Kézenfekvő kérdés: ki ő? Egy veszprémi cég, ez végezhette Pápán 2011-ben a bicikliút kivilágítását. A munkát a város közbeszerzésén nyerték 2011 legelején. K. Zoltán épp ekkoriban távozott húsz év után a polgármesteri posztról.

A cég magas érzékenységű kommunikációs készségről téve tanúbizonyságot azt kérdezte a vonal túloldalán, hogy kinek a megbízásából készül a cikk. E kérdést nyilván nem lehet értelmezni, mire az volt a válasz, hogy ők meg a kérdést nem tudja értelmezni, majd letette a telefont. Ez a korszerű kommunikáció és demokrácia etc?!

A Miniszterelnökség  a következő közleményt adta ki: „Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár nem kezdeményezte az elektromos közműkiváltást a Szabadság-kilátó utcában, azt csak tudomásul vette. Tehát az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhíradások több ténybeli csúsztatást is tartalmaznak. A közműkiváltás szándékáról, mint haszonélvezeti joggal rendelkezőt a beruházás tervezője tájékoztatta, csakúgy, mint azt a csaknem 10 ingatlantulajdonost is, akiket a beruházás érint. A tervezett megoldás a hatályos településrendezési terv előírásaival összhangban áll."