Június 22-25.: RÜGY - Romantika Ünnep Gyömrőn


A mostani hétvége a szerelemről és a szerelmespárokról fog szólni Gyömrőn, ahol rendhagyó módon, csoportosan mondják majd ki párok a boldogító igent, s a sok-sok program mellett, megrendezik a XI. Tószépe szépségversenyt is. Érdemes tehát ellátogatni Gyömrőre. Még felsorolni is sok, annyi minden várja az érdeklődőket!

 

Gyömrő évek óta előkelő helyen szerepel Magyarország romantika térképén, a gyönyörű  tó-rendszert övező sétányok, hangulatosan megvilágított erdei sétautak révén. Mivel egyre nagyobb számban érkeznek városunkba az idilli hangulatot, romantikát keresők és kedvelők, így kedvükért kijelöltünk egy olyan hetet, amelyen minden évben az egész város a romantikát élteti.

Ennek jegyében a Gyömrőn található szórakozóhelyek, szálláshelyek,
éttermek, bárok, mindegyike erre az alkalomra szóló egyedi ajánlatokkal, programokkal csábítja betérésre a szerelmespárokat és a romantikát kedvelő látogatókat.

Péntek

A romantika fővárosában 17 órától író-olvasó találkozó lesz Fábián Jankával a Gyömrő Városi Könyvtárban. Fél hattól tánc show várja a Lambada Koktélbárban az oda betérőket, továbbá egész hétvégén romantikus koktélokkal is készül a vendéglátóhely.

18 órától Balatoni Bortúra is lesz a Tófürdő Sétányán, melynek keretében két balatoni borászat 5-5 kiváló borát kóstolhatják meg az érdeklődők, továbbá kecskesajt kóstoló is párosul majd a mennyei nedűkostoláshoz, a kulináris élmény kiteljesedése érdekében.

A Bástya teraszon koncertezik a lámpásúsztatás előtt a Swing Business, akiket aztán este 10 órától tovább követhet a közönség a Bástya Bisztróban.

Szintén még ma kerül megrendezésre, 20:30-tól a rendezvénysorozat talán leglátványosabb programja is, azaz a sok-sok kívánságlámpás úsztatása a Tófürdőn, közben a Bástya Teraszról a VoiSingers kíséri az eseményt, akik immáron nyolcadik alkalommal lépnek fel itt.

Szentivánéji tüzes programok, tündérek és manók: jelmezverseny is lesz, ahol 21 órától tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget a strand hátsó részén. Ezt követően a Negresco-ban éjféltől retro disco, retro árakkal, ahová pároknak egy csók a belépő (egyébként 500 ft).

Szombat

Reggel 9-kor a Gyömrői Tenisz Klub rendezésében páros meghívásos teniszverseny kezdődik, mely igencsak látványosnak ígérkezik. Délután 15 órától kerül megrendezésre a nagy esemény, amikor is, Magyarországon egyedülálló módon, egyszerre több pár mondja ki majd a boldogító igent a város főterén. Fél 6-tól kb. egy órán keresztül, a Katalin Kúria kertjében helyi tehetségek zongora koncertje kezdődik, ami minden bizonnyal feledhetetlen élményt nyújt majd a zene szerelmeseinek. 18 órától BBQ vacsora vár mindenkit az Allure Gardenben. A gyertyaúsztatás előtt a Giusto zenekar koncertezik a Bástya teraszon.

Este 20:30-tól a Teleki kastély kertjében, szabadtéri színi előadás lesz 2 felvonásban, mégpedig a Szentivánéji álom.

Ingyenes buszjárat könnyíti a közlekedést az előadásra és az előadás után. Mindezen kívül, egész héten a posztot lájkolók között kisorsolásra került minden este egy szerencsés, aki páros belépőt nyert az előadásra, pénteken este 9-kor pedig még lesz is egy ilyen sorsolás, így érdemes likeolni, de természetesen, jegyek a helyszínen is még kaphatók lesznek.

