Gyermekvasutasokat avattak Hűvösvölgyben - Legyél Te is gyermekvasutas!


Százhatvan friss gyermekvasutas tett ünnepélyes fogadalmat június 10-én a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hagyományos éves gyermekvasutas avató ünnepségén, a hűvösvölgyi állomás előtti téren. Az utazóközönség számára pedig egy felújított nyári kilátókocsit is bemutattak. Itt olvashattok különleges és szünidei szolgáltatásokról, gyermekvasúttörténetről is.

 

A 2016/2017-es tanévben a gyermekvasutas tanfolyamot sikeresen elvégző ifjak avatását a népszerű budai kisvasút hűvösvölgyi állomásán tartották. A 10-12 év közötti eskütevők, leendő gyermekvasutasok - meghívott vendégeik – szüleik, barátaik –, a hivatalos vendégek, valamint a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány képviselőinek jelenlétében - a Gyermekvasút Nosztalgia-zenekarának térzenéjét, a magyar történelmi zászlók behozatala és ünnepélyes zászlófelvonást követően mondták el fogadalmukat. A gyermekeket dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntötte. Majd Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese fogadta gyermekvasutassá a tanfolyamot elvégzőket. A kiváló eredményű tanulókat külön elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal is jutalmazták. Az eskütételen a legifjabbak már az új egyen- és formaruhában vettek részt.

A tanév alatt hagyományosan ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, amelyeken a körülbelül százhatvan ifjú megismerkedhetett a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel. A jövőben valamennyien gyarapíthatják annak a több mint tizenötezer főnek a számát, akik az elmúlt 69 évben úttörő-, illetve gyermekvasutasok voltak hazánkban. Az 1948 nyarán átadott – akkor még csak az első, 3,2 kilométeres szakasz készült el –, ma Széchenyihegy és Hűvösvölgy között közlekedő kisvasúton jelenleg mintegy ötszáz gyermek váltja egymást a szolgálatokban.

A világ leghosszabb – 11,7018 kilométeres – gyermekvasút-vonalaként két éve a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült fővárosi Gyermekvasúton az elmúlt időszakban is jelentős fejlesztések folytak. Az avatást követően az érdeklődők megtekinthették Hűvösvölgy állomás már üzemelő Domino 70 típusú biztosítóberendezését, és az utasok nagy örömére bemutattak egy frissen felújított nyári kilátókocsit.

 

 

 

 

 

 

Szolgálati közlemény és tudnivalók

Az iskolai kirándulások időszakában – június 16-ig hétköznapokon – idén is sűrített, 45 perces követési idejű menetrend szerint közlekednek a Gyermekvasút vonatai. A nagyobb utasforgalom miatt a szervezők azt javasolják, hogy utazásukat előzetesen jelentsék be Hűvösvölgy állomás telefonszámán: 1-397-5394. Csoportos utazást Hűvösvölgy állomás állomásfőnökénél legalább három nappal a tervezett utazás előtt kell bejelenteni. . Közölni kell a tervezett utazás időpontját (év, hónap, nap), kiindulási és célállomását, melyik vonatot kívánják igénybe venni, valamint az együtt utazó felnőttek és gyerekek számát. Az előzetes bejelentés alapján a Gyermekvasút vállalja, hogy a bejelentésben szereplő menetrend szerinti személyvonaton a szükséges szabad férőhely a csoport részére rendelkezésre áll. A bejelentett csoportok előnyben részesülnek azokkal szemben, akik utazásukat előzetesen nem jelentették be. A csoportos utazás bejelentése alapján történő helyfoglalás díjmentes, azért a Gyermekvasút külön díjat nem számít fel. A résztvevőknek csak a díjszabásban meghatározott menetdíjat – gőzvontatású nosztalgiavonattal történő utazás esetén a menetdíjat és nosztalgiavonati pótjegy árát – kell megfizetni.

Az iskolai, óvodás, állami gondozott, stb. csoportok részére díjmentes helyfoglalást és különféle kedvezményeket biztosítanak.

Díjkedvezmények

Legalább tíz fő óvodás vagy állami gondozott gyermek együtt utazása esetén a kísérők kedvezményes vonaljegy váltására jogosultak. Tíz gyermek után két kísérő jogosult a kedvezmény igénybevételére.

