A metrófelújítást el fogjuk végezni


A főváros több mint harmincmilliárd forintos pénzmaradványából kiegészíthetik a szükséges fedezetet, akkor senki nem tudja megakadályozni, hogy felújítsák a 3-as metróvonalat. A metróvonal infrastruktúrája felújításának befejezése 2020 első negyedéve körül várható – ismételte meg korábbi ígéretét Tarlós István főpolgármester.

 

Tarlós István az MTI összefoglalója szerint kijelentette, ha felhasználhatják a főváros pénzmaradványát a fedezet kiegészítésére európai uniós szankció nélkül, akkor „egészen biztosan senki a világon nem tudja megakadályozni, hogy ezt a metrót felújítsuk”. Fedezet nélküli kötelezettséget ezután sem vállalnak, alátámasztatlan ajánlatokat ezután sem fogadnak be, de az alátámasztható és elfogadható ajánlatokat finanszírozni tudják. A főpolgármester úgy fogalmazott: „engem már nem érdekel, hogy az állam mit ad és mit nem ad, (...) ki milyen kommunikációt alkalmaz. Ennek a városnak a sorsáért a politikai felelőséget nekem kell viselnem, és ezt a munkát a város el fogja végezni”.

Tarlós István kitért arra is, hogy a metrószerelvényeket 2018 folyamán kicserélik, az alagút felújítása pedig 2020 előtt megtörténik, ezért - mint mondta - a balesetmentes közlekedést szavatolni lehet a ciklus folyamán. Ezt több mint életszerű feltételezni. Tarlós István ügyetlen és rosszindulatú fikciónak nevezte, hogy a Bálna Budapest értékesítéséből akarnák fedezni a 3-as metró felújítását. Kijelentette: a Bálna eladása még szélsőséges esetben sem fedezné a most hiányzónak látszó összeget. Elmondta, kétségtelenül igaz, hogy a Bálna értékesítésében elvileg gondolkodik a városvezetés, de az eladásról a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén még nem lesz döntés.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén rendeletmódosítással csökkentheti a fővárosban szervezett futóversenyek számát, Tarlós István azt mondta: a döntéshozók többsége úgy ítélte meg, hogy lassan teljesen kiszámíthatatlanná és anarchikussá váltak bizonyos rendezvények, köztük a futórendezvények is. Az útlezárások és forgalomterelések a csaknem kétmilliós városban a lakosság túlnyomó többségét tervezhetetlen és meglepő szituációkba keverte - közölte a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: egyetért a javaslattal, amely szerintük „arányos álláspontot” képvisel. A főpolgármester szólt arról is, hogy várhatóan másfél év múlva Budapest száz százalékban csatornázott lesz.