Május a BÁV hónapja


Mozgalmas hónap lesz a május a BÁV életében, a 70. művészeti aukcióhoz kapcsolódva az alapító, Mária Terézia 300. születési évfordulóját is ünnepli az Aukciósház. A jubileumi aukció ismét különlegességeket kínál a gyűjtőknek és befektetőknek a festészet, az ékszerek és a műtárgyak terén is.

A tavaszi aukció csúcspontja minden bizonnyal Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája lesz. Az iskolateremtő kárpátaljai festő legértékesebb korszakából származó alkotása 7 millió forintos kikiáltási árról indul.

A festménynap egyik, művészettörténeti szempontból is fontos, remekműve Kontuly Béla Budapest drámája. A lehengerlő alkotás saját élményekből táplálkozik, a második világháborút követően a porig rombolt fővárosi házakon újraéledő életet ábrázolja.  Külön érdekesség, hogy ugyanabból a szögből 1936-ban még art deco mesevárosként festette meg Budapestet.

Kalapács alá kerül Iványi-Grünwald Béla ikonikusnak számító Tánca. Az eredeti kartont 1924-ben a Greco Gobelin műhelyében szőtték le. A hat négyzetméteres alkotás ma a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A festőt a mű elkészülte után is foglalkoztatta a téma, valószínűleg ekkor, művészete egyik csúcspontján készült a most árverésre kerülő kép is.

Az antik festményanyagot egy jelentős gyűjtemény erősíti. Ebből származik az egyik legismertebb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó remekműve is. A bájos női arckép már most biztos, hogy az osztrák és magyar gyűjtőket is licitharcra invitálja. Nagy érdeklődésre számíthatnak Vaszary János fürdőző női vagy Csók István elbűvölő portréi is.  

A hangulati impresszionizmus mesterének, Mednyánszky Lászlónak több, kiemelkedő kvalitású festménye is feltűnik az aukción. Ezek közül kerül ki, 18 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele, egy 30 éve lappangó, vízparti tájat ábrázoló lenyűgöző tájkép is.

Az est jótékonysági tétele Fényes Adolf: Mesetáj alakokkal című alkotása. A festmény bevételét a BÁV a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánlja fel. A művészeti nevelés és a kortárs művészet fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a BÁV, az immár hagyományos, fiatal tehetségeket bemutató kezdeményezésével is. Májusban Visy Dóri, ékszertervezővel és kifinomult alkotásaival ismerkedhetnek meg az aukciós kiállítás ideje alatt. 

Az ékszerkollekció közel 200 tétele pazar gyűjtői és befektetési darabokat vonultat fel a történetitől a modern design alkotásokig. A tavaszt idéző színes drágakövek közül a legújabb trend, a fekete brilles ékszercsodák mellett az év színe, a smaragd és a mindig stílusos gyöngyös ékszerek is képviseltetik magukat. A nagy karátszámú, a befektetők kedvencének számító brilles ékszerek kedvelőinek a már megszokott szoliter gyűrűk és fülbevalók mellett egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakék is árverésre kerül. Ez a 4,6 millió forintról induló egyedülálló darab finom kidolgozásával és értékes drágaköveivel a gyűjtők és a befektetők számára is értékes különlegességet jelent. 

Az idei, igen erős óraválasztékból a legmagasabb kikiáltási árról, 3,5 millió forintról egy Breitling for Bentley karóra indul. A svájci cég tökéletességre törekvése és a brit eleganciát megtestesítő Bentley autógyár közös alkotása a befektetők számára is ígéretes darab.

Az asztali ezüstanyagban igazi kultúrtörténeti ritkaságok is találhatóak. A Fabergének és a cári családnak dolgozó Julius Rappoport fácánfigurája, vagy Bethlen Miklós és felesége, Ráday Júlia címerével díszített augsburgi ezüstpohár is komoly licitharcokra számíthat.

A műtárgyak között a hagyományosan erős Zsolnay anyagból külön említést érdemel egy 2 millió forintról induló, szarvasokkal díszített ritka szecessziós váza.  Az antik Herendi porcelánok mellett a nagy népszerűségnek örvendő modern magyar kerámiaművészet csúcsdarabjai is felvonulnak.

A BÁV 70. Művészeti aukciójának kiállítását május 6-14. között tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban. Az árverésre május 16-17-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Az aukciót Gundel-Takács Gábor vezeti.

 

Ünnepel a BÁV - 300 éve született az alapító, Mária Terézia

300 éve született a bécsi Hofburg császári palotában Mária Terézia. Hogyan lett Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakja? Milyen volt, mint feleség, édesanya, uralkodó vagy éppen művészetpártoló? Május 12-én a szoknyás uralkodó egy másik arcát mutatja be a BÁV egy kerekasztal beszélgetés keretében a Várkert Bazárban. A vendégek: Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet; Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet; Kertész Mónika, operaénekes; Kovács Patrícia, színművész; Tűzkő Péter, festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője. Az est fővédnöke az Osztrák Nagykövetség.

További információ, katalógus: www.bav.hu/aukcio