Közszereplő Habány Árpád a törvényszék szerint


Igen, így jelent meg a kormányzat szerint nem kormánymegbízott, nem kormány közeli Habony Árpád neve az indexen kétszer is (más elírásokkal együtt), de a lényeg, hogy pert vesztett a Jobbikkal szemben. A kormányközeli volt koronaőr azt kifogásolta, hogy a Jobbik plakátjain ábrázolta az arcképét. A törvényszék azonban kimondta, hogy Habony – mint politikai tanácsadó és médiatulajdonos – közszereplő, ezért a róla készült felvételeket nyilvánosságra lehet hozni.

 

Mit ad isten, mit nem tesz a mai magyar (?) közélet, beperelte a Jobbikot Habony Árpád az arcképét is ábrázoló plakátkampány miatt. „Ti dolgoztok, ők lopnak” – szól a Jobbik szlogenje. Habony azonban nem az üzenet, hanem a személyiségi jogainak megsértése miatt perelt! Tehát igaz, hogy lop. Ő is. Habony ügyvédje megtiltotta, hogy róla kép- és hanganyag készüljön, valamint a nevének a közléséhez sem járult hozzá. A tárgyaláson azzal érvelt, hogy ügyfele közszereplői mivolta „nem éri el azt a szintet” ami alapján plakátokon ábrázolhatnák. Mint mondta, a Habony Árpád lop feliratot (kép nélkül) is elég lett volna a plakátokra feltenni – számol be a Magyar Nemzet.

„Akkor csak kicsit közszereplő?” – kérdezte meg az ügyvédtől Szabó Csilla bírónő fokozván az illiberális tragikumot Abszurdisztánban.

Az idei majálison is egyedül konkrét programpontokkal megjelenő Jobbikot képviselő Kummer Ákos a fidesz.hu 2012-es írását említette meg, amiben Habony Árpádot miniszterelnöki tanácsadónak nevezték. Továbbá utalt arra is, hogy Habonynak sajtóorgánumok vannak a kezében, ezáltal hatása van a közügyekre. A bíróság Kummer érvelését fogadta el.

A döntés kimondta hogy Habány Árpád közszereplő: szerződés nélküli politikai tanácsadó, médiatulajdonos, valamint cégei - nem kevés - állami pénzeket kapnak. Ez alapján nem kifogásolhatja, hogy róla készült arcképeket nyilvánosságra hozzanak. A bírónő kiemelte azt is, hogy a pártok véleménynyilvánítási joga, különösen kampányidőszak közelében kiemelt jelentőségű.

Ezek szerint, ha egy plakátra felteszik Gyurcsány, Molnár, Vona képét "MI DOLGOZUNK, TI LOPNI SZERETNÉTEK" akkor ez megengedhető, nem törvénysértő. Mi lesz itt még a kampányban?! Vajon a bírónő is közszereplő?

Az az lényeges üzenet, hogy senki sem perelt az „üzenet” miatt a négy ábrázolt közül! „Nem véletlen – teszi hozzá a szakjogász, hogy Habony Árpád nem a feliratba foglalt tényállítás, hanem a képmással való visszaélés miatt perel. Előbbinél ugyanis a Jobbik szerződésekkel, céghálókkal, tanúkkal, és más csatolt bizonyítékokkal próbálná igazolni a közpénzzel való visszaélést. A bíróság pedig ennek nyomán könnyűszerrel juthat arra a következtetésre, hogy a plakát felirata valós tényeken alapuló okszerű következtetés, s így anélkül, hogy büntetőeljárás indult volna ellene, a felperes papírt kaphat arról, hogy lop, vagy legalábbis ezt állíthatják róla.” Természetesen mindenkire igaz: aki a közéletben bármilyen formában részt vállal – az bizony közszereplő. Mindegy, hogy ő minek tartja/nevezi magát, s tetszik neki, vagy sem. Aki pedig mindezek dacára az újságírók elől elfutkos, mobiltelefonjába vagy iratmappájába temetkezik, vagy lehiénázza, kitiltja a tudósítót – az közönséges közéleti tapló, gyökér, szóval minden, csak nem demokrata, avagy egyszerűen gyerekszoba-múltú jólnevelt, illemtudó emberszabású politikus. Már ha van ilyen... S nem önzsebbarát mutyista rózsadombi építkezésben, út-, kisvasút- és stadionlétesítésben, kedvezményes lakáskiutalásokban, betelepedési kötvényezésben, évi százmilliárdos osztalékkivételben, csára-búra cégek, médiumok, üdülők felvásárlásában - az  bordeline sújtotta, gyógyításra szoruló figura. El kell számolnia a közjó érdekében a közvagyonnal, az abból kimutyizott pénzekkel, hogy végre eltűnjön a riogatás, a félelemkeltés, az örökös harckészség, a folytonos " állítsuk meg" kezdetű idióta kampánykodás, és végre jusson a közegészségi és szociális ellátásra, az iskolafejlesztésekre, a szegénység enyhítésére, a bűnözés visszaszorítására, a köztisztaságra, a fizikai és szellemi környezetvédelemre! Ez utóbbiakkal lehet méltán, méltón bekerülni a nép jóindulati, elismerő listájára, a nemzet pozitív emlékezetére!