Hogy autózzunk kánikulában?


A forróság miatt gyengül az autósok koncentráció képessége, tompul a figyelme, több a koccanás, a baleset - hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

 

A tartós nyári hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak összpontosítani, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is - mutat rá a rendőrség a police.hu oldalon.

A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Ezen kockázatok ismeretével és néhány jó tanács megtartásával a nyári közúti balesetek megelőzhetők.

Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! - javasolja a rendőrség.

Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, s előre tervezze meg az útvonalat!

Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot!

Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja.

Soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem - hangsúlyozza a rendőrség -, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!