Gondolná, hogy két perc elég a betörőnek?!


Kisfilmmel hívja fel a figyelmet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a lakásbetörésekre – jelentette be a szervezet szóvivője, Garamvölgyi László.

 

Tévhit, hogy ilyenkor, nyáridőben rohamosan megnövekszik a betörések száma, bár nyilvánvaló, hogy a károsultnak az az egy betörés épp elég baj, akit kifigyeltek és kirámoltak a tettesek – jelentette ki Garamvölgyi László. „A statisztika évek óta azt igazolja, hogy nem növekszik, sőt szignifikánsan csökkent a bűncselekmények, azon belül az ingatlanbetöréseké is. Ettől függetlenül az ésszerű óvatosság és a megelőzés nem árt.”

Garamvölgyi László úgy véli, gyakran nem kellően megfontoltan kerülnek föl az internetre a nyaralásról készült felvételek. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője hangsúlyozta: az efféle átgondolatlan „híradás – felhívás keringőre”, egyszóval, a megfelelő biztonsági védelem mellett nem árt visszavenni magunkból, ami minden téren kifizetődő. Nem baj, ha a szomszédokat megkérjük, hogy pillantsanak rá az ingatlanra, ürítsék a postaládát.

„A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az ELTE-vel közösen nemrégiben egy olyan reprezentatív felmérést készített, amelyben 139 betörés miatt jogerősen elítélt, szabadságvesztését töltő nyilatkozott önként. Ebből kiderült, hogy a betörők kockázatelemzést is végeznek; igyekeznek fölmérni a rizikófaktorokat és annak megfelelően dönteni.”

Garamvölgyi László ismertette, leginkább azokat az ingatlanokat támadják, ahol nincs vagy gyenge a védelem, a kutyákat és a mozgásérzékelőket sem nagyon szeretik. Mint elmondta, a kampányfilmből kiderül, hét perc is elég, hogy a betörő bejusson egy lakásba. „És ebben már a távozás is benne van. A nagy rutinjával villámgyorsan, mindössze kettő-négy perc alatt megtalálja az értékeket.”