Ellopták a székely majálist? Kik a nyakkendős fehérgalléros szervezők?


A III. Székely Fesztivál már nem a székelyeké és nem a budapestieké? Kérdés: kié? Hová lettek az ötletgazdák, az eredeti szervezők? De egyáltalán: miért kell megkívánni felebarátod... A biblikus bölcsesség a Tízparancsolat tán köszönőviszonyban sincs a mai rendszerrel? Így járunk majd a Klebelsberg-kastéllyal is netán? Kinek, kiért fog szólni a fesztiválra elhozott csíksomlyói harangok szava?

 

Az ígéretes ötletű és indulású Székely Fesztivál szó szerint is úgy kellett, mint egy falat kenyér, korsó forrásvíz a pest-budai vegyes kínálatba. Rá is kattantak ízibe az érzékeny fővárosi népek! Új, friss színek, formák ízek, illatok édes Erdélyből! Megérezték ezt azok is - a jelek szerint -, akiknek tetszett az új módi. Nosza, gondoltak egyet, aztán kettőt... s végül körön belülre kerültek valahogyan... S ez évre már meg is mutatkozott az eredmény: újabb nemzeti együttműködéses átszervezés, átrendezés. S hipp-hopp máris változott a rendezvény háttéri felállása. Magyarán, góbésan:  most éppen a székely majális cserél gazdát. Lenyúlják egy alapítványtól kormányzati hátszéllel? A Székely Szeretetszolgálat tavalyelőtt és tavaly is nagy sikerrel szervezte meg a rendezvényt a Millenárison, és talán éppen ez volt a baj: egy III. kerületi erős ember vezetésével, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével az idei esztendőtől új csapat dolgozik ezen. – tudtuk meg az mno.hu-tól. Már ki is rakták a budapesti metrómegállókba a III. Székely Fesztivál óriásplakátjait, melyek grafikája ugyanaz, mint a tavalyi rendezvényé. És a szervező: a Székely Szeretetszolgálat nevét hiába keressük a posztereken. Így alakul majd netán a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély sorsa is, miután állami pénzből megújítják, kistrafírungolják – jőnek távoli csókosok, fehérgallérosok és felső támogatással „royal flush-ként visznek mindent? Esetleg itthagyják azt, amit meg majd az államnak kell támogatnia?

"Sokan sok éve álmodoztak arról, hogy a székelyek méltó helyen tudjanak bemutatkozni Budapesten – mondja a székely származású jótollú zsurnaliszta, a Székely Szeretetszolgálat elnöke, a Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba, és nem kizárt, hogy ez is az oka annak, hogy két sikeres rendezvény után immár nem az általa vezetett civil szervezet az illetékes a Millenárison. Az alapítvány először a Székely ízek vásárával próbálkozott a Fény utcai piacon, sikerrel, aztán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével 2015 májusában a Millenárison háromnapos fesztivált szerveztek.  Nagy volt az érdeklődés – noha május első napjaiban rengeteg ingyenes rendezvény csábítja a fővárosiakat, a belépőjegyes székely majálist húszezernél is több ember látogatta meg. A második, 2016 májusában szervezett háromnapos rendezvény még jobban sikerült. Hargita és Kovászna megyék kulturális programjai mellett bemutatkozhattak a csángók is, száznál több kistermelő hozta el a portékáját Budapestre, és harmincezren látogattak ki a Millenárisra. Ennek az eseménynek is Varga Mihály volt a fővédnöke;  borsos helyszínbérletet pedig újfent az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásából fizették ki.

A civil szervezet vezetője már tavaly júniusban jelezte a Millenáris vezetésének, hogy a köztük érvényben lévő hároméves keretszerződés alapján lefoglalja 2017. április 28. és május 1. között a területet a III. Székely Fesztivál számára, és ezt tudomásul vették a cégnél. Ennek ellenére idén januárban kiderült, hogy a foglalást törölték, és az időpontot odaadták másnak. A Székely Szeretetszolgálat vezetőjének azt mondták telefonon: más dátumon, más fogja szervezni a székelyek majálisát. A miértre annyit feleltek: nem mehetnek szembe a minisztérium akaratával. Az nem közszolgálati?!

Lukács Csaba azt mondja, a második fesztivál után sejtette, hogy baj lesz, mert két szervezőtársa jelezte (a fesztiválok gyakorlati teendőit hárman látták el, de a jogi keretet a szeretetszolgálat adta, és minden szerződést ő írt alá mint a kuratórium elnöke), hogy a miniszter azt szeretné, ha új alapítványt hoznának létre. El is ment egy megbeszélésre, ahol kész tények elé állították: ők hárman alapítói lesznek az újnak, amelyet egy szomszéd kerületi erős ember, Debreczeny István vállalkozó (korábban az óbudai önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottságának elnöke is volt, valamint a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület vezetője) egyik cégének címére jegyeznek be. A vállalkozó be is mutatta a leendő kuratórium elnökét, Siklósi Editet. Neki is van egy cége. A cég - a Heti Válasz cikke szerint - Albániában képviseli a Magyar Nemzeti Kereskedőházat. (Ügyvezetője előzőleg az mszp-s környezetvédelmi miniszter jobbkeze és a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsának szocialista delegáltja is volt.)

