Pannónia Filmstúdió: a (rajzfilm)álmok újraéledhetnek


Dramaturg-álmokkal léptem be először a magyar rajzfilmlegendák születésének szentélyébe, a Hűvösvölgyi út 64-ben – 1954–2000 között működött - Pannónia Filmstúdióba, amelyből elűzték az álmokat az ezredfordulón. Ám ezeket nem lehet legyőzni, így a honi filmek mellett a rajzfilmek is felülemelkedtek a magyar ugaron és – nemzetközi – sikereket értek el. 

A XX. századi tehertételek ellenére a magyar rajzfilmgyártás ebből az épületből világszintre emelkedett és a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjobb rajzfilmes műhelye között tartották számon. A légy (Rófusz Ferenc, 1981, Oscar-díj!) allegóriája lehetne a XX. századi magyar rajzfilmgyártásnak - Olyan mesterek alkottak itt, mint Jankovics Marcell, Nepp József, Dargay Attila, Macskássy Gyula, Ternovszky Béla. A korabeli szocialista kultúrpolitika, ha korlátok között is, de hagyta őket dolgozni, így megszülethettek maradandó értékkel bíró filmjeik… Hazánknak csak arra volt ereje, hogy kiképezze a rajzfilmgyártás mestereit, de itthon már nem tudtak sikereket elérni. - mondta Kövér László, az Országgyűlés házelnöke a stúdió minapi újjászületésének ünnepségén, föltéve a ma is időszerű kérdést: - A XXI. században a magyar állam és a magánbefektetők tudnak-e olyan feltételeket létrehozni, hogy a mostani filmesek ne csak rügyeket hozzanak, hanem termőre forduljanak? Még rengeteg a tennivaló – húzta alá a házelnök, és kifejezte reményét, hogy a magyar film ismét elnyeri a hazai identitásképzésben azt a szerepet, amit a korábbi nemzedékek életében betöltött.

A Hűvösvölgyi úti épület a kép- és hangutómunkálatok, az animációs stúdiók mellett oktatási és egyéb kulturális tevékenységek, például kiállítások számára is helyet biztosít. Mindezek mellett a ház otthont ad a Pannónia Emlékstúdiónak is, ahol a mai gyerekek találkozhatnak a magyar rajzfilmgyártás ikonikus figuráival, például Lúdas Matyival, Fehérlófiával, János vitézzel, Vukkal, dr. Bubóval, a Kockásfülű Nyúllal, Mirr-Murral, Misi mókussal vagy a Tévémacival.

Az újjászületett stúdióépület avatója kapcsán Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kiemelte: ma is megállják helyüket azok a legendás alkotások, melyeket a készítés helyszíne is összeköt. A kerület – mondta - szoros együttműködésre készül a stúdióval, így a kerület fiataljai ingyen megtekinthetik az itt lévő emlékmúzeumot.

Rákosi Tamás, a Pannónia Filmstúdió tulajdonosa álma az volt, hogy az ikonikus épület régi fényében csillogva újra működjön. Az épület kulturális örökségünk része, a II. kerület ékkövévé vált – mutatott rá a producer hangsúlyozván: - Érdemes hazánkba befektetni, ahol ennyi tehetséges ember van.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező felidézte, hogy már 1954-ben megfordulhatott a stúdióban statisztaként, majd 1960-tól 36 éven keresztül dolgozott ott, először fázisrajzolóként, végül ügyvezető igazgatóként.

A Pannónia Filmstúdió alkotóinak életművét kiállítások idézik majd fel, közülük először Jankovics Marcell munkáiból rendeztek tárlatot.