Nemzeti Regatta a Balatonon


Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja egy kétnapos rendezvény június 10-11-én. A résztvevő, immár 38 település képviselői vitorlásokkal vágnak neki a Balatonnak.

A vitorláshajók kisorsolására egy hajón, a Rákóczi motoros fedélzetén került sor.  A helyszínválasztás korán sem volt véletlen. Az eseményen a fővárosi hajózási társaság a MAHART s a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) stratégiai együttműködést írt alá. A jövőben a két cég számos területen (értékesítés, műszaki fejlesztések, hajós foglalkoztatással kapcsolatos témákban) folytat majd egyeztetéseket és szakmai kérdésekben közösen lép majd fel az érdekek egységes képviselete céljából.

A Nemzeti Regatta helyszíne a tavalyi sikereken felbuzdulva ismét Siófok lesz. A versenyre a tavalyi résztvevőkön túl az idén egy sor új település is érkezik az ország más részeiből is, nemcsak a Balaton partjáról.

Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett. Előfutami, negyeddöntős, elődöntők és döntők után lesznek kiválasztva a dobogós helyek.

A résztvevő települések meghívhatnak maguk közé helyi vagy tágabb értelemben vett közéleti szereplőket is. Ismert hírességekből az idén sem lesz hiány.

A Nemzeti Regatta több, mint egy vitorlásverseny. A két nap során lesz sárkányhajó verseny is, Települési Ízek Utcájában pedig a csapatok az áltauk képviselt magyarországi ételkülönlegességeket mutatják be. A szervezők minden korosztálynak kínálnak ezen felül is programot.

A győztes egyik jutalma, hogy bár a BAHART személyhajóinak döntő többsége a Balaton-parti települések nevét viseli, a BAHART legújabb hajójának neve egy éven át az idei győztes település neve lesz!

Irány, Siófok! Irány a Nemzeti Regatta a június 10-i hétvégén!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Tamás Éva