Visszatérve a találkozóra, Lukács számára egyértelművé vált, hogy az újonnan létrehozandó szervezet működésébe nem lesz beleszólásuk. Az mno úgy tudja, még a nagyobbik kormánypárton belül is megütközést váltott ki az eljárás, és akadt olyan politikus, aki próbálta meggyőzni az új alapítvány mögött állókat, hogy egyezzenek meg a székelyekkel, és közösen szervezzék a harmadik fesztivált. Ráadásul a korábbi szervezők azt is jelezték: tízmilliónál is nagyobb összeget tudnak mozgósítani a fesztivál kulturális programjainak megszervezésére, ha azt ők vehetik kézbe, de az új csapatot ez sem érdekelte. Székelybánja...

A Székely Szeretetszolgálat elnöke március 21-én keltezett levelében felajánlotta Debreczeny Istvánnak, hogy egy forint ellenében 2017-re átadja a rendezvény szervezési jogát az újonnan létrehozott Székely Összetartozás Alapítványnak, de ajánlatát hetekig válaszra sem méltatták. A miniszter környezetéből érkezett magánüzenetben (!)  azt vetették a szemére, hogy „egy magasztosabb cél érdekében nem szégyen felülemelkedni senkinek”, és ne hozza kellemetlen helyzetbe a politikust. (?!)

Időközben a Székely Fesztivál szókapcsolatot és a rendezvény logóját levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egy olyan ember, akinek semmi köze sincs a szeretetszolgálathoz. Aztán felkerült a világhálóra egy, a III. Székely Fesztivált hirdető plakát, melynek grafikája pontos mása a korábbinak. Ezt anno a civil szervezet grafikusa készítette úgy, hogy a felhasználási jogokat a Székely Szeretetszolgálatra ruházta át. Ez is egyértelmű egyveskezűség, akárcsak a logó levédése, hiszen szellemi tulajdon, az alkotó beleegyezése nélkül nem használható. Kiderült az is, hogy az új csapat már hónapok óta szervezi az eseményt, ráadásul pancser módon pont azon a dátumon, amikor Manchesterben is lesz egy székely fesztivál, így az árusoknak és a fellépőknek választaniuk kell Budapest és "Mencsi" között. A húsvéti ünnepek alatt a budapesti metrómegállókat is teleragasztották a plagizált plakátokkal.

Bár a korábbi szervező többször kezdeményezett megbeszélést a Nemzetgazdasági Minisztériummal, erre nem került sor. „Senkiben sem volt annyi gerinc, hogy elmondja, mi a baj a Székely Szeretetszolgálattal vagy velem, és miért kell másnak szerveznie az általunk kétszer is sikerrel létrehozott eseményt – mondta Lukács Csaba. Hozzátette: előfordulhat, hogy a minisztert megvezették a munkatársai. Ettől viszont a lényeg nem változik: a székelyek majálisát elorozták.                                                                                        (Oszlánszki) Tamás Tibor

Korábbi gondolatok a Székely Fesztiválról

Lukács Csaba: „Vannak bukaresti politikusok, akik azt nyilatkozzák, hogy Székelyföld nem létezik, de mi tudjuk, hogy létezik, és támogatjuk Székelyföld létezését. Azt gondoljuk, hogy ennek a régiónak van helye Budapesten a bemutatkozásra. Úgy látjuk, a magyar fővárosban két megközelítés van a székelységet illetően: az egyik múltba ívelő, naiv, romantikus elgondolás, a másik megközelítés pedig az, hogy a székelyek valamilyen magyarkodó társaság, nem kell velük foglalkozni. Meggyőződésünk, hogy mutatni tudunk egy 21. századi Székelyföldet, amely nem tagadja meg a hagyományát, múltját, szokásait. Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen kaliberű rendezvény, amely Székelyföld kultúráját bemutatja, olyan átfogó kép, amely a gasztronómiát, a kultúrát, a turizmust bemutatja. A Millenáris tökéletes erre a célra, a május 1–2–3-i rendezvény számára, hiszen a budapesti emberek nagyon szeretik ezt a helyszínt”.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: Nagy lehetőség a Székely Fesztivál. Örvendek annak, hogy ezzel a szemlével újból lebonthattuk az országhatárokat, hiszen mi közös Székelyföldben, közös székelyföldi jövőképben gondolkodunk. Lebonthattuk a távolságot is, mert bár igaz, hogy Ojtoz 777 km-re van Budapesttől, mégis itthon érezzük magunkat a fővárosban. Szándékosan nem csak egy néprajzi értékekben gazdag, archaikumokat őrző Székelyföldet kívántunk az érdeklődő közönség szeme elé varázsolni, hanem meg akarjuk jeleníteni a jövő Székelyföldjét is. A kiállított anyag - tükör. Elsősorban bennünket szembesít a még meglevő értékeinkkel. Arra, hogy büszkék lehetünk aranykezű kézműveseinkre, évszázadokon át megmaradt népszokásainkra, egyszerű, de tájegységenkénti jellegzetességekkel bíró népviseletünkre, táncainkra, népi építészetünkre, hagyományos ételeinkre, szakrális építészeti emlékeinkre. Hiszem, hogy ez a találkozó, ez a vásár eléri kettős célját. Minket, székelyeket megerősít, az anyaországiakat pedig arra ösztönzi, hogy gyakrabban jöjjenek Székelyföldre." "Székelyföld hírnökei itt vannak Budapesten!" – hirdette büszkén a transindex.ro portál is.

