Hurrá, nyár, hurrá nyaralunk!


Egyre többen döntenek manapság a belföldi nyaralás mellett. Merre érdemes vakációzni hazánkban?

 

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – hangzik el a jól ismert slágerben, eredetileg Felföldi Anikó előadásában. És valóban, manapság egyre többen gondolják azt, hogy nemcsak a Karib-szigeteken, horror áron eltöltött nyaralás lehet az egyetlen járható út. Lehet ez a gazdasági válság, vagy bármely egyéb tényező hatása, mindenesetre folyamatosan nő azok száma, akik nyaralásuk alatt szeretnék (újra) felfedezni Magyarországot. Érdekes, hogy az utóbbi években gyakran már alig van különbség egy hazai és egy külföldi (például horvátországi) nyaralás között, már ami az anyagiakat illeti. Ha a szálláson nem is, legalább az útiköltségen spórolhatunk. Lássuk, merre érdemes barangolnunk, ha idén a belföldi nyaralás mellett tennénk le a voksot, és persze egy jót szeretnénk csobbanni.

Balaton – kulináris kultúra, bor-el-dorádó, buliparádé

Az egyetlen, az örök, a magyar tenger. A Balatont minden bizonnyal senkinek sem kell bemutatni, mégis érdemes érvelni mellette, ugyanis egy rövidebb, hanyatló időszakot követően újra reneszánszát éli. Lehet vitatkozni azon, hogy a déli vagy az északi oldal érdemesebb arra, hogy tiszteletünket tegyük ott, de nem érdemes, hiszen mindkettőt másért szeretjük. A déli part mindig is „bulisabb” volt, emellett pedig hihetetlen gasztroforradalom zajlik hazánknak eme részén. Elképesztő éttermek, bisztrók, cukrászdák nyíltak, olyanok, amelyekért már önmagában érdemes ellátogatni a Balatonhoz. Így két fürdés között a kulináris élvezeteknek is hódolhatunk, szigorúan helyi termelők terményeiből készült ételeket, boraikat fogyasztva. Ami az északi oldalt illeti, a gasztronómiai fellendülés itt is tetten érhető, ám itt leginkább a történelmi, illetve természeti értékek ejtik igazán rabul a látogatókat – gondoljunk csak a Jókai-korabeli korzózásokra Füreden, vagy egy kirándulásra a Balaton-felvidéken. Ez a minőségi pihenés netovábbja.

Fürdőparadicsomok

Szerencsések vagyunk, hiszen hazánk száznál is több termálforrással büszkélkedhet, igazi nagyhatalom vagyunk ezen a téren. Kis túlzással, szinte nincs is olyan nagyobb magyar város, ahova ne jutna egy-egy patinás gyógyfürdő. Érdemes feléjük venni az irányt, ahol több nagy múltú fürdőváros is található, nem túl nagy távolságra egymástól: túl Budapesten Balatonfüred, Bükfürdő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Harkány, Kiskunmajsa, Hévíz, Sárvár, Zalakaros... Számtalan, különböző igényeket kielégítő szálloda, illetve fürdőkomplexum nyitotta meg a kapuit, amelyek tökéletes helyszínei a pihentető, feltöltő nyaralós napoknak. Számos helyen látnivalók is gyönyörködtetnek, s van, ahol ne számítsunk túl impozáns látnivalókra, ám mindegyik nagyon kedves, szép hely, ahol átadhatjuk magunkat a gyógyító haboknak. Ha esetleg beiktatnánk egy sárvári kiruccanást, nem szabad kihagyni a közeli Sümeget, illetve Sümeg varázslatos várát.

Tisza-tó

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend mostanában a Tisza-tó. Az Alföld északi részén található mesterséges tó viszonylag új. Története 1973-ban kezdődött, azóta az UNESCO Világörökség részévé vált. A Tisza-tó újdonsült népszerűsége többtényezős, mindenesetre a Balaton környékéhez képest viszonylag jó ár-érték arány, illetve a nyugodtabb légkör minden bizonnyal hozzájárul a látogatók emelkedő számához. Igazi vadregényes táj ez, ahol kicsit visszatalálhatunk a gyökereinkhez, közelebb kerülhetünk a gyógyító természethez, töltődhetünk, elmélkedhetünk, számot vethetünk. Az aktív pihenés kedvelői is megtalálhatják itt a számításukat, ugyanis számtalan vízi sportot kipróbálhatnak, nagy kerékpártúrákat tehetnek a tó körül, motorcsónakon pedig ízelítőt kaphatnak a tó élővilágából.

Velencei-tó

Ami a presztízst illeti, a Velencei-tó nem kelhet versenyre mondjuk a Balatonnal, mégis kitűnő választás lehet, elsősorban a főváros és környéke lakosainak. A Budapesttől alig 50 kilométerre fekvő tó remek adottságokkal rendelkezik, az utóbbi években pedig az infrastruktúrája is rengeteget fejlődött. Egyik legfelkapottabb része jelenleg a velencei szabadstrand, ahova érdemes akár munka után is néhány órára leruccanni – igazi tengerparti életérzés vár minket, a part mentén sekély vízzel, homokkal, kiépített sétánnyal. A Velencei-tó a tökéletes alternatíva azon fővárosiak számára, akiknek nincs lehetőségük többnapos, -hetes nyaralásra, mégis szeretnék élvezni a nyár örömeit, ha csak egy délután erejéig is.