Mivel fogyókúrázható a mai dagi döbrögizmus?


Történetesen a tévékapcsolóval vadászgattam valamiféle nézhető műsorra, ami szemmel láthatóan nem egyszerű dolog, akármennyi csatorna is folydigál a tévévilágban. Éltető vizet nem eresztenek mocsárlecsapoló, szennyvízelvezető szerepük nincs. Néha azonban sikerül néhány korttyal enyhítenem kultúrszomjamat. Így jártam szerencsével március 10-én, Atilla nagy fejedelemkirályunk asszonyának, Ildikónak nevenapján.

S ezért sebtiben elhagytam az álbeszélgetős, hamis valóságshow-s és ostoba krimis kanálisokat, mikoron előtűnt az akkor (1700-as esztendők!) még jóval beljebb elterülő északkeleti országszeglet szép szőke, kanyargós Tiszája, majd egy-két tó, talán az ecsedi lápvilág s benne bújdosók tömkelege, kik a földesúri önkénnyel terhes és adókkal, robottal, sarccal, botozással, tömlöccel teli világ elől kerestek menedéket, s panaszáradatuk átcsapott a lomha Tiszán. Egy markáns magyar legény hallgatta őket, álruhában, szemében égő tűzzel… (Akkoriban bőven termett ilyen szittya fajtát a Kárpát-medence!

A debreceni Fazekas Mihály halhatatlan művéből, a Lúdas Matyiból készült, Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte magyar filmet bármennyiszer képes vagyok megnézni. Sok igazság elhangzik benne, no meg a gazdájával háromszoros igazságtételre szövetkezett furkósbot, husáng suhogása Döbrögi hátán. Az egyik igazság a végszó maga: „Van énnekem fegyverem – az igazság. De botom is van hozzá!”

A balmazújvárosi születésű, tragikus sorsú zseniszínész, Soós Imre által alakított Lúdas Matyi egyik örök kedvencem – mondjuk Buga Jakab s Toldi Miklós mellett. Soós-Lúdas jutott eszembe másnap, az új adóígéret kapcsán. Miről is van szó?

Adóval sarcolná meg a Jobbik Magyarország Mozgalom a politikai közeli üzletemberek vagyonát, ha kormányra kerül. Volner János szerint évente 400 milliárdot tüntet el pártokhoz köthető gazdasági holdudvar.

Visszamenőlegesen, 2002-től megadóztatná a Jobbik a politikaközeli üzletemberek vagyonát, ha kormányra kerül – erről beszélt a frakcióvezető március 11-i sajtótájékoztatóján.

Volner szerint a politikusokhoz köthető gazdasági holdudvar éves szinten átlagosan 400 milliárd forint közvetlen kárt okoz, és szó szerint szétlopják az országot. A párt ezért kormányra kerülése esetén „földesúradót” vezetne be, aminek hatására napjaink Döbrögijei: Mészáros/Pénztáros Lőrinc, Habony Árpád, a látható rezsiriasztók, bankkárok, valamint a most még nem látható tarsolycsabák és a hozzájuk hasonló üzletemberek néhány év alatt elveszítenék megkérdőjelezhető vagyonuk jelentős részét, legalábbis a frakcióvezető szerint. A politikus elmondta azt is, hogy a törvény a 300 millió forint feletti vagyonra terjedne ki. Ez méretre szabná a nagymellényeket is, a benne düledő-pöffeszkedő kevélységet, gőgöt, arroganciát és műveletlenséget, azaz a ma is terebélyesedő, dagi döbrögizmust.

Visszaszereznék az állami földbérletek révén szerzett pénzeket, és gondoskodnának arról is, hogy a vagyont ne lehessen feldarabolni a családtagok között. A tervezet a tisztességes vállalkozók vagyonosodását nem veszélyeztetné. A befolyt pénzt az oktatásra és az egészségügyre fordítanák – tette hozzá az MTI tudósítása szerint a Jobbik Magyarország politikusa. „Amit nem lehet büntetőjogi eszközökkel visszaszerezni, azt megpróbáljuk adók formájában visszaszedni, és ez sikerülni is fog”.

Servus, homilius, mit szólsz hozzá?