VinCE Budapest, a kihagyhatatlan. Március 17–19., Corinthia Hotel Budapest


A VinCE Magazin, az ország piacvezető bormagazinja minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely kiemelkedik a sétáló kóstolók sorából egyrészt professzionális szervezése, másrészt a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt. Most 5 pontban összeszedjük a legfontosabb érveket, és részletezünk néhány izgalmas mesterkurzust is.

1.      Egy belépővel 1000 bor válogatott kiállítóktól. A VinCE Budapest 2010-es indulásakor az első olyan hazai rendezvény volt, ahol egy belépővel az összes kiállító bora kóstolható volt, és plusz mesterkurzusjegy megváltásával pedig a borvilág sztárjainak borait, ikonpincészetek legjobbjait is kóstolhatták. A VinCE koncepciója változatlan, ma is egy napijegy elég, hogy Szekszárdtól Tokajig, Mátrától Villányig kóstolhassunk a több mint 1000 bort felvonultató borkiállításon. A napi belépők az előző években már elővételben elfogytak, ezért most is erősen ajánlott az előzetes jegyvásárlás a rendezvény honlapján.

 

2.      Csak a legjobbaktól kóstolhat! A VinCE Budapest Wine Show-n – szemben a legtöbb egyéb boreseménnyel – nem állíthat ki bármelyik borászat, a részvétel előfeltétele ugyanis a VinCE Magazin vaktesztjén szerzett legalább négycsillagos eredmény. Vannak pincészetek, amelyek évről évre hiába jelentkeznek, hiába fizetnék meg a kiállítói díjat, jelentkezésüket minőségi okokból visszautasítjuk. Felelősségünk ugyanis óriási: a meghívott nemzetközi szakértőknek csak olyan borokat szeretnénk bemutatni, amelyekre büszke lehet Magyarország!

 

3.      Miguel A. Torres, Roederer, Taittinger és sokan mások. A napijegyek úgynevezett mesterkurzusjegyekkel bővíthetők, ezek ára 3000–10 000 Ft között mozog, de egy biztos: mindegyik bőven megéri az árát! A pénteki szakmai napon mindjárt egy mesés „Grandiózus kóstolóval” indul a program, amelyen a csúcsborokat nemcsak normál, hanem magnumpalackból is kóstolhatják a vendégek! Szombaton a patinás champagne-ház, a Roederer indíta napot, amelyet a spanyolok sztárborásza, a 76 éves ikon, Miguel A. Torres zár. A vasárnap reggel sem lenne teljes champagne nélkül, ekkor maga Clovis Taittinger, a Champagne Taittinger örököse mutatja be páratlan finomságú pezsgőit.

 

4.      Szakmabelieknek maga a paradicsom! Ön netán sommelier, chef, blogger vagy tervezi, hogy beindítsa élete borbárját? A VinCE Budapest szakmabelieknek tökéletes választás, elsősorban a professzionális környezet és a válogatott minőségű borok miatt, de ezek mellett a szakmai napra 50%-os szakmai kedvezmény is igényelhető március 10-ig bezárólag, a kedvezmény igényléséhez kérjük, írja meg nevét, pozícióját és munkahelyét az info@vincemagazin.hu címre. A már képzett borértők számára bőven kínálunk mesterkurzusokat, amilyen első nap a bikavér-házasítás Elizabeth Gabay MW vezetésében, az amforában érlelt grúz, horvát, olasz és magyar borok kóstolója, vagy a kihalófélben lévő fajták kóstolója a Wine Mosaic társulástól.

 

5.      Pompás környezet, minden egy helyen. A VinCE Budapest helyszíne a kezdetek óta az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest, amelynek tágas rendezvényközpontja kényelmes és elegáns helyszínt biztosít a kivételes borokhoz. A hotel a VinCE vendégeinek kedvezményes áron biztosít szállást, a kedvezményhez írjon nekünk az info@vincemagazin.hu címre. A rendezvényen belépéskor karszalagot kap a vendég, amellyel a rendezvény tetszés szerint elhagyható, és később a karszalaggal újra felkereshető. De minek is menne el? A VinCE Budapesten válogatott gasztrokiállítók is kínálják gourmet-termékeiket, így éhségét is csillapíthatja, méghozzá a borokhoz illő minőségi falatokkal.

 

A VinCE legdrágább mesterkurzusa: Legyen bennfentes  top bordeaux-i château-kban!

