Áder János eskütétele az újabb öt évre


A köztársasági elnök úr beszéde meglepően kormánykritikusra sikeredett, bírálta a közbeszéd minőségét, kiemelte a kormánypártok ebbéli nagyobb felelősségét. Maga is önkritikát gyakorolt. Május 8-án megkezdődött az új Áder-korszak. Ha ilyeténképp vette kezdetét - vajh, mi lesz a vége?

Május 8-án, hétfőn, 13 órakor kezdődött Áder János ünnepélyes eskütétele a Parlamentben. Az állam fokozott TEK-es jelenléttel, az ellenzéki Együtt füttykoncerttel készült. Kövér véletlenül nem köszöntötte a megjelent Medgyessy Pétert mint kiemelt vendéget, ezért elnézést kért. A köztársasági elnök úr beszéde meglepően kormánykritikusra sikeredett, bírálta a közbeszéd minőségét, kiemelte a kormánypártok ebbéli nagyobb felelősségét. Maga is önkritikát gyakorolt.

Május 8-án megkezdődött az új Áder-korszak. Az államfő – báreleddig nemigen feszítette meg magát - nekiveselkedik újabb köztársasági elnöki ciklusának, miután márciusban a parlamenti többség jelöltnek választotta. Áder János eskütételére a Kossuth tér locsolásával és fokozott TEK-es jelenléttel készült hétfő reggel az állam, Juhász Péter nevezetű entitás és tömeget nélkülöző pártja, az Együtt pedig füttykoncertet tervezett.

A 13 órakor kezdődő ceremónia előtt a Parlamentnek azon folyosóit kiürítették, ahol egyéb napokon az újságírók még szabadon közlekedhetnek és kérdezhetnek a képviselőktől. A teremőrök kiosztottak az összes képviselőnek egy darabonként legalább 2 kilós, hat centi vastag könyvet, amely Áder János első ciklusát öleli fel, színes, képes érdekességekkel. Szőlőt kapáló pecázó Áder, focizó Áder, asztalánál elmélkedő, aláíró Áder...

A sajtó munkatársai innentől kezdve csak a karzati sajtópáholyból vagy sajtóteremből követhették az eseményeket. A kiürítésnek alighanem köze lehetett ahhoz, hogy a köztársasági elnök megválasztásakor újságíróknak – mit ad Isten! -  sikerült Áder Jánost megközelíteni és kérdezni tőle. Ez jószerével legújabb kori sajtótörténeti kuriózum a jelen fölöttébb demokratikus és nyilvánosságpárti politikai hatalmi gyakorlatban. Ám a köztársasági elnök nem lépett ki a mai „magyar” (?) fősodorból (gyengébbek kedvéért: mainstreamből), és szemmel láthatóan arcára kiült nemtetszése a szerinte ünneprontó kérdések hallatán.

Azóta, hogy márciusban újraválasztották, az elnök több igen vitatott jogszabályt is minden további nélkül aláírt: ilyen a jogi határzár európai jogszabályokat sértő szigorítása, illetve a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítása. Utóbbi törvény elfogadása után világszerte számos tudós, akadémikus, Nobel-díjas bízott abban, hogy a magyar köztársasági elnök valamilyen formában ellenáll a törvény könnyű keresztülvitelének, de nem így tette. Így vált az áprilisi ellenzéki tüntetések egyik célszemélyévé, és kapott gúnynevet (vö.: Káder). Persze kaphatott volna/kaphatna becenevet is – amennyiben mindenki köztársasági elnöke, s van realitásérzéke, néppártisága, ill. humora. Ám ilyen köztársasági elnök még nem termett a magyar ugaron... Sőt, semmilyen értelemben elfogadható, örökérvényes, vérbeli nemzetpolitikus fajta sem.

Közben a parlamentben is megkezdődött a beiktatás. Többek közt Orbán Viktor, Mádl Dalma, a külhöni magyar szervezetek képviselői is jelen voltak. Ünnepélyesen megérkeztek a történelmi zászlók, és elénekelték a Himnuszt a jelenlévők. Kövér László elnézést kért, mert Medgyessy Pétert nem köszöntötte mint megjelent vendég, úgy látszik, „romlik a látásom”.