Legalább hat fő tíz éven aluli gyermek együtt utazása esetén a kísérők gyermekjegy váltására jogosultak. Tíz gyermek után két kísérő jogosult a kedvezmény igénybevételére.

Legalább hat fő tíz-tizennégy éves korú gyermek együtt utazása esetén a kísérők kedvezményes vonaljegy váltására jogosultak. Tíz gyermek után egy kísérő jogosult a kedvezmény igénybevételére.

A felsorolt kedvezmények csak állomási személypénztárban történő menetjegyváltáskor igényelhetők. Vonaton történő jegykiadáskor tehát nem vehetők igénybe. Széchenyi-hegy, Szépjuhászné és Hűvösvölgy állomáson a személypénztár naponta, Csillebérc és Virágvölgy állomáson csak meghatározott napokon üzemel. A pénztárak nyitva tartásáról bővebb információ Hűvösvölgy állomáson az (1) 397 5394 telefonszámon kérhető.

A kedvezmények nem csak a letölthető űrlap felhasználásával vehetők igénybe. Ezzel azonos adattartalommal készített saját formátumú nyomtatvány is használható. Mindkét típusú bejelentő lapon egyértelműen szerepelnie kell a bejelentő szervezet pontos megnevezésének, bélyegzőjének, valamint a megrendelő aláírásának.

Kizárólag a díjszabásban feljogosított intézmények (óvoda, iskola, állami gondozottak ellátásával foglalkozó szervezetek, stb.) által szervezett csoportos utazás esetén vehetők igénybe a menetdíjkedvezmények. Egyéb intézmények (alapítvány, egyház, egyesület, gazdasági társaságok) kedvezmény igénybevételére nem jogosultak, így az általuk kiállított bejelentés alapján kedvezményes menetjegyet nem lehet kiszolgáltatni.

A Gyermekvasút forgalmasabb állomásain büfé vagy étterem működik. A Gyermekvasút több állomása közelében erdei játszótér vagy sportpálya várja a kisebb és nagyobb gyerekeket. A létesítmények az év minden szakában és díjmentesen látogathatók.

Különleges szolgáltatások

A menetrend szerinti hagyományos személyvonatokon és nosztalgiavonatokon kívül egyéb, különleges szolgáltatásokat is kínál a Gyermekvasút. Ezek igazi meglepetések gyermekeink, unokáink szeretteink számára! Specialitások: születésnapi különkocsi, erdőismereti foglalkozás, kocsifoglalás, szalonkocsi megrendelése, partivonat, gőzvontatású és/vagy motorvonat, valamint különvonat rendelése.

Látványosságok a Gyermekvasút környékén

A Gyermekvasút vonala a Budai-hegység számos látványossága közelében halad. Többségük valamelyik állomástól vagy megállóhelytől indulva rövid erdei sétával könnyen megközelíthető.

Közismert látványosságok

Budakeszi Vadaspark, Csillebérci Kalandpálya, Erzsébet-kilátó, Fogaskerekű Vasút, Gyermekvasutas Múzeum, Normafa-lejtő, Zugligeti Libegő.

Kevéssé ismert látványosságok

A budaszentlőrinci pálos kolostor romjai, kis-hárs-hegyi kilátó, Bátori-barlang, Fazekas-hegy, Kaán Károly-kilátó, Makkosmária, Nagyrét, Széchenyi-emlékmű és –kilátó, Széchenyi-hegyi adótorony, Tót asszony sírja, Tündér-szikla, Úti Madonna kápolna.

Nosztalgiavonatok

A hagyományos, dízelmozdonnyal továbbított személyvonatokon kívül nosztalgiavonatok is közlekednek a Gyermekvasúton. A gőzvontatású nosztalgiavonatok június közepéig, majd augusztus közepétől szombaton, vasárnap és ünnepnapokon, a szükséges műszaki és forgalmi feltételek megléte esetén közlekednek. A legnagyobb nyári forróságban – a szinte állandósult tűzgyújtási tilalom miatt – a közlekedésük szünetel. A nosztalgia motorvonati szerelvény menetrend szerint tavasszal és ősszel szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik. Mentesítő vonatként azonban más alkalmakkor is forgalomba áll.

Legyél Te is gyermekvasutas!

