Momentum: nulla. Momentán ennyi


Vélemények szerint helytelen lépés volt a Soros-pénzen makkoltatott új-Leninfiúk politikai vezetője behatolása az Origó szerkesztőségébe, hogy számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyeiről szóló cikk miatt. "A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeteket is készítettek. Ez nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a XX. század legrosszabb időszakait idézi", írta részben a megtámadott szerkesztőség. Sajtószabadság, demokrácia, tisztelet, tolreancia - hol van, híres Momentum?

Vélemények szerint eleinte szimpatikusak voltak a "semmiből" előkerült fiatalok. Azt gondolták, hátha belőlük lesz majd az az ellenzéki párt, amelyet végre nem köt gúzsba a pártállami múlt, a korábbi szocialista-liberális kormányok szennyes ügyei és lejárt szavatosságú figurái. Egy új párt, amely korszerű lendülettel veti bele magát a honi posványos politikába, tisztább szívvel és tisztább aggyal, mint a korábban leszerepelt dicstelen, "bohóc" utcai mozgalmak. Akik a hőzöngésnél többet akarnak-tudnak mondani, és nemcsak hirdetik a párbeszédet, hanem valóban hajlandók is rá. Egy tisztességes ellenzékre ugyanis a kormánynak is szüksége van. Persze leginkább nekünk, magyar polgároknak és a közjóért ténykedő, közhasznú politizálásnak, amelynek ez idő szerint híre-hamva nincs.

Ama cukormáz kopott le gyors ütemben az aláírásgyűjtésük utáni diadalmámorban. Először a stílusuk kezdett el olyan mértékben eldurvulni, hogy már nemigen lehetett mentegetni őket saját hang keresésével, avagy az ún. ellenzéikésggel. S azzal sem, hogy vannak érdekesek a meglátásaik; radikálisak, nyersek, de ebben nyilván benne van a világszerte gazdasági kutyaszorítóban vergődő fiatalok kamaszos elégedetlensége is. Úgy véljük, eme ifjoncok nem gyerekek már. Vagy ha igen, akkor ki kell tolni a felnőtté válás korhatárát legalább 30 éves korig. Egy 18 évestől is elvárhatjuk, hogy felnőtthöz méltóan viselkedjen. Eme ifjonti hévvel ide-odarontó, rondító "küldöncöknek"  a viselkedésével van nagy baj. Akik ilyen, csak a megbízóit kiszolgáló magatartással tudnak föllépni és éppen a hazájuk ellen, az legyen 40, 50 vagy akárhány éves is, közéleti kóró. Örök aranyszabály, követelmény (lenne), hogy aki közéleti, politikai szerepet vállal, annak legnagyobb muníciója az erkölcs, a felelősség és a közjó konkrét szolgálata kell hogy legyen! Különben ne a média "őrkutya" szerepében tetszelegjen, hanem menjen el - éjjeliőrnek. Közhasznúbb...

Aztán gyors egymásutánban kétszer rántotta le a maszkot magáról a mozgalom dédelgetett arca, Fekete-Győr András, de úgy, hogy minden szakmabelinek, sőt a teljes társadalomnak „kinyílt ama bicska a zsebében. Első alkalommal a Hír Televízióban mutatta be, hogyan is gondolja F-GY. A. azt a bizonyos párbeszédet, valódi konzultációt, szabad sajtót. Amikor a műsorvezető arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy a Parlament előtti CEU-párti tüntetésen inzultálták a köztévé stábját, Fekete-Győr közölte: most mondaná, hogy „mindenki azt kapja, amit megérdemel”, s hogy a „propaganda-televízió munkatársait érhetik ilyen atrocitások egy ilyen tüntetésen”, ezért ő ezen nem lepődik meg. Ez április elején történt, erre tettek rá egy lapáttal a minap, amikor a Momentum tagjai egyszerűen fogták magukat, és engedély nélkül besétáltak az Origó szerkesztőségébe. Ahogy fogalmaztak, el akartak beszélgetni azzal az újságíróval, aki a róluk szóló anyagokat írja. „Az emberek nevében teszek fel kérdéseket” – mondta a néhány százalékon mérhető leendő párt elnöke, Fekete-Győr a meglepett újságírónak. Ráadásul az erről készült videóban a Momentum a sajtómunkás válaszát megcsonkítva csak a hebegését vágta be, miközben Fekete-Győr arrogáns hangon éppen azzal vádolta az origósokat, hogy a tényeket manipulálva szerkesztik össze. Az Origo lehet izomtalan, szervilis, gyöngécske. Az. A Magyar Hírek, a Karc, a pestisrácok s a 888.hu, a Lokál méginkább az. De ez sem jogosít föl senkit durvaságra. Természetesen hazugságra sem. Vagyis ne hozzon szégyent az emberi, a magyar és a sajtószabadságra!

