Nagy lehetőség: a lombikbébiprogram – miért korlátozzák?


Jelenleg 6000 beültetést finanszíroz évente az állam, amit átlagosan 3000 pár vesz igénybe, de 8000-10 000 beültetésre lenne igény. El kellene törölni az ún. teljesítményvolumen-korlátot, ezzel sokat javulhatna a helyzet. Akár kétszer annyi gyermek is születhetne, mint most, ha lenne egy jó lombikbébiprogramunk. Ha a javasolt intézkedéseket már akkor bevezették volna, ma hazánkban tízezerrel több gyermek élne.

 

Két éve Zombor Gábor akkori egészségügyi államtitkár azt ígérte, májustól beindítják az új finanszírozási programot, de végül semmi nem lett belőle. Most ismét beharangozták, hogy segítséget kaphatnak a meddő párok, de egyelőre nem tudni, lesz-e ebből valami – mondja Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapító-igazgatója. Mint mondta, jelenleg 6000 beültetést finanszíroz évente az állam, amit átlagosan 3000 pár vesz igénybe, de ennél jóval több, 8000-10 000 beültetésre lenne igény. Úgy véli, el kellene törölni az ún. teljesítményvolumen-korlátot, ami meghatározza, hogy havonta mely beavatkozásra maximum mennyit költhetnek az államilag finanszírozott intézmények, ezzel sokat javulhatna a helyzet. Akár kétszer annyi gyermek születhetne.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már bármiféle reakció a kormány részéről a felvetésre, Kaáli Géza úgy reagált: nincs válasz arra, hogy miért nem törlik el a korlátot, pedig évi egy-másfél milliárd forintból rendbe lehetne tenni a lombikbébiprogramot. Pletykaszinten annyit tudnak, hogy az állami centrumokat szeretnék fejleszteni a magánszektor rovására. Beszélt arról is: a mai napon a szokásosnál több telefon érkezett hozzájuk konzultáció kérésére olyan pároktól, amelyek az államilag finanszírozott Szent János Kórházban nem kaptak időpontot. Hangsúlyozta, hiába hangoztatja a kormány, hogy támogatja a gyermekek megszületését és a családokat, a meddő párokról továbbra is megfeledkezik.

Egyébként az egészségbiztosító jelenleg páronként öt beültetést finanszíroz, de a vizsgálatokat, a konzultációt így is a pároknak kell fizetniük, egy beültetés így több százezer forintba kerül még állami támogatással is. A Kaáli Intézetben eddig több mint 25 ezer gyermek megszületését segítette az orvoscsoport, itt végzik a hazai lombikbébi-kezelések több mint kétharmadát.

A meddőségkezelés tehát egyre fontosabb szerepet játszik a világ fejlett országaiban, van, ahol ennek tudható be a szülések 8-10 százaléka. Ez az arány hazánkban mégis kevesebb mint 5 százalék. Kaáli Géza szerint a hazánkban gyermeket vállalni szándékozó párok 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd, és a gyermekáldás reményében fordul valamelyik meddőségi központhoz. A már említett teljesítményvolumen-korlát eltörlése és a finanszírozás hatékonyabbá tétele eredményeként a mostani 2000-ről akár 3500-ra is nőhetne az évente születő lombikbébik száma, de egyelőre nem tudni, hogy lesz-e erre akarat a kormány részéről.

Kaáli Géza a helyzet miatt nemrég nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Azt írta: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát. Ha a javasolt intézkedéseket már akkor bevezették volna, ma hazánkban tízezerrel több gyermek élne. A meg nem született gyermekek számát Zombor Gábor korábbi államtitkár is megerősítette a médiában, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések – vagyis a jogszabályok változtatása – továbbra is váratnak magukra.