Ötvenmilliárdért be is ázhat - a Duna Aréna


Mi tagadás, a fővárosi neoépítészet ritka ronda építménye ez a Duna Aréna, akárcsak az Árpád-hidfői „ultramodern” (ultrapocsék) irodaházai. Igazán ráfért egy ki locspocs tisztítás. Talán egy emberközeli arculatot sem ártana „rávarrni”  frontdiszítéssel. Mint pl. javasoltuk a rózsadombi SZOT-szálló esetében a környezeti zöldbe belesimuló arculatot.

 

Van néhány hipermodern, „minimál stílusban” rusnyálkodó építmény hazánkszerte (vö. pannonhalmi apátsát új borászati szárnya.) Az eredeti tervekkel köszönőviszonyban sem álló, olcsó kávéval átáztatott, majd eltaposott, összegyűrt és megalázott, gyorséttermi minőséggel lefőzött, és persze ahhoz mérhető módon túlárazott 50 milliárdunkba fájó késsel szétvagdosott papírpohárra emlékeztető városképromboló büntetés nem bírta a tegnap esti víznyomást, és szégyenében egyszerűen beázott.

Mint ismeretes, a civilizációs pusztítások (motorizáció, zöldirtás stb.) következményeként egyre szélsőségesebb időjárás a mérsékelt éghajlatú Kárpát-medencét sem kíméli. (De azért vidáman autózunk, erdős domboldalba belehasítjuk villánkat, szétszórjuk a szemetet az erdőben – kifulladásig... Így aztán a környezetét kitartóan pusztító emberiség nálunk is szembesült a természet erejével: a hét eleji cunami megállította hazánkat, melyet „felelős, nemzeti” politikusok, vezetők kizárólag „Magyarország”, „az ország” néven említenek „hazánk” helyett. (Amint nemzedék, korosztály sem létezik, csak generáció, és csak fotó aláírás van, képaláírás nincs. Vissza az arénába! Mégis: az épületek javarésze – lett légyen szó akár a századelő szecessziójáról, 30-as évek bauhausáról, vagy épp a 70-es évek ránkszabadított szovjet csúcstechnológiájáról - meglehetősen jól bírta a ránk törő fájdalmat, de az alig hatszorosan túlárazott csodadoboz szigetelése legalább akkorát égett, mint a pénzügyi világháttérhatalom által makkoltatott magyarországi politikai elit egy-egy nyilatkozat közben; persze ha éppen nem fut el az újságírók elől. S az arénás beázás esetében is a szigetelés legalább olyan bonyolult és nemes föladat, mint a gázszerelés...