Miközben Áder az eskü szövegét mondta, az Országház előtt Juhász Péter, az Együtt politikusa által szervezett tüntetésen felolvasták, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül Áder János: a CEU-törvény mellett megemlítették a menekültügyi őrizetről szóló szigorítást, amely során 14 évesek menedékkérőket is lényegében börtönbe lehet zárni. Ezután olyan Áder Jánost véleményező emberek szövegét játszották be, akik mind azt mondják, hogy Áder a Fidesznek az elnöke, nem a köztársaságé.

Közben Szél Bernadett valamit átnyújtott Áder Jánosnak a gratulációk közben. Egy emléklapot, amelyen egy, a népszavazások fontosságát kiemelő Áder-idézet áll (ezt Szél kirakta a Facebookra is, majd törölte a posztot.)

Szabó Tímea belógatott egy bajszos bábot, és azt mondta: „Elnök úr, ön egy báb.” Érdekes módon Kövér László nem utasította még rendre. AZ MSZP képviselői nem jöttek be Áder beszédére, Boross Péter viszont mégiscsak a páholyban van, így Antall József és Mádl Ferenc özvegye van mellette és Medgyessy mellett. Szabó Tímeát nem zavarta ki Kövér, pedig Áder beszédének ritmusára folyamatosan lóbálta az Áder-bábot. Aztán letérdeltette, mire a jobbikosok röhincséltek. (Gyerekszoba? Közéleti, de legalább általános illemtan?!)

Voltak figyelemre méltó mondatok Áder János beszéde: „Mindent megkérdőjelezünk, lerombolunk, ha így megy tovább, amit 1990 óta felépítettünk, kezdte kicsit váratlanul. Mind Európa polgárai vagyunk és maradunk, az EU-csatlakozás kérdésében egységesek voltunk.” Majd párhuzamot vont a Osztrák-Magyar Monarchiával („Uramatyám, hol vagyunk ma már attól!”) egy Deák-idézettel, megvédeni látszott az orbáni szabadságharcot Brüsszellel szemben. Az unalomig mantrázott brüsszetés után utalt a kinti tüntetésre is: „Ne abban versenyezzünk, hogy hogy tudjuk szétfújni egymás ünnepeit. A politikusok magánéletét, a családtagokat nem szabad belerángatni a politikai játszmákba - ez viszont a különböző nemtelen, akár kormányoldali támadásokra is érvényes Vona Gábor magánéletének firtatásától akár annak fleségének autójának összematricázásáig... Közbeszédünk színvonala az utóbbi időkben drámai mértékben csökkent” – mondta, és kiemelte: „mindig a kormánypártoké a nagyobb felelősség. Robbanásig fog feszülni a hangulat, ki akar egy robbanásra kész vulkán tetején élni? utal a közelgő választási kampányra. Csak vicsorogni tudunk egymásra.”

Utolsó fejezetként Áder megkövette mindazokat, akiket megbántott egy indulatos megjegyzésével, ha „egy rossz mondattal, indulatos megjegyzéssel vagy durva szóhasználattal" ezzel gesztust gyakorolt. Nem mondta ki, de ezzel talán arra reagált Áder, hogy  milyen indulatokat gerjesztett a CEU-törvénnyel kapcsolatos álláspontja. Miután aláírta a törvényt, mert nem talált benne semmi alkotmányellenes passzust, többször is tüntetést szerveztek ellene Budapesten.

Áder János 2012 és 2017 közötti köztársasági elnöki munkájáról A haza minden előtt címmel jelent meg beszámoló, amelyet az államfő beiktatási ünnepségén az országgyűlési képviselők könyv alakban kaptak kézhez. Ezzel egy időben a kiadvány elektronikus formában a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján is nyilvánosságra hozzák - tájékoztatta a KEH az MTI-t.

A köztársasági elnökhöz az Országgyűléstől az öt év során 1030 jogszabály érkezett aláírásra, ezekből Áder János 998-at írt alá, míg 28-at visszaküldött a Háznak megfontolásra, öttel kapcsolatban pedig az Alkotmánybíróságtól kért vizsgálatot.

Az elnök e kitérőjével gesztust gyakorolt. (Mindeközben a kormánypárti politikusok Áder könyvét lapozgatták, az ellenzékiek hozzá sem nyúltak.) Az egyik legfontosabb (Kölcsey Ferenc-i) mondattal – nagy tapsot kapva: „Legyen a szemünk előtt az: a Haza minden előtt!”