A Gyermekvasút egyik érdekessége, hogy számos beosztásban tíz-tizennégy éves korú gyermekvasutas pajtások látják el a szolgálatot. Munkájukat felnőtt vasutasok és nevelőtanárok irányítják és ellenőrzik.

A gyermekvasutasok szolgálatukat felnőtt állomásfőnökök és vonali tolatásvezetők (vonatvezetők) felügyelete mellett végzik. A mozdonyvezetők, a gőzmozdony fűtője és a technikai hátteret biztosítók szintén felnőtt dolgozók.

Gyermekvasutasnak lenni nem csupán a vasúti közlekedés megismerését és az annak lebonyolításában való részvételt jelenti. A gyermekvasutasok több száz fős közösséget alkotnak.

A gyermekvasutas közösség tizenöt csoportból áll. Egy-egy csoport tagjai mindig azonos napokon járnak szolgálatba, közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt különböző szabadidős programokon. A csoportok közösségi életét középiskolás korú ifivezetők – szintén egykori gyermekvasutasok – irányítják.

A gyermekvasutas csoportok felügyeletét felnőtt nevelők és a Gyermekvasút felnőtt dolgozói közül kiválasztott patrónusok látják el. Szervezésükben a gyerekek a szolgálatos napok végén csoportprogramokon, szabadnapjaikon kirándulásokon, versenyeken, a nyári tanítási szünetben kéthetes hűvösvölgyi táborozáson vesznek részt.

A szabadidős programok szervezésében, a hátrányos helyzetű pajtások részvételi lehetőségeinek javításában a Gyermekvasutasokért Alapítvány is szerepet vállal.

A csoportprogramok és számos más szabadidős program helyszíne a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépület. A nyári táborozásokat az ennek közvetlen szomszédságában megépített táborban tartják.

Gyermekvasutas az a tíz-tizennégy éves gyerek lehet, aki megfelel az orvosi alkalmassági vizsgálaton, elvégzi a gyermekvasutas tanfolyamot, jó tanulmányi eredményt mutat fel, valamint szülei és az iskola engedélyezi számára a rendszeres szolgálatba járást.

A tanfolyamot sikeresen elvégző pajtások először tanuló szolgálatokat adnak. Amikor már a gyakorlatban is megismerkedtek a különböző beosztásokkal, önálló – felnőtt dolgozók felügyelete alatti – gyermekvasutas szolgálatra osztják be őket.

A gyerekek általában 15-18 naponként járnak szolgálatba. A szolgálati beosztás napról-napra változik, hogy lehetőség szerint mindenki minden alkalommal más szolgálatot láthasson el.

A nagyvasúton dolgozó vasutasokhoz hasonlóan, a gyermekvasutasoknak is rendszeresen, éves vizsga keretében számot kell adni szakmai tudásukról. A vizsgán kiválóan megfeleltek között szakmai versenyt rendeznek.

A gyermekvasutassá válás ünnepélyes formája az avatás. Az őszi és tavaszi tanfolyamot elvégző pajtásokat általában a tanév végén avatják gyermekvasutassá függetlenül attól, hogy mikor kezdik meg tanuló szolgálataikat.

A tizennegyedik életévüket betöltött pajtások és a megbízatásukról lemondó ifivezetők az augusztus végén megrendezett ballagáson vesznek búcsút a Gyermekvasúttól. A kiváló szakmai teljesítményt felmutató pajtások tizenhat éves korukig továbbszolgálóként alkalmanként még teljesíthetnek szolgálatot. Az ifivezetői munka iránt érdeklődők ifivezetői képzésen vehetnek részt.

A Gyermekvasút története

A Gyermekvasút története egészen 1947-ig nyúlik vissza. Ekkor döntöttek róla, hogy keskenynyomközű vasutat építenek a Budai-hegységben, melyet iskolás korú gyerekek bevonásával fognak üzemeltetni. Az építkezés 1948 áprilisában kezdődött. Még ez év nyarán átadták az első, mindössze három kilométeres szakaszt, amely Széchenyi-hegytől a mai Virágvölgy állomásig tartott. A rákövetkező évben a mai Szépjuhásznéig, 1950-ben egészen Hűvösvölgyig hosszabbították meg a vonalat. A hegyi terepen a vasútépítés sok nehézségbe ütközött. A tervezés és építés során felhasználták az akkor még kiterjedt keskenynyomközű vasúti hálózat létesítése és üzemeltetése során nyert tapasztalatokat. Az intézmény nevét még a megnyitás előtt Úttörővasútra változtatták. Üzemeltetésével a Magyar Államvasutakat és a Magyar Úttörők Szövetségét bízták meg.

