Egy bizonyos szomszéd fűje mindig zöldebb


Már megint „zsiráfnyakúak” az út- és járdamenti szabadon tenyésző növények (fű, fa, virág)! mutatja kedvenc környezetvédő asszonyom. Magyarán: nincs legény, leány, gazda, aki a portája előtt levágná a a burjánzó füvet, a gaz gazt. Szemétszégyenfoltok, "tájpörsenések" - méghozzá budai oldalon, menőjenő környéken! „Ne szemetelj" felirattal megjelent ez a tábla az osztrák-magyar határnál, egyértelműen nekünk címezve.

 

Ez a szomszéd az osztrák „sógor”. És ráadásul nemcsak a fűje zöldebb, és ahogy átlépünk a határon, de „tiszta udvar rendes ház” jelmondat lengi be, hatja át minden dolgát: közerkölcs, nemzet- és történelemtudat, oktatás, egészségügy, jog, szolgáltatás, kereskedelem, környezetvédelem, gazdaság. Ami pedig az osztrák élet dolgainak tiszta egyértelműségét megmutató csúcs: a – szelektív - hulladékgyűjtők környéke is ragyog. Hja kérem, az osztrákság/osztrákizmus éthosza, a gondos gazda tudata!

Suhanckori esetem: ismerősömmel suhantunk egy (amúgy sosemvolt, csak az 1920-as trianoni diktátummal és osztrák okossággal megszerzett magyar Őrvidék, azaz Burgenland) erdei útján az ORF helyi bázisára, miközben banánt majszoltam s a végén kidobtam az ablakon – a hasznos hulladéknak számító banánhéjat. És elcsúsztam a banánhéjon: ui. sofőröm  aRögvest, sőt legott szembetűnő különbségek vannak a határ egyik-másik oldalán. Jobbak az utak, a fű le van nyírva, a kis falvak, városok rendezettek, és valóban nem nagyon van az út mellett elszórt szemét. Sokkal jobb lesz a komfortérzetünk is a környezettől.

Sőt, sok helyen még az utcai szemetesek is teljesen beleilleszkednek a környezetbe, és nem kell több utcát gyalogolni kukát kutatva sem. Ez náluk sem azért van, mert  senki nem szemetel, pusztán figyelnek a környezetre, a helyi vezetők pedig figyelnek a lakossági igényekre. Az ottani önkormányzatok odafigyelnek, hogy ösztönözzék az ott élőket a szép tiszta környezetre utcasepréssel, a szemetelés komolyabb büntetésével. Még egy eldobott cigarettáért is komoly büntetést adnak, ha elkapják az illetőt. 

Ausztriában a környezetvédelem jelentős gazdasági és társadalmi kérdés. Az osztrák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékkezelés hatása minél kisebb legyen a környezetre. Ennek egyik alapja a megelőzés és az újrahasznosítás. Újrahasznosítás és szelektív gyűjtés tekintetében is előttünk járnak a szomszédaink. Ugyancsak másképp néz ki náluk egy szelektív, esztétikailag is környezetbe illő hulladékgyűjtő sziget mint nálunk. Még a szemét elszórásának a gondolatától is elszégyellik magunkat...                                                                                                                                                       OSZTT

Tisztaságra, esztétikára, igényessége vágyó-váró "tájpörsenések" menő lakóhelyeken: