Nyugdíjasok, vigyázat! Ez az ingyenes szűrővizsgálat pénzlehúzás!


Hiába a fogyasztói ibejelentések és a hatósági büntetések, egyes cégek ingyenes szűrővizsgálatnak álcázva továbbra is próbálják behálózni a nyugdíjasokat, akikről akár több százezer forintot is legombolhatnak a „stroke-ot előre jelző gépnek” hála. Lelketlen rámenős „ügynökök”, pénzlehúzós brigantik. A „közérzetközpont” voltaképpen álcázott pénzcsapoló. Erről mindenesetre érdemes lenne tájékoztatni az orvostársadalmat is. A fogyasztóvédelmi hatóság honlapján számos ilyen trükk olvasható.

Egy ingyenes, agyérmegelőzésre irányuló agyérvizsgálatról már magazinunk és más médiaorgánumok is kaptak jelzéseket. Egy konkrét esetet pedig az mno rögzített. Eszerint a ferencvárosi Lónyay utca 18/A-ba kellett volna elmenni, ott végezték volna el az ingyenes vizsgálatot. Máskor csalogató, szűkszavú telefonos tájékoztató a Keleti pályaudvar környékére hívogatott. Akit sikerült befírolni, az elment, és kiderült: a „vizsgálat” során valamiféle készülékre kellett rátennie a kezét, de orvossal nem találkozott. Egy nő viszont arról tájékoztatta, kivételes lehetősége van, hiszen a gép által jelzett problémákra most 260 ezer forint helyett mindössze 200 ezer forintért vásárolhat egy terméket, ami segít neki. Az (még) nem derült ki, hogy a cégnek honnan vannak meg a nyugdíjasok elérhetőségei!

Sikerült megtudni, hogy ingyenes állapotfelmérésről van szó, a cég a Lónyay utca 18/A-ban közérzetközpontként működik. Orvosi vizsgálat nincs, az egyórás felmérést egy háromdimenziós biofizikai testelemző végzi. Csak a jóisten tudja, mit is jelent ez. Részleteket persze nem árulnak arról, hogyan működik a gép, de a telefonban hangsúlyozták, ezzel konkrétan meg tudják nézni, hogy az agy vagy a szív milyen állapotban van. Sőt állítólag előre is jelezheti az infarktust és a stroke-ot, bár nem tudni, hogyan. Aztán kiderült: ha problémát jelez a gép – erre valószínűleg nagy az esély –, akkor erre is tudnak megoldást javasolni, de persze a több százezer forintos termékről már nem esett szó a telefonban. Sem a cég nevéről.

A megadott címen (Lónyay utca 18/A) található Prestige prémium üzlet honlapján az olvasható: „az üzletben lehetőség nyílik arra, hogy egy orvosi diagnózisnak nem minősülő testállapot-felmérő tesztet végezzünk, ezáltal javasolni tudjuk vásárlóink részére egy személyes üzleti tárgyalás keretein belül, a véleményünk szerinti talán a legalkalmasabb közérzetjavító készüléket, eszközt”.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egyébként honlapján is figyelmeztet arra, hogy új trükköket vetnek be az egészségügyi vizsgálatnak álcázott termékbemutatókon. Mint írják: mostanra a személyre szóló meghívók, telefonos megkeresések és az utcai leszólítás vált meghatározóvá. A fogyasztót azonban a termék átvételének napjától számított 14 napon belül elállási jog illeti meg.

Fő kérdés: nem inkább ilyesmiktől kellene megvédeni a társadalmat, mintsem holmi brüsszögéstől, sorozástól meg egyéb közéleti, politikai rémlátomásoktól? Nem a magyar termőföld, a génmódosítás és egyéb globali gazemberségek ellen kellene védelmezni hazánkat Ángyán–József-módra? Nem a honi iskolaügyet, az egészségügyet, jogszolgáltatást, környezetvédelmet, köztisztaságot; tiszta, érthető, míves és udvarias közbeszédet; az általános, de főképp a politikusi közerkölcsöket kellene egyértelművé, követhetővé, követendővé, kötelezővé tenni?