A kisvasútnak kettős célja volt. Egyrészt biztosítson eljutási lehetőséget a szintén akkor épülő csillebérci gyermektáborhoz, másrészt a kisvasút üzemeltetésébe bevont tíz-tizennégy éves gyerekekkel ismertesse és kedveltesse meg a vasúti közlekedést.

A Gyermekvasút a budai hegyekben kirándulók körében is hamar népszerűvé vált. A vasútvonal a környék főbb kirándulóhelyeinek közelében halad. Az állomások és megállóhelyek kellemes erdei séták kiindulópontjaként szolgál. Az 1950-es és 1960-as években évente átlagosan hétszázezren utaztak a vonatokon.

Az első néhány évtizedben a kisvasút viszonylag zavartalanul üzemelt és fejlődött. Az egyetlen nagyobb gondot a hegyi pályára alkalmas járművek beszerzése jelentette. Csak az 1970-es évek elején sikerült először egy valóban megfelelő állományt kialakítani.

Az 1980-as évek végére a pálya műszaki állapota jelentősen leromlott. Már-már a bezárással is számolni kellett, a MÁV azonban inkább a felújítás mellett döntött. A vasúti pályát 1989-1990-ben teljesen újjáépítették. Az utómunkák 1993-ban fejeződtek be.

A rendszerváltozás évében az Úttörővasúton is jó néhány dolgot megváltoztattak. Az intézmény nevét Gyermekvasútra módosították. Az úttörőszövetség kivonult a gyermekközösség működtetéséből, a kisvasút teljes egészében a MÁV hatáskörébe került. Néhány állomás új, minden szempontból semleges megnevezést kapott. A kisvasutasok vörös nyakkendőjét világoskék színűre cserélték.

A Gyermekvasút mélypontjának az 1990-es évek eleje és közepe tekinthető. Népszerűsége látványosan megcsappant, az utasszám a korábbi harmadára-negyedére esett. A vonatközlekedést jelentősen megritkították. Finanszírozási problémák miatt egyik télen több hétre be is kellett zárni a kisvasutat. A vasútüzem és a gyermekvasutasok közösségének irányítását 1995-ben ismét szétválasztották. Azóta a MÁV és a Gyermekvasutasokért Alapítvány szoros együttműködésben irányítja az intézményt.

1998-ban rég nem látott, nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepeltük a Gyermekvasút megnyitásának 50. évfordulóját. Már az előkészületek is újra a kisvasútra irányították a nagyközönség figyelmét. A Gyermekvasút népszerűsége az 1990-es évek végétől számottevően nőtt, ma ismét a főváros egyik közkedvelt látványossága. Gyermekvasutasnak is egyre többen jelentkeznek.

A hagyományos vonatokon kívül már gőzmozdonyos vontatású és nosztalgia motorvonat is közlekedik. A különböző szalonkocsikban legtöbbször születésnapi zsúrt tartanak. Korábban a Gördülő tanösvény, újabban az Erdőismereti foglalkozás című programunk keretében környezetismereti foglalkozást kínálunk a speciálisan kialakított laborkocsiban. Számos ünnephez – például gyermeknap, augusztus 20., Mikulás érkezése – kapcsolódóan saját programot szervezünk.

A Gyermekvasút alapvetően nem változott az eltelt néhány évtizedben. Továbbra is kirándulóvasút a budai parkerdőbe látogatók számára, ugyanakkor páratlan elfoglaltság az itt szolgálatot teljesítő gyerekeknek. Sőt újabban az elvesző kisvasutak iránt érdeklődők körében is egyre népszerűbb. A mozdonyon és a műszaki hátteret biztosító területeken felnőttek dolgoznak, a forgalom lebonyolításával és az utazóközönséggel kapcsolatban álló beosztásokban tíz-tizennégy éves gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. www.gyermekvasut.hu