Sajnálják a pénzt az egészségügytől? – Reagálás: hol van Kovács Béla?


Csupa kérdőjel, csupa talány. De azért a katasztrofális helyzetben lévő egészségügy mégiscsak fontosabb kérdés: tizmilliónyi magyar embert érint, vagy inkább sújt. Kovács (KG) Béla EP-képviselő pedig nem akkora fajsúlyú személy, aki döntően befolyásolja a kritikus tömöget elérő általános hazai helyzet.

 

Az egészségügy azért van súlyos helyzetben, mert a Fidesz-kormány sajnálja arra a pénzt. Lukács László György, a Jobbik ellenzéki párt országgyűlési képviselője június 25-én azt ígérte, hogy, ha kormányra kerülnek, biztosítani fogják a szükséges forrásokat a méltó emberi élet szerves részeként szorosan hozzátartozó honi egészségügyhöz.

A politikus budapesti sajtótájékoztatóján fölhívta a figyelmet arra, hogy a kormány kampányszövegei szerint világszínvonalú a magyar egészségügy, valójában viszont csökkentett üzemmódban működnek kórházak. Rengeteg eü-i szakmai munkatárs távozik külföldre, bezárnak kórházi osztályok, előfordul, hogy az egészségügyi intézmény nem fogadja az érkező beteget, nem foglalkozik a szülő nővel és többnapos hulla van a mosdóban.

A helyzet súlyosságát a képviselő az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egy kiadványára hivatkozva érzékeltette, amelyből az olvasható ki, hogy hazánkban egymillió ember közúton nem tud félórán belül eljutni egy sürgősségi betegellátóhoz. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a családok negyedének gazdálkodását romba döntheti egy nem várt nagyobb egészségügyi kiadás, mi több, ez az arány az Észak-Alföldön egyharmad is lehet.

Az egészségügy problémája Lukács szerint az, hogy hiányzik a működéshez és a dolgozók normális béréhez szükséges pénz, mert a kormány sajnálta arra a pénzt. 2010 és 2015 között a GDP-hez viszonyítva arányosan csökkentek az egészségügyre fordított források. A Fidesz azonban nem mutogathat visszafelé, hisz hét éve kormányon van. Ezzel szemben – kormányra kerülve – a Jobbik önálló egészségügyi tárcát fog létrehozni (végre! De autonómmá kellene tenni a turizmust, a rendőrséget, s külön az oktatást, illetve a kultúrát, a környezetvédelmet!) és először is javítani fogja a szakdolgozók helyzetét, bér- és munkakörülményeit, hogy a pályán maradjanak.

Fidesz-reagálás: a Jobbik az egészségügy tervei helyett inkább arra válaszoljon konkrétan, hogy hol van a sajtóhírek szerint gyanúsítotti kihallgatásáról távol maradó Kovács Béla EP-képviselő!

A fölvetés önmagáért beszél. És minősíti a felelős, szociálisan érzékeny, közjóért munkálkodó politikai közösséget...