Megerősített közbiztonsági készültség a Balatonnál


A júniusban beindult nyári szezonban megtöbbszörözték a járőrök számát a dél-balatoni településeken, készenléti rendőröket vezényeltek a térségbe, és Siófokon beindítottak egy új, gyorsreagálást biztosító eligazítási rendszert.

 

Somogyország többi rendőrkaptányságáról 27 embert, „egy komplett rendőrkapitánysági bűnügyi állományt” csoportosítottak át a Balatonhoz. A készenléti rendőrök június 1-jén este érkeznek meg Siófokra, Fonyódra és Balatonkeresztúrra. Idén is segítenek a rendészeti szakgimnáziumba járó diákok, és Siófokon töltik majd a gyakorlatukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói. A Balaton 74 kilométernyi somogyi partszakaszán szavatolni tudják a folyamatos közrendet és biztonságot. Piros Attila, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője siófoki sajtótájékoztatóján

Bemutattak egy - a Somogy megyei rendőrség közreműködésével kifejlesztett - új eligazítási technikát, amelyet június 1-jétől alkalmaznak élesben Siófokon. Piros Attila és a város rendőrkapitánya, Kasznár Gyula közölte: az újítás révén gyorsabbá és hatékonyabbá válnak a rendőri beavatkozások. Az oktatásban használt interaktív tábla rendőri használatra kifejlesztett alkalmazásával például azonnal be tudják mutatni a keresett vagy körözött személyeket, drónfelvételekről a bevetési helyszíneket, közterületeket, elérik a térfigyelő kamerák jelzéseit és hozzáférnek minden intézkedéshez szükséges adathoz. Ez különösen fontos Siófokon, ahová nyaranta sok helyismerettel nem rendelkező rendőr érkezik erősítésként.

Piros Attila elmondta még, hogy az év első hónapjaiban Somogyban tovább csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítés eredményessége, ami nemcsak a rendőrség, hanem a társszervek, az önkormányzatok, a polgárőrségek érdeme is. A télen szárazföldön szolgálatot teljesítő vízirendőrök munkáját is dicséri, hogy jelentősen csökkent a nyaralófeltörések száma Siófok térségében.