Varga Mihály a magyarországi nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke: Ez a fesztivál elsősorban azon Magyarországon élőknek szól, akik még nem jártak Erdélyben, Székelyföldön. Szeretném, ha a nemzet fővárosában élők kapnának egy olyan ízelítőt, melynek köszönhetően késztetést éreznének ellátogatni Székelyföldre. Az a célunk, hogy a Székelyföld megmutassa magát Budapestnek. Szükségünk van arra, hogy a szálak újjáépüljenek minden vonalon. Hiszem, hogy nemcsak a történelem, a kultúra, a művészet, az oktatás kapcsol össze bennünket, hanem nagyon fontosak a gazdasági csatornák is. Hazánknak, a magyar közösségnek szüksége van arra a gazdasági vérkeringésre, amelybe a Székelyföldet is be kell kapcsolni. Azok a vállalkozók, akik ma itt vannak, olyanok, akik tőlünk 800 km-re hoznak létre értéket, állítanak elő gazdasági produktumot. Nekünk szükségünk van arra, hogy az a magyar vállalkozás, amely ott létrehoz egy terméket, szolgáltatást, az itt is megtudjon jelenni, találjon olyan kapcsolódási pontot, amelyen keresztül mi is működni tudunk és ők maguk is erősödni tudnak. (...) Azt remélem ettől a három naptól, hogy nemcsak a kikapcsolódás, a rácsodálkozás három napja lesz, hanem olyan alkalom is, amikor majd magyar vállalkozók tudnak székely-magyar vállalkozók tenyerébe csapni... A székely bölcsesség, tudás, a sokévi vendégszeretet viszonzása a fesztivál. Egy olyan esemény, amikor a székelyek, a Székelyföld megmutathatja magát. Örömmel csatlakoztam fővédnökként is a rendezvényhez, hiszen vallom, hogy olyan ügyet szolgálunk vele, amelyet szolgálnia kell minden igaz magyarnak. Ez pedig az összetartozás ügye. A történelem vihara határokat húz hol itt, hol ott, azonban tudjuk jól, hogy minden átmeneti. Törekedni kell arra, hogy összefogjuk azokat a dolgokat, amelyek összetartoznak. Nyelvünkben, kultúránkban, szokásainkban, hagyományainkban a történelem tartósan nem szakíthat el. Az a dolga ennek a fesztiválnak, hogy nem csak egy képet adjon Székelyföldről, nemcsak bemutassa finomságait, szépségeit, hanem ráérezzen arra is, hogy innen több száz kilométerre ugyanolyan érzésű és mentalitású emberek élnek, mint itt. A nemzeti kormány azon törekvése, hogy az összetartozó dolgokat össze ragassza, az sikerrel jár. Abban bízunk, hogy ezeket a szálakat sikerül meg szorosabbra fűzni, gazdasági vonalon is akár. Az a törekvésünk, hogy összekössük a vállalkozókat. Reméljük, hogy sikerül megtalálni az együttműködés alapját.”

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket. A Székely Fesztiválra a csíksomlyói kegytemplom harangjainak hangját is elhozzák a székelyek magukkal; ezzel és a Hargita Székely Nemzeti Együttes műsorával kezdődik mindig a háromnapos testvéri barátkozás, eszem-iszom, dínom-dánom a magyar fővárosban.                                                                                                                                            (osztt)

A II. Székely Fesztiválra a csíksomlyói kegytemplom harangjainak hangját is elhozták a székelyek magukkal, péntek délben ezzel és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorával vette kezdetét a három napos mulatozás a magyar fővárosban.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)

 

A II. Székely Fesztiválra a csíksomlyói kegytemplom harangjainak hangját is elhozták a székelyek magukkal, péntek délben ezzel és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorával vette kezdetét a három napos mulatozás a magyar fővárosban.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)

 

 

 

 

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)

 

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)

 

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)
Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)
Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)

 

Láng Zsolt, Budapest 2. kerületének polgármestere adott helyet idén is a Székely Fesztiválnak. Köszöntő beszédében kiemelte azokat a lépéseket, folyamatokat, amelyek azt szolgálják, hogy az országhatáron kívül rekedt testvérek érezhessék, hogy együtt vannak, határok nélkül. Hangsúlyozta, hogy a 2. kerületben, elsőként Budapesten nyílt Székely ízek boltja, ahol folyamatosan lehet vásárolni székely termékeket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/szekely-fesztival-a-szekely-vendegszeretet-viszonzasa)