Ne nyúljanak a kismókusokhoz! - figyelmeztet a vadaspark


„Egy kisállat állapotát csak és kizárólag tapasztalt és kompetens állatgondozó szakember tudja megítélni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben egy elhagyatottnak vélt állat életét féltené, vagy délutáni sétája közben kisállatra bukkanna, vegye fel a kapcsolatot a Budakeszi Vadaspark illetékeseivel, akik szakértői segítséget tudnak nyújtani” ( Budakeszi Vadaspark)

A természet nemcsak az őzgidák, de az újszülött mókusok esetében is kitűnő álcázó képesség adományozásával biztosítja a túlélést. A mókusok, ellenben az őzekkel, az erdők világán túl kifejezetten kedvelik a zsúfoltabb városi környezetet: nagyobb parkokban többen is képviseltetik magukat, ami azt eredményezheti, hogy utódaik sokszor a parkok, kertek fatörzsein tanulnak meg mászni, vagy épp a földön ugrálva tornáztatják izmaikat - írja közleményében a Budakeszi Vadaspark, amely ismét a természetjárók és az állatrajongók figyelmét hívja fel arra, hogy a természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet.

Ha a mókusok emberi közelséget éreznek, tevékenységeiket felfüggesztve megpróbálnak a fa törzsére lapulva elbújni, vagy a fák aljánál keresnek menedéket. Rejtőzködő üzemmódjuk során elesettnek, elhagyatottnak tűnhetnek, ezért sokan megsajnálják őket és segíteni szeretnének rajtuk.

Ez azonban óriási tévedés, hiszen anyjuk ilyenkor is hazavárja a felfedező kedvű picinyeket - fogalmaz a közlemény, és egyben utal arra, hogy a napokban hasonló okból három kismókus érkezett a Budakeszi Vadasparkba, amelyek bár jelenleg az állatgondozók teljes odaadását élvezik, sajnos már egyiket sem lehet a jövőben visszaengedni a természetbe.

„Egy kisállat állapotát csak és kizárólag tapasztalt és kompetens állatgondozó szakember tudja megítélni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben egy elhagyatottnak vélt állat életét féltené, vagy délutáni sétája közben kisállatra bukkanna, vegye fel a kapcsolatot a Budakeszi Vadaspark illetékeseivel, akik szakértői segítséget tudnak nyújtani” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt a vadaspark állatgondozója. A Budakeszi Vadasparkot a 06-23- 451-783 telefonszámon érik el, de írhatnak email-t a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címre.