Nyugat-Balaton, a szelíd szépségek hazája


Imádjuk a Balatont, a mi Balcsinkat, és hál’istennek, egyre inkább ismerjük és szeretjük látnivalókban gazdag, festői környékét is. Nyugati csücskét, a Nyugat-Balaton régiót, mely a „szelíd szépségek hazája”, nem először próbáltuk feltérképezni, de utunk végére érve, melyről Önöknek itt beszámolunk, már tudtuk, hogy most sem jutottunk e „gyöngyszem” nyújtotta élmények végére… 

A Balatonon csónakázni: mesés, egy város alatt azonban elképesztő. Ezt az élményt nyújtja a Tapolcai Tavasbarlang, melyet 1903-ban, kútfúrás közben fedeztek fel Tóth Pál pékmester telkén. A ma fantasztikus látványt nyújtó, türkizkék vizű tavasbarlang 1990-ben kiszáradt, de 1998-tól, örömünkre, a barlangba a víz visszatért, és ismét látogatható. Teljes pompájában tárul fel a barlangrendszer a ladikokban evezők, ámulva nézelődők előtt, akik a barlang történetéről, geológiai jelentőségéről, állatvilágáról, gyógyhatásáról, kutatásáról idegenvezetés során, a Csodálatos karszt c. kiállítást megtekintve, mindent megtudhattak már a csónakázás előtt az új, kétszintes látogatóközpontban, mely a barlang fölött épült fel 2015-ben. A tavasbarlang mellett megnéztük még a karsztvizes Malom-tavat és a mediterrán hangulatot árasztó házakat, a tóból induló Tapolca-patakot és parkját.

A Balaton partján ciprusok? Igen, a világ mind a 25 ciprusfaja és 3 változata, cédrusok, fenyők, botanikai/dendrológia ritkaságok különlegesen szép és értékes gyűjteményében is gyönyörködhetnek, ha Badacsonyörs felé veszik az irányt, és felkapaszkodnak (vagy dzsippel felhajtatnak) a 100 éves Folly Arborétumba, melyet Folly Gyula, pécsi orvos hozott létre, és melyet családja, köztük dr. Folly Réka, a mai napig gondoz, fejleszt, vezet. A látnivalókban gazdag, kellemes sétaút a fenyőtobozra hajazó kilátóig kanyarog, ahonnan páratlan panoráma tárul fel előttünk. Az arborétumban borászat is működik, így a látogatók szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling borokat, többféle szörpöt és egyéb (naturkozmetikai) szőlőmag-termékeket kóstolhatunk meg, próbálhatunk ki, illetve meg is vehetjük az ízléses boltban.

A Balaton-felvidéki erdők nemcsak túrázásra, de akár a sportlövészet kipróbálására is teret adnak, amit a telt házzal üzemelő BEFAG Erdész Lövészklubja igazol Gyenesdiáson. Itt nemcsak a szakágak sportlövői gyakorolnak, de bárki kipróbálhatja magát biztonságos körülmények között: a szabályok betartása mellett lőhet, íjászkodhat is, vagy épp vadászati ismeretekre tehet szert az év szinte minden napján, igen kedvező díjért.

Természeti szépségek, programlehetőségek sorát megszakítva egy kis gasztronómia, hisz a 3 nap alatt mindent megkóstoltunk, amit csak lehetett… Kezdjük a gyenesdiási Bringatanya fagyizó fagylaltjával, a 2017-es év Balaton fagylaltja címet elnyert Festeticsék mandulás csókja nevű álomfagyijával, melyet Somogyi Renáta alkotott a Festetics-torta alapján, és amelynek nemcsak a fagyizó mellett lévő kerékpárúton haladók, de az arra sétálók sem tudnak ellent állni.

A balatongyöröki Halsütöde tulajdonosa, Kucsera Márton szálkamentes, azaz irdalt rántott keszeggel rukkolt ki idén, mert úgy látja, hogy vendégek szeretik a halat, az extra halételeket. A templom mellett fellelhető, néhány hete megnyitott hangulatos vendéglátó egységben a „balatoni” halról és halászatról, a szálkamentes hal készítésének módjáról, saját haltenyészetükről, halaik feldolgozásról, a 2 naponta történő frisshal-szállításról és új  Máté Zoltán, a 3 éves cég, a FrissHal Kft. vezetője beszélt, aki maga is nagy halkedvelő –  a hagyományos halételek (harcsa, csuka, pisztráng, ponty, keszeg) és az irdalt keszeg elkészítéséről, valamint a jövő szakácsnemzedékének képzéséről pedig a Halsütöde séfje, Judecsko László.

A keszthelyi Paletta bisztróban Bezerics Dani várt minket saját boraival és „újragondolt” étkeivel, melyeket a szarvasgomba témára fűzött fel ezúttal –, ahogy Szeglet Péter egyetemi tanár is előadását, aki a szarvasgomba mesterséges termesztéséről beszélt, mellyel 2000 óta foglalkoznak Keszthelyen. Az étkekről eláruljuk, hogy az előételhez szarvasgombás vaj, a fogaspaprikással tálalt csirkemellhez (!) szarvasgombás rizottó, az eperfagylalthoz szarvasgombás ropogós került itt a tányérunkra.

A Festetics Helikon Taverna a közeli Vonyarcvashegy jól ismert, többször bővített-fejlesztett és továbbiakat is tervező nevezetessége, ahol a borászati és gasztronómiai multimédiás kiállítótérben borkóstolás közben tekinthető meg a kiállítás. Napunkat egy kitűnő vacsorával zártuk a hangulatos belső térrel és fantasztikus kilátással rendelkező Bock Bisztró Balaton étteremben.

A Balaton tán legjellegzetesebb hegye, a Badacsony, oldalában a Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz, mely remek étkekkel, gyönyörű kilátással és egy nagy szerelem történetével-emlékével büszkélkedhet. Mivel Kisfaludy Sándor költő és múzsája-felesége ebben a barokk épületben élt, ezért az étterem séfje Ürmöske néven alkotott desszertet Szegedy Róza kedvenc ürmösborának felhasználásával (ez olyan likőrbor, melyet fehér üröm vagy bárányüröm mellett egyéb füvekkel, fűszerekkel ízesítenek).  A desszert előtt megkóstoltunk az előételként kínált kecskesajtot rózsaszirom és lilaakác virágsalátával, majd főételként négyféle erdei gombából készült krémlevest balzsamecetes pirítóssal, szürkemarha-hátszínt zöldséggel és a hozzájuk illő botokat.

Az Istvándy Pincészet Borműhelye és borterasza valamivel lejjebb található, a Balatonra szép kilátással. Itt nemcsak kóstolni lehet a pincészet „Palackba zárt elegancia” szlogenjéhez méltó borait, de ki-ki elkészítheti háromféle fehér Istvándy-borból saját cuvée-jét, amelynek címkéjét írógépen töltheti ki, a maga adta névre keresztelheti, ledugózhatja úgy, hogy mindezt a hagyománynak megfelelő ruházatban kell elvégeznie. A borterasz vetítőjében megtekinthető egy különleges film is a „kevesek által ismert és elfeledett badacsonyi börtönről” (benne részletekkel a Nyár a hegyen c. 1967-es Bacsó Péter-filmdrámából), melyhez a Bazalt körút nevű, 10 km-es élmény- és geotúra és zarándoklat csatlakozik, egész évben, a Borműhelytől indulva, Istvándy Gergely vezetésével.

E különleges filmmel, illetve túrajavaslattal búcsúzunk a gasztronómiától, és visszatérünk a Nyugat-Balaton régió egyik legvarázslatosabb természeti értékéhez, a 150 km²-nyi Kis-Balatonhoz, ahol mi, emberek „csak látogatók vagyunk” – tudtuk meg Fejes Éva ökoreferenstől. Itt, e fokozottan védett, kiemelten értékes vizes élőhelyen, mely Ramsari-terület, madárrezervátum, kutatóhely is – 14 látogatóhely van, és évi 150 rendezvény is tartanak, noha egyszerre csak egy csoport tartózkodhat e területen, naponta is csak kettő összesen, és csak vezetővel haladhat az úton. Jobbra-balra fel-felcsillan a szervesanyag-tartalma miatt sötét víztükör, a buja növényzet, látunk-hallunk madarakat, a vejszés halászat élethű makettjét. Hamar elérünk a Diás-szigeti Matula-kunyhóhoz, a Fekete István emlékszobához és a kiállításhoz. Itt hallunk Gulyás József vörsi kócsagőrről, Európa első természetvédelmi őréről is, Vönöczky Schenk Jakab ornitológusról, a madárgyűrűzés hazai meghonosítójáról is –, de látjuk-megtapintjuk a kócsagnak, a természetvédelem emblémájában látható hófehér madárnak a laza tollát is, mely kis híján kipusztulását okozta.  Zalavár-Hídvégpuszta különlegessége a Laki István-zsiliprendszer. Itt láthatjuk a „halugratót” is (melynek segítségével a halak átjutnak az eltérő szintű vizeken), a szénaboglyára emlékeztető több, kúpos madárlest (melybe bebújva csendben várjuk a madarakat) és a Laki István tiszteletére állított emlékművet is.

A nádas-zsombékos Kis-Balaton után vissza a Keszthelyi öbölbe, hogy a csendes „járású”, elektromos meghajtású, Márton nevet viselő hajóra szállva élveztük a nyílt vizet, a tájat, a napfényt. A hajókázás bárkinek ajánlható, mert csak szakképzett kormányos (azaz Pintér Zoltán) vezetheti a hajót, a vendég nem.

Utunk során szállodákat is felkerestünk. Megszállunk 2017-es év borszállodája címet elnyert badacsonytomaji Bonvino Badacsony Wine & Spa Hotelben és a keszthelyi, vízparti Hotel Helikonban, mely utóbbi más szállodákkal együtt teljes felújítás előtt áll. Jártunk az Art Hotel Zalakaros*** családias szállodában is Zalakaroson, melyet Kovács Szabolcs marketingvezető mutatott be nekünk. Itt megnéztük a helyi TDM zalakarosi imázsfilmjét, és itt kóstoltuk meg a máris híres tökmagos kalácsot.

