Vigyázat, veszélyes a tartós kánikula! Készüljenek fel a szívbetegek!


Már most érdemes felkészülnünk arra, hogy a legmelegebb órákban védjük a fejünket a közvetlen napsugárzástól. Aki tudja magáról, hogy nehezen viseli a kánikulát, lehetőleg csökkentse a fizikai terhelést, a programokat ne erre az időszakra időzítse. Illetve vigyázzunk a gyerekekre és az idősekre, a folyadékpótlásról próbáljunk gondoskodni azoknál, akik azt maguktól nem tudják igazán jól megtenni.

 

Több riasztást kapnak a mentők, amikor tartós kánikula van – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: leginkább rosszullétek és balesetek miatt kapnak több segélykérést. A mentőszolgálat tapasztalatai szerint a tartós meleg elsősorban a szívbeteg és a vérkeringési-rendszer betegségében szenvedőket viseli meg, illetve azokat, akiknek valamilyen alapbetegségük van, esetleg gyengék, idős emberek – mondta a szóvivő. Éppen ezért ahogy tartósul a kánikula, úgy próbálják egyre erőteljesebben eljuttatni a figyelmeztetéseket, jó tanácsokat.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője emlékeztetett rá, hogy bár a mentősök esetszáma még nem nőtt jelentősen, már most érdemes felkészülni arra, hogy a legmelegebb órákban védjük a fejünket a közvetlen napsugárzástól.

„Aki tudja magáról, hogy nehezen viseli a kánikulát, lehetőleg csökkentse a fizikai terhelést, a programokat ne erre az időszakra időzítse. Illetve vigyázzunk a gyerekekre és az idősekre, a folyadékpótlásról próbáljunk gondoskodni azoknál, akik azt maguktól nem tudják igazán jól megtenni” - tanácsolta.

 

 

 

 

 

 

Fel kell készülnünk arra, hogy ha az esetszám nem is nő meg radikálisan a kánikulában, de az esetek eloszlása átalakul: nagyobb számban jelennek meg a betegeink között a szívbetegek, és a baleseti veszély is nő a kánikulában, hiszen fáradékonyabbak vagyunk, a koncentrálókészségünk romlik – mondta Győrfi Pál. Hozzátette: akár gyalogosként, akár kerékpárosként, motorosként vagy gépkocsivezetőként közlekedünk, érdemes jobban figyelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

„Az eddigi évek tapasztalatai alapján a mentőknek nincs oka arra, hogy a mentőkapacitást a kánikula időszakában jelentősen megnövelje” - jelentette ki a szervezet szóvivője. Persze ilyenkor a nagyobb terhelésre kell felkészülni, több esetet kell ellátni, ami az OMSZ számára is nehezebb feladatot jelent!

Dr. KILÁTÓ