Számos veszély leselkedik az autóvezetőkre


A nyári időszakban több baleset történik, ezért több türelmet és figyelmet kér a rendőrség az autósoktól. A nagy melegben nehezebb koncentrálni, és gyakori, hogy nem veszik észre a közúti jelzéseket az autósok - figyelmeztet az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

 

„Még az egészséges szervezetre is hathat úgy a meleg – tájékoztat Kiss Csaba -, hogy meghosszabbítja a reakcióidőt, tompítja a figyelmet, hamarabb elfárasztja a járművezetőt, ami vészhelyzet kialakulásához vezethet. Sokkal kevesebben bírják a nagy meleget, mint a nagy hideget, kevesebben tudnak hozzá alkalmazkodni. Az autóban legyen mindig innivaló, hosszabb út esetén gyakran, akár óránként-kétóránként pihenjünk, frissítsük fel magunkat: mozogjunk – hangsúlyozta az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára. - A nyári hónapokban több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történik, mint az év többi időszakában. A számuk augusztusban tetőzik. Az kiszámíthatatlan, hogy hány halálos kimenetelű baleset történik, mert az több tényezőtől is függ.”

Ne feledkezzünk a jó időben kirajzó különösen szép számú motorosokról sem! A motoros szezon májustól szeptemberig tart, a hobbimotorosok főleg hétvégén használják a járművüket. A nyári hónapokban szinte nem telik el halálos baleset nélkül hétvége, ezért Kiss Csaba hangsúlyozta: motorral még jobban oda kell figyelni.