Végül (településenként haladva) röviden beszámolunk Olvasóinknak a Nyugat-Balaton régió tervezett turisztikai fejlesztéseiről, hiszen az élet nem áll meg, mindig van mit szépíteni, javítani, újragondolni – így mindig lesz miért idejönni a turistáknak, még ha sokadszorra jönnek is. A Hotel Helikonban hallhattunk sajtótájékoztató keretében a tervekről Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől, Horváth Orsolyától, a Hévíz Nonprofit Kft. igazgatójától és Tar Lászlótól, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetőjétől. Papp Gábor polgármester sikertörténetnek nevezte Hévíz fejlődését, mely a sármelléki a Hévíz-Balaton Airportnak (is) köszönhető. A fejlesztési tervekben aktív és nem aktív zónákat jelölnek ki a városban, így biztosítva egyszerre a csendes pihenés-gyógyulás és pl. a kerékpáros turizmus igényeit. Horváth Orsolya a minőséget emelte ki: ez jellemzi az új piac, a buszpályaudvar, a sétálóutcák felújítását épp úgy, mint a nagyrészt díjmentesen élvezhető kulturális kínálatot, melyről szinte az egész év folyamán gondoskodnak.  Tar László a kerékpáros turizmusról beszélt, kiemelve, hogy „Minden kerékpáros út Keszthelyre vezet” és hogy a térséget kerékpáros mintarégióvá kívánják fejleszteni: Bécsből két, Grazból, Murakeresztúrról és Budapestről 1-1 út vezet ide, melyek a már meglévőkhöz kapcsolódnak, illetve ezeket bővítik. 2017 után tovább fejlesztik szolgáltatásokat, pl. kitáblázzák az új útvonalak, látnivalókat, új útvonalakon új túrákat szerveznek, de korszerűsítik a strandokat, szépítik a városi és a Libás strand közti teljes partszakaszt…

Pálinkás Róbertnek, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója előadásának középpontjában a Festetics-örökség állt. A komplex fejlesztési projektje Keszthelytől egészen a Szántód-Szántódpuszta majorságáig és Szent Kristóf kápolnájáig ível, mely magyar Csíksomlyóként zarándokhellyé válhatna a felújítást követően, ha Csaba atya gondolata megvalósul. A komplex projekt keretében megújuló kiemelt keszthelyi elemek (Helikon Kastélymúzeum, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Balatoni Múzeum, a Vadászati Múzeum, a Helikon Hintómúzeum és a Helikon Pálmaház) és a környék (Hévízi-tó, Festetics Helikon Taverna, Festetics-kilátó, Csillagvár) fejlesztései szerves egységbe kapcsolódnak, érintve Keszthely városának közlekedési struktúráját is. A fejlesztés több lépcsőben valósul meg a Nemzeti Kastélyprogram keretében.

Vonyarcvashegyen látogatóközpontot terveznek Péter Károly polgármester elmondása szerint, mely a „Balatoni és erdei mondák birodalmaként” a népi hagyományokra és kézművességre épít.

A Kis-Balaton területén is folytatódnak a fejlesztések 2018-végéig, mert „a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI), közel 20 éve nagy hangsúlyt fektet természeti értékeinek élményszerű bemutatására, amivel hozzájárul a természetvédelmi szemlélet megerősítéséhez. A tervek között szerepel egy bemutató látogatóközpont kialakítása a nemzeti parki tájegység értékeinek közvetítésére egy tájba illeszkedő, mai kor igényeit szem előtt tartó, több funkciós Látogatóközpont létrehozásával és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztésével.”

Zalakaros idén ünnepli várossá nyilvánításának 20. évfordulóját, így a település „Zalakaros 2.0: Meríts erőt a természet csodáiból és légy Te a hatodik érzék” szlogenje szellemében várja a turistákat – egyebek között a gyógyfürdővel, a mellette lévő ökopark termáltavával, szabadtéri fittness gépeivel,  21 m magas csúszdájával, kilátójával, a természeti hangok pavilonjával, no meg a térség híressé vált magyarföldi tökmagos kalácsával, mely sós, finom, különleges! A híresen jó gyógyvizet, a számtalan medencét a Gránit Gyógyfürdőben Józsa Elvira marketingigazgatónak köszönhetően látogattuk meg és próbáltuk ki, amit Önöknek is jó szívvel ajánlunk. A város szálláskínálata bővül: rövidesen átadják a fürdővel határos telken a Park Inn Zalakaros Hotel****-t, melynek vendégei, mint Lamperth Judit értékesítési és marketingigazgatótól hallottuk, a Gránit Gyógyfürdő szolgáltatásait vehetik igénybe.

Nos, ezúttal a Nyugat-Balaton régió ezen turisztikai látványosságait, gasztronómiai újdonságait ajánljuk figyelmükbe azzal, hogy (hallva a számtalan izgalmas fejlesztési tervet) biztosak vagyunk abban, hogy a Nyugat-Balaton Régióba, a szelíd szépségek hazájába  nem egyszer, de még sokszor vissza kell térnünk.

vk