Csődben a Széll Kálmán teret felújító cég


A bíróság csődeljárást rendet el a milliárdos Wicha József cége, a Széll Kálmán tér eredetileg 5,3 milliárdos felújítását elnyerő Wis Holding ellen, írja a Világgazdaság.

Az ügy azért azért különösen erős, mert október óta tudjuk, hogy közben a rendőrség lefoglalta Wicha részesedését is a cégben. Az lehet a gyanú, hogy Wicha kimentett rengeteg pénzt magának a vállalkozásból, azaz "különösen nagy értékre elkövetett tartozás fedezetének elvonása" nevű bűntett gyanúja miatt nyomoznak. A Wis Holding nem fizette ki alvállalkozói jó részét, különösen nagy értékű tartozás fedezetének elvonása miatt zajlik a büntetőeljárás.

A Széll Kálmán téri felújítás még nem tudni, hogy pontosan mennyibe került, eleve perelnünk kellett érte a BKK-t, a pert meg is nyertük, de a Wis Holding még nem küldte el az összes vonatkozó számlát. Azt mindenesetre lehet tudni, hogy több tíz vagy akár százmillió forintos nagyságrendben vannak már most kifizetetlen alvállalkozók, akik most futnának a pénzük után valahogy.

A miskolci származású, fűtésszerelőként indult Wicha József vagyonát építőipari tevékenységgel és építőanyag kereskedelemmel alapozta meg, majd ingatlanfejlesztések, később energetikai beruházások következtek, írta róla a Napi.hu.

Az üzletember A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványában a 64. helyen állt 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal. Árulkodó, hogy a 2015-ös kiadványban már nem is szerepel.

A státusz elvesztésének minden bizonnyal egyik fő oka lehetett, hogy, mint a Napi.hu beszámolt róla, 2014-ben fizetésképtelenné vált és elindult a Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. felszámolása. A milliárdos Wicha József érdekeltségébe tartozó társaságnak több mint tízmilliárdos hiteltartozása volt.

A Terra Invest 51 százalékos tulajdonosa a saját ingatlan adásvételével foglalkozó Ladent Kft., amely a Wis Holding Zrt.-n keresztül Wicha József üzletember érdekeltségébe tartozik. A Céginfo.hu adatai szerint Wicha József a Terra Invest igazgatóságának tagja volt a társaság felszámolásának elindulásáig, 2014 október 17-ig. A cégbe egyébként épp kisebbségi tulajdonosként, 49 százalékos tulajdonrésszel beszállt az állami MFB is még 2006-ban, ami a nagy közbeszerzésekkel együtt jó kormányzati kapcsolatokról árulkodhat.

Épp hogy Terra Invest felszámolását megkezdték, egy hónapra rá Wicha másik cége, a Wis Holding Zrt. (a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-vel konzorciumban) 5,3 milliárd forintos megbízást nyert el a Széll Kálmán tér felújítására. A szerződés szerint februárra be kellett volna fejezni a munkát, de az átadás három hónapot csúszott.

Wicháék egyébként korábban sok más állami építkezésben benne voltak, például alvállalkozóként az 1-es és a 3-as villamos pályafelújításában vagy az M86-os építésében is.