Amúgy szakmailag: Fekete-Győr beszédei nem tanúskodnak széchenyis fontolva haladásról, türelmes önfeláldozásról, sem vasváripálos hevületről, sem wesselényis magyarságról. Meglehetősen betanult, közhelyes panelekből építkező,  "idegenszagú" és "idegenszívű". Nem fog senkit a körúton kívül.

Az egész szerkesztőségi látogatás emellett aggasztóan hasonlít egy másik (videós) esetre. Emlékezetes, a Momentum-járás során Fekete-Győr közölte, hogy „sosem kellett volna idejönnie, ha nem ez a helyzet az Origo körül”, de reméli, az ott dolgozóknak megszólal a lelkiismeretük. Egyszóval a politikuspalántát az újságírók lelki üdvéért való aggodalom kényszerítette a betörésre és az engedély nélküli videózásra. Hasonló féltés és mentő szándék szorította a nagydarab csecsen üzletembert, Magomed Daszajevet, amikor Komáromy Gergő aktivistát kereste meg, hogy „elbeszélgessen vele” azt követően, hogy a fiatalember festékkel öntötte le a Szabadság téri szovjet emlékművet. Magomed azt mondta, egyeseket (konkrétan kiket? És ezek az egyesek mennyien vannak, kit-mit képviselnek a demokratikus kereteken kívül?!) nagyon megsértett az aktivista, olyanokat, akik nem riadnak vissza a fizikai erőszaktól sem, ezért jobb, ha elszégyelli magát, és videón bocsánatot kér. Komáromy ennek eleget is tett. Attól még Daszajev lehetne momentumos is, fizetettt-küldött agent provocator, nettó tahó.

Mementó! A MoMo-akció kísértetiesen emlékeztet az 1919-es Szamuelyékra, a 1945 és 56 utáni évek népi demokratikus" (i)gazságtevésekre. Minő érdekes egybeesés: pár éve, amikor Ukrajnában kezdödött a balhé, lezajlott egy majdnem ugyanilyen jelenet. Ott is betörtek szó nélkül egy szerkesztőségbe a „forradalmárok”, de ott meg is verték a főszerkesztőt, you tube-on ott van valahol a videó. Momentumék a verést most még nem merték megkockáztatni, de ami késik nem múlik. Mondjuk, ilyen testnevelésből fölmentett emberke amúgy se lennének alkalmas arra, hogy bárkit is elverjenek. Amúgy az ilyenek a piszkos munkát mindig másokkal végeztetik. Erre kéne felhívni a sok idiótának a figyelmét, hogy amikor pol-gengszterek, szakállas provokátorok hergelik őket az utcán, (kunbélagizálnak) akkor mindössze annyi történik, hogy velük akarják a balhét elvitetni, vagyis csak hasznos idiótának kellenek.

A Momentum támogatói vajon annak is ugyanígy tapsolnának, ha holnap a Betyársereg besétálna mondjuk a, az ATV-be, a HVG-be és "elbeszélgetne" az ottani munkatársakkal? Megfélemlítünk, ha valami nem tetszik? Pereld be és nyerj ellene, interjúban cáfold! De ennek így erőszak lesz a vége… 2017. május 18. „ijesztő momentum” a magyar média­történelemben, amelyre még soha a rendszerváltás óta nem volt példa. Erre a sajtó-, sőt a teljes társadalom és ún. politikai elit figyeljen oda - különben nagy baj lesz! Uff, én szóltam...