Július 18.: Apák, nagypapák, déd-, ük-, szép- és ópapák napja


„Édesanyából csupán egy van, / de Apából is csak egy lehet. / Figyeljünk rájuk sokkal jobban, hisz nékik is kijár - ma is - az atyai tisztelet, szeretet.” Szóval, semmiképp ne feledkezzünk meg az Édesapákról sem! Bár az Anyák napja sokkal hangsúlyosabb, de azért van egy ünnepnap a nyár közepén, amit az apukáknak szentelhetünk. Megmondjuk 2017-ben ez mikorra is esik: június 18-ára. – közli a KILÁTÓ Apák Lapja c. melléklete.

 

Ahogy a bölcs költő/író tartja: Talán nincs szebb a világon,mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég,hogy vidámak,és nagyon boldogok legyünk. Azok szerint is, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.

Apák napja a világ legtöbb országában más-más hétvégére esik. Nálunk ez hagyományosan június harmadik vasárnapja, ami 2017-ben június 18-án lesz. Ekkor lehet készülni, vicces, kedves vagy megható ajándékokkal, hogy felköszöntsük apukánkat, nagypapánkat. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Apák napja mindennap

Édesapánkat köszöntsük apák napján: hisz ő is ott volt mikor megszülettünk, ugyanúgy éjszakázott, mikor sírtunk, és mikor nagyobbak lettünk, olyan dolgokat is kipróbáltunk együtt, amitől anya nagyon félt volna: hegymászás, gokartozás, lovaglás vagy barkácsolás.

 

 

Bár a fiúk évi 365 napon megkapják a törődést (Tőlünk ;)), azért Ők is megérdemelnek egy napot, ami csak róluk szól! Éljenek az Apák, akik kemények, de éreznek, komolyak, de mindig igyekeznek megnevettetni, sokat dolgoznak, de örökké hazavágynak a családhoz.

Miért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy  megemlékezzünk az Édesapákról egy olyan társadalomban, ahol rengeteg gyermek csonka, vagy mozaikcsaládban nő fel, ezért a bőrén érzi a megváltozott nemi szerepeket, az „őrmester” anyát és – a vagy   vélten, vagy valósan –  családon belüli erőszak elkövetőjének beállított apát, esetleg éppen ellenkezőleg, a semmibe  vett „papucsférjet”? Számtalan kutatás foglalkozik azzal, hogy a nemi szerepek ilyen mértékű megváltozása rendkívüli károkat okoz nemcsak a gyermekek, hanem a szüleik személyiségfejlődésében is.

„A férfi a fej, a nő a nyak” – hallottuk e bölcsességet nagyszüleink szájából, ami burkoltan kimondja, hogy a nők szeretetteljes ösztönzése milyen egészséges szimbiózisban van a férfiak családon belüli tekintélyével. Azt is tudjuk, hogy mennyire számít a vérségiség, azaz, hogy a szülők, lehetőleg klasszikus családmodell szerint, a többgenerációs hagyományokat is tiszteletben tartva alakítsák ki az utódaik nemi szerepeit, természetesen ebbe beleépítve  a mai kor elvárásait is.

Prof. dr. Ősapay György, az MTA doktora, népszaporulati és meddőségi problémákkal foglalkozó szakember elmondta: komoly hazai és külföldi kutatások bizonyítják, hogy a gyermek érzelmi intelligenciájának kialakulása mennyire édesapafüggő, ahogy azt is, hogy mekkora károkat okoz, akár egy rosszul működő családban, akár a válás után az apa-modell sárba tiprása. Ilyenkor az anya az édesapa által ösztönösen megadott biztonságot tagadja meg a gyermekétől, amely gyakran pszichoszomatikus betegségekhez és mentális zavarokhoz, leggyakrabban  pánikbetegséghez, de sokszor megmagyarázhatatlan,elvileg minden szervi okot nélkülöző szédüléshez vezet a talajvesztettség következtében. A szüleit együtt szeretni és tisztelni vágyó gyermek szervezete akár táplálkozási zavart, autoimmun betegséget produkál, de „minimum” neurotikus tünetekkel, személyiségzavarral próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az apahiány a  baj, hiszen tőle a biztonságérzetet mesterségesen  megvonták. És ezek csak a gyermekek súlyos terhei, amelyeket viselniük kell – gyakran – egy életen át.

