Kedvenc Patikám 2017.


A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén hetedik alkalommal pályázati felhívást tett közzé a Kedvenc Patikám 2017. cím elnyerésére.

Torjai Gábor, főszervező, a Nero Solution Kft. ügyvezetője az esemény megnyitásakor elmondta, hogy az elmúlt 7 évben folyamatos emelkedés mutatkozott a szavazatok számában, visszajelzések tekintetében. 2016-ban a 16 000-et is meghaladta a beérkező szavazatok száma, a nyertesre 2500-nál is több voks érkezett.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet a Kedvenc Patikám kampány eredeti üzenetére, miszerint a gyógyszerellátás, valamint a patikákban végzett extra tevékenységek az egészségügyi ellátás szerves részei. A legmagasabb társadalmi kontaktus szám a gyógyszertárakban realizálódik, több, mint ötször annyian fordulnak meg a patikákban napi szinten, mint a háziorvosi rendelőkben. Élettani terápiás ismeretekre van szüksége a gyógyszerésznek, annak érdekében, hogy ezen páciensek gyógyszeralkalmazása megfelelő legyen.

Külön örömét fejezte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Intézet pályázatba történő bekapcsolódása okán. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Intézet hatáskörébe tartozik a gyógyszerellátás teljes vertikuma, valamint az Országos Tiszti Főgyógyszerész felügyeli a gyógyszertári tevékenység szakhatósági kérdéseit, így szakmai munkájuk kifejezetten harmonikus a Kedvenc Patikám pályázat működésével.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége részéről a sikerként könyvelte el az elmúlt hat év munkáját, illetve a május közepén Stockholmban rendezett Gyógyszerészek Világszervezetének Tudományos Konferenciáján bemutatott záró dokumentumában szereplő prioritást élvező területek, valamint a hazánkban folyó munka közti összhangot. Nevezetesen a gyógyszerészi terápia menedzsment, a beteggel történő együttműködés, illetve a praxis közösségek. Mivel a lakossági egészségügyi ellátás területein dolgozók száma alacsony, szorgalmazza a dietetikusok, ápolók orvosok, illetve gyógyszerészek összehangolt jövőbeli munkáját a betegek legmagasabb szintű kiszolgálása érdekében.

Dr. Hodosy Lajos, a Roche Magyarország Kft. vezetője a gyógyítás melletti elköteleződésük, valamint a cég személyre szabott gyógyítási hitvallásával állította párhuzamba a Kedvenc Patikám pályázat sorozatos támogatását. Mindezt nem csupán szűken, a gyógyszerfejlesztés tekintetében értelmezik, mivel a gyógyszert szedő betegek akár 20%-ának esetében a szedett gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak. Emiatt a Roche inkább az egész gyógyítási folyamatot igyekszik személyre szabni. Személy szerint a hatalmas egészségügyi kérdéseket is érintő információ dömping miatt érzi felelősségének a projekt támogatását. Ennek következményeként a szűrésekkel kapcsolatos döntések maximálisan a magánemberek kezébe kerültek, akiket a különböző megtévesztő, befolyásoló lehetőségek elbizonytalaníthatnak. Célja az olyan objektív, hiteles, magasan képzett források erősítése, mint a patika és a gyógyszerész.

Dr. Mike László, Országos Tiszti Főgyógyszerész szerint mind a 2300 magyarországi patikában dolgozó több ezer gyógyszerész magas minőségű munkát lát el. Elvárja, hogy olyan hatásos, empatikus, felkészült, türelmes és nyugodt kommunikációt folytassanak, mely során érthető információt adnak át, annak érdekében, hogy ezek a biztonságos vegyszerek, vagyis a gyógyszerek betöltsék küldetésüket. Mindez nem kis kihívás, de aki ennek megfelel, az Ő szemében már megérdemeli az Kedvenc Patikám pályázathoz szorosan kapcsolódó Év Gyógyszerésze elnevezést. Hatóságként is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az EU-ban a magyar gyógyszerellátási rendszer a legzártabb és a legbiztonságosabb, tehát az nem fordulhat elő, hogy hamis termékek kerülnek a gyógyszertárak kínálatába. Erre a hatályos jogi környezet, valamint a hazánkban kialakult ellátási lánc nyújtanak garanciát. Mivel a gyógyszer bizalmi áru, valamint a gyógyszerészi munka bizalmi pozíció, fontos hangsúlyozni, hogy a lakosság részéről támasztott bizalom nem alaptalan. A jól működő gyógyszerellátási rendszer mind a 10 millió Magyarországon élő ember számára alapvető, ehhez azonban a lakosság részéről is akceptálni kell, hogy a gyógyszerekkel kapcsolatos információt valid helyről kell beszereznie.

A szavazatokért versenybe szállhat az ország bármely területéről minden aktív patika, gyógyszertár, melyekre szavazni a www.kedvencpatikam.hu weboldalon- (http://www.kedvencpatikam.hu/palyazati-szavazas), a médiában található kérdőívek kitöltésével, illetve a patikákban található szavazócédulák kitöltésével és beküldésével lehet. A postai küldeményeket a szervezők a következő címre várják:

Nero Solution Kft. 1112. Budapest, Beregszász utca 64/a

A kampány 2017. szeptember 30-ig tart, a szavazatokat ezen a napon még le lehet adni.