Repedések: csökkentik sebességüket a villamosok és a HÉV-járatok - kánikula: hűtik a síneket és az utakat


A metró után már a HÉV-vel is gondok vannak, a Batthyány tér és a Margit híd közötti alagútban sebességcsökkentést rendeltek el az aggasztóan szaporodó hajszálrepedések miatt (MTI). A kánikula miatt lassulnak a villamosok és a HÉV-járatok. Kattintson a cikkcímre!

 

A Batthyány tér és a Margit híd közötti agyonhasznált HÉV-alagútban keletkezett eddig meglévő repedések mellé újabbak alakulnak ki az alagút „tetején” közlekedő fonódó villamosok okozta fokozott igénybevétel miatt - derült ki a BKV válaszából, amit az újság megkeresésére küldött.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a pályaszakaszon sebességcsökkentésre kötelezték a fonódó villamosokat is. „A HÉV-alagút födémje feletti közlekedés feltételeit a Nemzeti Közlekedési Hatóság határozta meg számunkra, végzésük alapján 2016 szeptemberétől 25 km/h sebességkorlátozást vezettünk be az érintett szakaszon. A hatósági állásfoglalás szerint a korlátozást addig kell fenntartani, amíg az alagútban tapasztalt hajszálrepedések terjedése műszakilag teljesen megoldódik” - közölte a közlekedési társaság.

Az alagútban a Batthyány téri állomásra 20 kilométeres sebességgel haladhatna be a szerelvény, de ezt 10 kilométerre csökkentették. Ám a repedések terjedése így sem szűnt meg, ezért az alagút felett közlekedő villamosok sebességét is mérsékelték.

Locsolókocsik hűtik az utakat, síneket

Az ÁNTSZ által elrendelt, hétfő éjfélig tartó másodfokú hőségriadójához a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek is csatlakoznia kellett – tájékoztatott a cég szóvivője. Dorogi Gabriella hozzátette, ez azt jelenti csütörtök reggel 6 órától haváriát rendeltek el. „Húsz locsolóautóval dolgozunk, napközben a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtjük, éjszaka pedig a nagyforgalmú fő- és tömegközlekedési utakat. Ha BKV szükségét látja, meghatározott útvonalakon megrendelheti a vágányzónák hűtését. Ez tegnap és ma is megtörtént. Munkatársaink, ahogy télen meleg teát, most is kapnak védőitalt, hűtött ital formájában és ha szükséges, rövid pihenőt is tarthatnak.”