De mi van azokkal a férfiakkal, akikkel egy szerelmes éjszaka után közli a partnerük, hogy nem tart igényt az apai „szolgálataikra”, azaz, ha fény derül a várandósságra, továbbra is szingliként kíván élni. Elgondolkodtunk-e már azon, hogy az előbb felsorolt tények szerepet játszanak-e abban, hogy a fogamzás nehezen akar kialakulni, már férfi is nagy számban lehet meddő? Pszichológusok tapasztalata szerint az ilyen párok mintegy felénél a pszichológiai tanácsadás, beszélgetés képes segíteni. A párok egyharmadánál pedig, klinikai adatok szerint, a Babacsalogató-program ugyancsak fogamzást tud eredményez, ennek során a szervezet hiányzó mikrokomponenseinek pótlása gyógynövényi hatóanyagokkal szignifikánsan javítja a férfiak megtermékenyítő képességét. Így a sok magyar meddő párból sok férfi válhat boldog apává!

Végszóként a professzor hangsúlyozza: „Isten éltesse a családban gondolkodó, felelősségteljes Édesapákat és Nagyapákat, Apák napján! Kérek minden Édesanyát, hogy fontolja meg a gondolataimat és biztassa gyermekét az Édesapja és a Nagypapái köszöntésére június harmadik vasárnapján.”

Apának lenni

Hogyan is kellene apának lenni,

néhány kis "porontyot" felnevelni?

Megtanítani szépre és jóra,

becsületre és szép, igaz szóra.

 

Fiúnak mutatni a példaképet

és erőt adni, mit elvár az élet.

S a lánynak apát, hogy Őbenne lássa,

milyen legyen majd az Ő választása,

hogy később a méltó párjára leljen

s benne milyen értékekre figyeljen.

 

Hogyan is kellene apának lenni?

Anyát szépen és hűen szeretni.

Tenyéren hordani a kis családot,

megadva nekik az egész világot.

 

Biztatni azt, aki már belefáradt,

együtt építeni a homokvárat.

Szépséges terveket, álmokat szőni,

s látni a gyermeket lassan felnőni.

S bármi is történik mellette állni,

s ha eljön a napja nagypapává válni.

 

Hogyan is kellene apának lenni?

Igazi receptet még nem írt senki.

Egyetlen módon igazol az élet:

az, kiknek apja vagy, mind szeret téged.

Apák szerepe a családban

Az apáknak természetesen nemcsak a családfenntartás a feladatuk, de nagyon fontos szerepet játszanak a gyermek családképének kialakulásában is. Gyerekrajzokon jól követhető például, hogy milyen a kapcsolat a gyerek és a szülők, illetve a szülők között. Ezekre a rajzokra mindig tekinthetünk úgy, mint egyfajta őszinte tükörre, amit a gyermekünk nyújt felénk, azt mondva: ilyennek látlak benneteket.

Az apák szerepe természetesen ugyanolyan fontos a kisfiú és a kislányok fejlődésében egyaránt. A kisfiúk apukájukkal büszkélkednek az óvodában és az iskolában, és persze őket tartják a legokosabbnak és a legügyesebbnek az egész világon. A kislányok pedig sokszor az édesapjukról mintázzák a számukra ideális férfiról kialakított képet. Sokszor még akkor is az apjuk tulajdonságaihoz hasonlóval rendelkező férfiakhoz vonzódnak felnőtt korban, amikor ezek a tulajdonságok éppen negatívak.

Apaszerep a XXI. században

Tény, hogy az elmúlt száz évben az apák szerepe sokat változott a korábbihoz képest. Ne arra gondoljunk, hogx pl. az Édesapa fogalma a XXI. sz-ra sokaknál megegyezik a donor és szponzor fogalmával, amelynek tudatában igencsak csökkenhet az apaság iránti vágy, és, mint tudjuk, ha ez fejben eldől, komoly kihatással lehet a nemzőképességre. Ez a változás rengeteg pozitívumot hozott: például az apák már lelkileg is közelebb kerülnek a gyermekeikhez, több időt töltenek e vele, és lehetőséget kapnak akár arra is, hogy már csecsemőkortól többet legyenek a gyerekeikkel. A felnövő nemzedék számára ez óriási előny lehet, aminek a pozitív hatásait főleg felnőtt korukban tapasztalhatjuk.

Apák napján köszöntelek tégedet édesapám.

Virág nélkül állok én most, de nagyon szeretlek ám!

Nem hoztam virágot, sem finom csörögefánkot,

hoztam viszont nagy ölelést, szép szavakat, sok csínytevést.

Mert tudom, hogy te értékeled, nemcsak azt, ha jó vagyok,

hanem azt is, hogyha naphosszat csak rosszalkodok.

Így köszöntelek édesapám, az Apukák napján,

s arra kérlek én tégedet, hogy élj még velem soká, soká!