Vasárnap

Vasárnap Negresco vacsora lesz 18-tól, a Negresco Grill & Terrace vendéglátásában, továbbá egy újabb kiemelt programként, 16 és 19 óra között, a Hankó István Művelődési Központban megrendezésre kerül a 2017-es Tószépe választás, így nagyon izgalmasnak ígérkezik eme hétvége Gyömrőn, aki tehát teheti, mindenképpen látogasson el a városba!

**

A romantika legfontosabb jellemzői a következők: az eredetiség tisztelete, a zsenikultusz, a szenvedély, erő, felfokozott életritmus és életigény a művészetben és a hétköznapi életben, a képzelet tisztelete, a fantasztikum, az álomszerűség az ábrázolásban, a szenvedélyes szabadságszeretet, a középkori lovagvilág és misztika felelevenítése, az állandó nosztalgikus elvágyódás a jelenből térben és időben, az ok nélküli szorongás, és az egyéniség szélsőséges tisztelete, az ösztönök szerepének felértékelése, a forradalmiság. Ezek a vonások egészen sajátos egyéniséget és életstílust feltételeznek: a romantikus személyiség saját életével teremti meg a romantikus eszményt.

A romantika meghatározó művészeti ága a zene lett, illetve az irodalomban azok a műfajok, amelyek elmosódóak, összefolyóak, kontúrtalanok. A megszülető műalkotásokra a befejezetlenség, a töredékesség, az elmosódó műfajhatár, a konkrét, egyedi témaválasztás, az ellentéteket hordozó, a különös, a furcsa, az ironikus, a torz, a groteszk elemek halmozása a jellemző. Továbbá a tudatos szembefordulás a klasszicista mértéktartással. Meghirdeti a művész teljes szabadságát, az egyéniség kultuszát. „Liberalizmus a művészetben”, ahogy Victor Hugo mondaná.

Képzelet és érzelem az alkotói munka legfőbb ihletforrása. A mindent elsöprő szenvedély kerül előtérbe a klasszicista mértéktartással szemben. Eredetiség az alapvető követelmény: az alkotó zseni, aki új témák, új életérzés, új műfajok, új kompozíciós szerkezeteket teremt; a töredékességet is kedvelő „belső formát” kedveli. Felbontja a hagyományos klasszicista formákat és vegyíti a hangnemeket; mindent líraizál: pátosz és irónia jellemzi; a verses regény, drámai költemény, a kevert műfajúság kedvelője. Jellemzi a múltba fordulás, saját nemzeti múltba, a nemzeti tartalmak keresése. A népi kultúra felfedezése. Nemzeti mitológia teremtése. Egzotikum (különleges távoli, idilli világ) és orientalizmus (török, arab, újgörög, keleti őshaza felé fordulás a sivár jelenből). Az antik világ helyett a rejtelmes középkor, gótika kerül az érdeklődés középpontjába. Egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak a középkor, s azon belül is elsősorban a gótika felé. A történelemnek hangulatteremtő varázsa lett, volt benne valami megfejtésre váró, az ismeretlenségével vonzó titokzatosság. Ennek hatására az érdeklődés kezdett kiterjedni arra is, ami nem az időbeli, hanem a térbeli távolsága miatt volt addig ismeretlen. Európa fölfedezte a távol-keleti kultúrák különös világát s általában a Kelet építészetét. Mindebből a romantikus klasszicizmus mellett a romantika két jellegzetes főiránya bontakozott ki: a gótikát felelevenítő és a Keletről ösztönzést merítő romantikus stílus. A romantika másik éltető forrása a polgári társadalmak születésével együtt kifejlődő nemzeti tudat. A nyelv, a kultúra közösségén alapuló összetartozás igazolása mindenütt felszította a népek saját történelmi múltja iránt az érdeklődést, ami aztán a művészetekben is a nemzeti romantika különféle változatait alakította ki. Szándéka szerint ez a más népekétől különböző, nemzeti sajátosságok érvényesítésére törekedett. A romantika a vele egy tőről sarjadó klasszicizmus ellenáramlata. Az tör fel benne, amit a klasszikusokhoz kötődő stílus visszafojtott: az általános érvényűvel szemben a különlegesen egyszeri, a sajátos, az egyedien természetes.