Rengeteg veszély van a Dunán: szigorítanak a rendőrök


A legutóbbi kettős gyermekhalál is figyelmeztető jel: rengeteg veszély leselkedik ránk a Dunán, amely egyszerre áldás és veszélyforrás. Ez utóbbi okán fokozottan ellenőrzni kell a „vén Ister” fővárosi szakaszát a nyári időszakban, sokan ugyanis a tiltás ellenére is a folyóban fürdenek. a rendőrség meg is teszi, amit lehet. De óriási a felelősség a szűlőkön is.

 

Nem a teljes Duna-szakaszon tilos fürdeni, vannak ugyanis a hazai szakaszon nagyon jó kijelölt fürdőhelyek, ahol be lehet menni a folyóba – tájékoztatott az InfoRádióban Csobay Balázs alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője. Emlékeztetett rá, hogy a szabad vizekben való fürdőzésről egy BM-rendelet rendelkezik, amelyben számos tiltás van. Ilyen például az, hogy egészségre ártalmas vizekben és a városok belterületén nem szabad fürdeni. Városok belterületén csak ott szabad fürdeni, ahol van kijelölt fürdőhely – hangsúlyozta Csobay Balázs.

„A Dunán ráadásul nagyon nagy a hajóforgalom is. Hajóútban, illetve hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, munkagépek száz méteres környezetében, illetve vízlépcsők, hidak 300 méteres körzetében szintén tilos fürdeni, és minden olyan kikötő, rakodóhely területén, ahol hajók mozognak” A Dunai Vízirendészeti kapitányság helyettes vezetője elmondta, hogy ezeken a helyeken általában vannak tiltótáblák is. „Igaz ugyan, hogy amikor túrázni, korcsolyázni, nyaralni megyünk, kikapcsolódni szeretnénk, de közben a területet egy kicsit meg is kell ismernünk” - figyelmeztetett az alezredes. Kiemelte: mielőtt bárhol belemennénk a Dunába – ahol állandóan változik a vízállás, ahol örvények vannak, és nem átlátható a víz – tájékozódni kell, hogy van-e ott lehetőség fürdésre.

Az alezredes elmondta, hogy rendszeresen járőröznek a vízpartokon, különösen azokon a szakaszokon, ahol időnként megpróbálnak bemerészkedni a vízbe. „Ha látjuk, hogy a felnőttek olyan helyen fürdenek, ahol tilos, és ráadásul gyerekek is vannak a közelben – ezzel rossz példát mutatnak nekik is –, a helyszínen bírságot szabunk ki. A tiltott fürdőzés miatt 5-50 ezer forintig szabható ki szabálysértési bírság. Emellett élhetnek a feljelentési szabálysértés intézményével is, amelyben a lakhely szerinti kormányhivatal jár el. Hat éven aluli gyermek és az úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat a vízparton!