Budavára és az ottani egyenlőbbek bérleti díja közti különbségekrül


Magos Budavárát nem az ottománok szállták meg, mint 1541-ben (sorsforduló!), hanem a mutyizók sáskahada, élükön a bürgermeisterrel. Rezsiszilárd is megnyalhatja a tíz ujját, ha hallja a várkerületi egyenlők közül egyenlőbbek lakásbérleti díját, amely a Budavári magaslat alatt folyó Duna mélyénél is alacsonyabb. Az egyenlőbbek olcsóbban bérelhetnek panorámás lakást az államtól a főváros I. kerületében, mint amennyiért Salgótarjánban, Baján, Nyíregyházán vagy épp Nagykanizsán lehet piaci alapon. Bornemissza Péter sóhaja ma is élő: „Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!” Hát ilyen olcsón bizonyosan soha, hacsak nem...

 

Nem véletlenül titkolta volna el az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaság, hogy mennyiért adja bérbe a Várnegyed egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat, amelyek egyikében a budavári polgármester volt felesége is lakik? Úgy tűnik, nem. Legalábbis erre utalnak azok a közérdekű adatok, amelyeket a Magyar Nemzet bírósági úton kényszerített ki a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-től. Ezek szerint a patinás műemlék épület lakói olcsóbban bérelhetnek panorámás lakást az államtól a főváros I. kerületében, mint amennyiért Salgótarjánban, Baján, Nyíregyházán vagy épp Nagykanizsán lehet piaci alapon. – állapítja meg minap mno-s kollégánk.

Korábbi cikke után hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. Kerületi Ügyészség a budavári önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében. Ám olybá tűnik: hiába! A várkerületi állami mutyi az országos rendszer része? Vannak egyenlők és egyenlőbbek? Mi a titka az I. kerületi polgármesternek? Jó néhány polgármesteri nepotizmus, ingatlanügyeskedés napvilágra kerülése után még mindig mutyizók sáskahada rágcsálja a közöst? Követik-é polgármesterek Gegesy Ferenc ferencvárosi volt bürgermester korrupcióellenes felfogását, ellenállását, rendszerleleplező példáját (emlékiratban leírva), avagy tovább dagonyáznak a „közbűnök és maánbűnök” mindent ellepő mocsarában?

A budavári esetek kapcsán az állami társaságtól kiperelt adatok szerint a szóban forgó épületben hat lakás, három iroda, egy postahivatal és egy irodahelyiséggel közös muzeális kiállítóhely van. A legnagyobb – 158 négyzetméteres – lakásban lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havonta alig több mint 80 ezer forintot fizet az ingatlanhasznosítónak, azaz mindössze 510 forintot négyzetméterenként. Korábban egyébként a polgármester is itt lakott, a kaputelefonon nemrég még az ő neve is szerepelt. Ugyanekkora négyzetméterár mellett másik két lakó 38 ezer, illetve 39 ezer forintot fizet, előbbi egy 76 négyzetméteres, utóbbi pedig egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért. További két lakó pedig még ennél is kedvezőbb bérleti díjat fizet, négyzetméterenként 446 forintot. Egyikük 72, másikuk 77 négyzetméteres lakásban lakik. Továbbá egy kisebb lakást is kiadnak az épületben 425 forint négyzetméteráron, igaz csak komfortos minősítéssel. Ezek az árak jelentősen elmaradnak a piaci áraktól. Összehasonlításképp megvizsgáltuk a legnagyobb ingatlanportálokon található hirdetéseket, amelyek szerint egy 150 négyzetméteres lakás bérlése a Várnegyedben havonta több mint 500 ezer forintba kerül. Tehát hatszorosnál is magasabb áron kínálják az ingatlanokat, mint amennyiért a polgármester felesége bérel. De egy hetven négyzetméter körüli lakás bérleti díja is meghaladhatja a 300 ezer forintot. A közeli Szentháromság téren például egy 74 négyzetméteres lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni. Az ingatlanhasznosítótól megszerzett adatok pikantériája, hogy a Dísz téri épületben működő állami postahivatalnak cca. tízszeres árat szabott a szintén állami ingatlanhasznosító. A posta – eltérően a lakóktól – kb. 4 ezer forint négyzetméteráron vesz bérbe egy több mint 100 négyzetméteres helyiséget: havonta 415 ezer forintért.

A bérlők nevét nem közölte a budavári ingatlanhasznosító, ám az adatokból kitűnik, hogy az állam legalább annyira bőkezűen bánik velük, mint az I. kerületi önkormányzat. Lapunk a múlt év végén számolt be arról, hogy a korrupció ellen s független lakásbizottságért szót emelő képviselők plakátját hatlami szóval eltávolíttató Nagy Gábor Tamás mindössze 81 ezer forint bérleti díjért jutott hozzá egy 71 négyzetméteres budavári bérlakáshoz az általa vezetett hivataltól, miközben 69 négyzetméteres saját lakása is van Budán. Később pedig az Index közölte egy ellenzéki helyi képviselő által kigyűjtött adatokat. E szerint például egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek csupán 45 ezer forintot kell fizetnie az Úri utcában egy műemlék épületbeli, 117 négyzetméteres ingatlan után. A Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcai műemlék épületben 75 ezer forintba került havonta egy 65 négyzetméteres lakás. A Hagyományok Háza igazgatója pedig a Batthyány téren egy 57 négyzetméteres ingatlant kapott meg 30 ezer forintért. Nem mellékes körülmény, hogy a polgármester feleségének cége egy önkormányzati ingatlant bérel szintén az I. kerületben. A Pala utcai épületet a budavári önkormányzat 210 millió forintból újíttatta fel 2011 és 2013 között. Ebből az összegből rekonstruálták a barokk lakóház megsemmisült keleti szárnyát, helyreállították az utcai és az udvari homlokzatát, restaurálták a kőszerkezetet, felújították a tetejét, korszerűsítették a földszinti lakásokat. A XV. századi alapokon álló épületet ünnepélyes keretek között adták át. A polgármester volt felesége cégének 2009 óta van székhelye az ingatlanban.

Gegesy Ferenc közelmúltbéli kötetéből tudhatjuk: a korrupció behálózza a fővárost (is), ez a közjó elleni métely vagy inkább rákos daganat burjánzik bürokrácia nevű testvéréhez hasonlóan, és rágja szét a normális, európai, emberhez méltó életét itthoni szövetét. Vajh, találnánk-é mutyimentes övezetet, kerületet Budapesten? Bornemissza Péter sóhaja ma is élő: „Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!” Hát ilyen olcsón bizonyosan soha, hacsak nem kormánypárti tagja a nemzeti együtt rezsizés rendszerének...

Buga Jakab – Lúdas Mátyás