Bordeaux-ban 3000 birtok van, ebből az 56 legmagasabb kategóriába sorolt château, azaz kastély a piramis csúcsa szinte elérhetetlen árakkal. Van azonban egy trükk: ezen csúcsbirtokok úgynevezett second vin-t, azaz másodbort is készítenek, amely alig marad el a 100-szor drágább első bornál. Vagy még jobb ötlet: keressük a legkevésbé magasra értékelt chateau-k borait a jobb évjáratokból. Hogy melyik az üdvözítő út, azt a leghíresebb brit fine wine borkereskedés, a Berry Bros & Rudd munkatársa, Demetri Walters Master of Wine mutatja meg, természetesen nagyszerű borokon keresztül, íme a borsor: Château Carbonnieux, 2014. Croix Carbonnieux, 2014.Château Pichon-Longueville-Baron, Pauillac, 2006.Les Griffons de Pichon Baron, Pauillac, 2014.Château Gruaud-Larose, St. Julien, 1996.Sarget de Gruaud-Larose, St. Julien, 2012.

 

Noma – a világ legjobb étterme mutatkozik be nálunk. A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig – túlszárnyalva az eddigi éveket – egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia képviselőinek!

A brit Restaurant magazin évente kiadott 50-es listája a világ legjobb éttermeiről annak köszönheti mérvadó voltát, hogy a listát maguk a legautentikusabbak, a gasztronómia szakma képviselői állítják össze. Eddig legtöbbször a spanyol (katalán) El Bulli állt az élen, azonban mivel az El Bulli már bezárt, a világ jelenleg is működő, legtöbbször a lista élén szereplő étterem a dán Noma, ugyanis 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a legjobbnak kiáltották ki. A hamarosan Mexikóban is debütáló Noma egyik munkatársa, David Zilber chef a VinCE valószínűleg egyik legizgalmasabb bemutatóját nyújtja majd, ő ugyanis a legendás koppenhágai étterem fermentációs szakembere, vagyis mindent megerjeszt, amit csak lehet, az alapanyagok átlényegülnek a kezében. „Nagyon kíváncsi vagyok Budapestre, örülök a meghívásnak, négy napot fogok itt tölteni és alig várom, hogy megkóstolhassam a magyar konyhát!” – mondta látogatása előtt David Zilber, aki nem mellesleg fotóművész, fotóit Amszterdamtól New Yorkig több világvárosban kiállították már.

Március 19-i, vasárnapi mesterkurzusán maximum 75 ember vehet részt, az előadáson a szakember bepillantást enged a Noma sikerének titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet – a kóstolóhoz a hozzávalókat David egyenesen a Nomából hozza!

Fiona Beckett, a Guardian étteremkritikusa „leckét kap”. A rendezvény másik nagy gasztrosztárja a „britek Martha Stew.artja” lesz, azaz Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa, akinek étel és bor párosító oldala a Facebookon és a Twitteren is óriási követőtáborral rendelkezik. A www.matchfoodandwine.com úgy működik, mint egy app: beírjuk, hogy spárga, a weboldal pedig dobálja a jobbnál jobb borpárt, amely a spárgával fogyasztva mennyei élményt okoz. Sajnos a népszerű oldalon azonban alig találunk magyar borokat, a furmintra rákeresve például a szlovén Verus tételét látjuk. A VinCE Budapest szervezőiként misszónknak tartjuk, hogy a világ egyik legbefolyásosabb étel–bor párosító szakemberével megismertessük a magyar fajtákat, ezért kizárólag autentikus magyar fajtákból állítottuk össze a szakember borsorát, s a borokból egy-egy palackot ki is küldtünk Fionának Londonba, hogy legyen ideje velük megismerkedni, és a borokhoz ételt ajánlani.

 

Tudománnyal a pohár legmélyére – meghökkentő tények DNS-kutatások alapján. A legtöbb borszakértő a királyleányka bemutatásánál hozzáteszi, hogy a fajta azonos az Erdélyben népszerű fetească regală szőlőfajtával – azonban a szőlőfajták DNS-vizsgálata egyértelműen megcáfolta az azonosságot. A furminttal azonban tökéletesen megegyező szőlőfajtát Svájcban is termesztenek, ahogy a hárslevelűnek is van svájci párja! Milyen a bolgár kadarka és miért nehéz legyőzni a zöld veltelininkkel a szomszédok grüner veltlinerét?

Dr. José Vouillamoz, a világ legelismertebb szőlőgenetikusa, a Föld minden országában referenciának számító Wine Grapes könyv ötletgazdája és egyik szerzője (Jancis Robinson MW-vel és Julia Harding MW-vel) két előadást is tart a VinCE Budapesten, egyiket Vérrokonok, a másikat Csúcsfurmintok címmel. Ugyancsak a szőlőfajtákat kutatja a nemzetközi Wine Mosaic nevű társulás, akik nemcsak kutatják, hanem munkájukkal meg is őrzik a kihalás szélére sodródott ismeretlen fajtákat, a VinCE Budapesten például olyan délfrancia fajtákat kóstolhatunk, amelyeknek még a nevét sem hallottuk...

 

 

VinCE Budapest Wine Show

2017. március 17–19.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet krt. 43–49.

Jegyvásárlás és bővebb információ:

www.vincebudapest.hu

Figyelem! A helyszínen jegyek csak korlátozott mennyiségben lesznek kaphatók!