18. alkalommal adták át a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmet.


Budapest II. kerületének Önkormányzata nevében június 21-én, immáron a 18. alkalommal megrendezett ünnepségen Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében átadta a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmeket.

 

A kerület lakói febr. 28-ig szavazhattak az idei 4 díjazottra.  „A díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki életművével, kiemelkedő munkásságával a kerületben vagy országosan, illetve nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, továbbá emberi magatartása alapján köztiszteletben áll, valamint hozzájárult a kerület jó hírnevének öregbítéséhez, elismerésre méltó hagyományainak gazdagításához. A II. Kerületért Emlékérem azoknak a személyeknek, illetve személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adományozható, akik, vagy amelyek a kerület fejlesztésében a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a kerület értékeit növelő maradandó eredményt értek el.

A szavazatok alapján 2017-ben a II. kerület díszpolgára prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a II. kerület posztumusz díszpolgára lett Berczik Sára mozdulatművész, koreográfus, zene-és táncpedagógus lett, a II. kerületért Emlékérmet pedig dr. Hankóczy Judit főorvos és Verrasztó Gábor helytörténész kapta meg.

Az ünnepség kezdetén megemlékeztek azokról a II. kerületi díszpolgárokról, akik 2016-ban hunytak el. Bejelentették, hogy Láng Zsolt polgármester felterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a főváros díszpolgárává vált Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, II. kerületi lakos.

Láng Zsolt polgármester, az ünnepség házigazdája köszöntőjében a II. kerületet egy „hihetetlenül jó helynek” nevezte, ahol „adomány polgármesternek lenni”, s ahol ő maga 11. alkalommal nyújthatta át a díjakat. Megemlítette, hogy ugyancsak jún. 21-én,  ünnepélyesen átadták a helyreállított-felújított Klebelsberg-kastélyt, gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, a kormány támogatásával felújított pesthidegkúti otthonát, amely ezentúl tervezője, építtetője emlékéhez híven emlékhelyként és vendégházként adja tovább Klebelsberg Kuno kiemelkedő nemzetpolitikájának, oktatás-, művelődés-, tudomány-, sportfejlesztési, magas színvonalú működtetés összmagyarságra szabott alapelveit. Remélhetőleg a kerületiek jól sáfárkodnak majd a kastély működtetésével.” Megemlékezett Jókai Annáról, aki sok szállal kötődött a II. kerülethez, noha nem itt élt, s akivel ő személyes barátságban volt. Az írónő hitte, hogy „az embernek van egy magasabb hivatása”, miként a kerület idei díjazottjainak is.

Az ünnepségen a díjazottakat egy-egy kisfilmben mutatták be, az egyes díjátadások között pedig  a díjazottak tiszteletére összeállított műsort láthattunk-hallhattunk, melyben fellépett a Misztrál együttes, Sudár Annamária előadóművész, Orosz Zoltán harmonikaművész, Jekl László, a Magyar Állami Operaház magánénekese, dr. Törös Edit főorvos, valamint Ruip Katica, Csomai Renáta, Fibecz Alexandra, Ludányi Laura, Szeged Janka, Szekeres Eszter és Vándor Ágnes rsg-versenyzők.

vk