Tovább mélyül a budapesti kamara válsága


Ha a kocsi fékje elromlott s zuhan a szakadékba, nem arról kéne vitatkozni, hogy kell a kocsiba légkondi… Ez igaz az országos gazdaságra, vezetésre, bürokráciára, korrupcióra, oktatásra, egészségügyre stb., és igaz pl. a gazdasági és iparkamarákra. Mondjuk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarára (BKIK), ahol az elnökkel vitetnék el a balhét a vezetői. A zűrös ügyekbe keveredett szervezet egyik testülete sem mond le, nem hajlik a változ(tat)ásra. Legfeönnebb az elnök távozik, a többiek maradnak.

A kamarai botrány hátterében az áll, hogy a BKIK jelenlegi és tavaly lemondott vezetése erősen megkérdőjelezhető szerződéseket kötött, luxusutazásokra és méregdrága konferenciákra-fogadásokra költött, valamint a vezetőség tagjai egymás cégeit bízták meg jól fizető megbízásokkal. Ezekre az anomáliákra a szervezet február közepén eltávolított főtitkára hívta fel a figyelmet, de az általa elvégzett átvilágítás eredményeit félredobva éppen neki mondtak fel. Hoppá, ez ismerős valahonnan… Hüvelyk Mutyi immár országosan uralkodik. Döbrögiektől dagad a hon (Döbrögisztán, Mutyisztán). Lúdas Matyi meg sehol… (?!)

A BKIK vezetői összefoglalójában nem olvashatjuk, de az ügyet ismerő hírforrások szerint a 2014-2015-ben összesen 800 millió forint értékű számlának „bizonytalan a háttere”. Ez azt jelenti, hogy szükségtelen, túlárazott vagy munkával nem kellően alátámasztott kifizetések történtek. Akadt olyan számla is, amelyet olyan cég állított ki a BKIK-nak, amely már annak előtte két évvel nem rendelkezett adószámmal! Amilyen a gazda, olyan a szolga…

Személyi összeférhetetlenség gyanúja is fennállt a BKIK-nál. Az elnökség tagjai - beleértve a jelenlegi főtitkárt és az elnököt is – egymás cégeinek adtak megbízásokat, sőt, volt olyan bennfentes vállalkozás is, amelynek szinte egyetlen bevételi forrása a kamarai megbízás volt.

A minapi elnökségi ülés előtt a BKIK szóvivője közleményt adott ki: „Az elmúlt hetekben méltatlan támadások érték a főváros gazdasági közösségét. A BKIK vezetése elindított egy belső vizsgálati folyamatot a történtek tisztázására, ebben szorosan együttműködnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK).”

Az MKIK valóban figyelemmel kíséri a budapesti szervezet zűrös ügyeit. Parragh László a napi.hunak adott interjújában kifejtette, hogy a helyzet vállalhatatlan az országos szervezet és a többi tagszervezet számára. Az MKIK elnöke szerint a budapesti kamaránál feltárt ügyek jó része ugyan csak etikailag elfogadhatatlan, de az állapot tarthatatlan. Parragh azt is bejelentette, hogy a BKIK vezetésére várhatóan egy kamarai megbízottat neveznek ki.

Mindeközben a kamarai tagok egy része is megelégelte a vezető testületeknél tapasztalható állapotokat, az ujkamara.com internetes oldalon már 1200-an csatlakoztak a BKIK megújítását szorgalmazó felhíváshoz.

A jelenlegi főtitkárt egy olyan cég delegálta képviselőként, amely már évek óta negatív saját tőkével rendelkezik. A hatályos jogszabályok szerint a New Gate Hungary Kft. nem is működhetne, mivel a Ptk. szerint, ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, és a tagok a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását, a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést.

A Meló-Diák Universitas Iskolaszövetkezet vezetőségében a BKIK több tisztségviselője is megtalálható igazgatósági tag, fb-tag s a jelenlegi elnök, K. Zoltán. A szövetkezet árbevételében a BKIK-s megrendelések aránya alacsony, de évente több millió forint megrendelést kapnak innen. Különösen kiugró volt a 2015-ös év, amikor csaknem 19 millió forintért kaptak megrendelést a szervezettől.

A BKIK ellenőrző bizottságának elnöke élettársának a cége (IG Loyal Consulting Kft.) végzi a kamara könyvelését, a BKIK épületében és a kamara eszközeivel. A cég bevételének háromnegyedét adja közvetlenül a kamara, fennmaradó árbevétele pedig szintén a BKIK-hoz köthető cégektől, valamint alapítványtól származik. Az elnöknek két olyan cége van, amelynek adószámát törölték. (Ez abban az esetben történik, ha a cég nem elérhető a székhelyén, vagy nem teszi közzé az előírt beszámolóját.) A KSZK Bt.-ben kültag, míg a Pannon-Bizalom Kft.-ben társtulajdonos. Ez utóbbinak a székhelye a BKIK székházában van. A Pannon-Vekisz Kft családi vállalkozás volt, ebben 2011-ig volt tag, akkor egy olyan tulajdonosnak adta át, akinek 68 (!) problémás cég van a nevén, a vállalkozás már kényszertörlés alatt áll. K. Zoltán igazgatósági tag cégének, a Company Hype Kft.-nek gyakorlatilag csak a kamarai megbízásokból volt árbevétele. Ugyancsak ő az egyik tulajdonosa a Marketing Hype Services Kft.-nek, amely szintén üzletviteli tanácsadással foglalkozik, 2014-ben alakult, és 2015-2016-ban összesen 2,1 millió forint szintén a BKIK-tól származó árbevétele volt. Az egyik BKIK-alelnök által képviselt Kos és Bika Bt. egy családi vállalkozás, amely 8 millió forintos éves bevétellel rendelkezik, aminek egyharmada a BKIK-tól származik.

Mint mondtuk, amilyen a gazda, olyan a szolga... Tisztára Goldoni... Mikor fordul drámába?